Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Február 5: startol a 30 milliárdos elektromos céges autó vásárlásának támogatása
No menu items!

Február 5: startol a 30 milliárdos elektromos céges autó vásárlásának támogatása

A kép illusztráció. Forrás: Bigstock

Február 5-én, délután nyílik meg az a 30 milliárd forint keretösszegű, céges elektromos autó vásárlási pályázat, ahol a vidéki vállalkozások majdnem dupla akkora keretre számíthatnak. Van miért indulni, mert miközben az e-autók széles választéka áll rendelkezésre, a villanyautó is segíthet a céges károsanyag kibocsátás csökkentésében.  

Online felületen pályázhatnak majd a cégek a most induló, 30 milliárd forint keretösszegű elektromos autó vásárlási programban, ahol a budapesti cégek 10,8 milliárd forintos keretre, vidékiek pedig 19,2 milliárdra pályázhatnak az interneten közzétett feltételekkel.

A kiírás szerint összesen legfeljebb 9375 darab projekt támogatható, ami azt jelenti, hogy amennyiben átlagosan 3,2 milliós támogatást vesznek igénybe a cégek, akkor a budapesti vállalatok legfeljebb 3375 új elektromos autó megvásárlásához elegendő forrásra számíthatnak.

A pályázatban a vásárláskor először forgalomba helyezésre kerülő, új, tisztán elektromos meghajtású személyautó, kishaszon-gépjármű, és kisbusz beszerzése támogatására van lehetőség. Az elektromos autó támogatás magánszemélyeknek nem érhető el.

A pályázatok benyújtására 2024. február 5-től 2025. március 31. 10 óráig  van lehetőségük a Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságoknak vagy egyéni vállalkozóknak, ahol az alapítása 2021.12.31. vagy ennél korábbi dátumú.

Feltétel az is, hogy gazdasági társaság esetében a támogatást igénylőnek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti nettó árbevétele meghaladja a projekt elszámolható költségét. Taxis személyszállítást (TEÁOR 4932) tevékenységet folytató egyéni cég vagy egyéni vállalkozó csak akkor nyújthat be támogatási kérelmet, ha a cégjegyzékében vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásában legkésőbb 2023. december 1-éig bejegyzésre került a Taxis személyszállítás tevékenység.

Támogatási kérelmet nem nyújthat be olyan vállalkozás, amelynek a tevékenységei között a Gépjárműkölcsönzés (TEÁOR 771) és/vagy a Gépjármű-kereskedelem (TEÁOR 451) szerepel.

Az elektromos autók üzemeltetése a közvetlen gazdasági haszon mellett a cégek számára azért is egyre fontosabb, mert a fenntarthatósághoz kötődően, a működéshez kapcsolódó CO₂ kibocsátáscsökkentésben is sokat segíthet. Aminek jelentőségét jól mutatja, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint a 2021-ben Magyarországon regisztrált személygépkocsik átlagos CO₂ emissziója az Európai Unióban a tizedik legnagyobb, 133 g/km volt.

Ez egy átlagos, napi 80 km-es útra vetítve már egy autó esetében is több, mint 10 kg-os kibocsátást takar. Egy 100 gépkocsiból álló flotta esetén pedig a cég által üzemeltetett autók karbonlábnyoma akár egyetlen nap alatt is több, mint egy tonna feletti kibocsátást jelenthet, ami még akkor is sok, ha a céges flottákban üzemeltetett járművek általában a országos átlagnál fiatalabbak.

A témához kapcsolódik 2024 március 21-i szakmai konferenciánk, ahol a 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos autó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok mellett, a nagyvállalatok mellett a KKV-ék szempontjából is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdéséről is hallhatnak a résztvevők. További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A gútai számítógép újjáépítő a NASA-nál is vonzóbb lett

A Furbify egy olyan startup, amely a másodlagos piacon, a használt számítógépek makulátlan felújításával és az ehhez kapcsolódó webshoppal több millió eurós forgalmú, már több kontinensen is érdekeltséggel bíró céggé nőtte ki magát.  

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...