Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes
No menu items!

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

Miután egy texasi tejipari dolgozót megfertőzött a madárinfluenza egy magas patogenitású (betegség-okozó) törzse, a járványügyi szakemberek attól tartanak, hogy a szarvasmarhák körében nemrég kitört járvány az átlagosnál nagyobb veszélyt jelenthet.

A lakosságot érintő kockázat ugyan továbbra is alacsony, de a szakértők aggódnak amiatt, hogy a H5N1 vírus továbbfejlődhet és könnyebben átterjedhet a madarakról más emlősökre is. A Washingtonpost összeszedett minden fontos információt, amit a madárinfluenzáról, a tünetekről és a kezelésről, valamint az emberekre és a háziállatokra jelentett veszélyről tudni kell.

A madárinfluenza az influenza. A vírusok által okozott betegség, amely széles körben terjed a vadon élő madarak, különösen a vízi-, ragadozó- és vízimadarak, de a házi szárnyasok, például a baromfik körében is. Az Egyesült Államokban a magas patogenitású madárinfluenzát több mint 9000 vadon élő madárban mutatták ki, és 2022 eleje óta több mint 82 millió nagyüzemi baromfit és háztáji állományt érintett a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok adatai szerint.

Az Állategészségügyi Világszervezet szerint a madárinfluenza-vírusok hidegben hosszú ideig képesek túlélni az olyan felületeken amilyenek például a mezőgazdasági berendezések, amelyek lehetővé teszik, hogy gazdaságról gazdaságra terjedjenek.

Elkaphatja-e az ember a madárinfluenzát?

Ritkán, de az emberek megfertőződhetnek madárinfluenzával, ha közeli kapcsolatba kerülnek – akár élő, vagy nem élő – fertőzött madarakkal, vagy olyan felületekkel, amelyek fertőzött madár nyálával vagy ürülékével szennyeződhettek.

Bár a vírust kimutatták vadon élő emlősökben, például vörös rókákban, mosómedvékben, oposszumokban és borzokban – valószínűleg a fertőzött vadon élő madarak elfogyasztása miatt -, a szakértők szerint a vírus az emberre nézve alacsony kockázatot jelent. Az Egyesült Államokban eddig két emberi megbetegedést jelentettek, köztük a texasi esetet. Az első 2022-ben történt, amikor egy Coloradóban élő, baromfival közvetlenül érintkező személynél pozitív lett ugyanerre a törzsre.

A fertőzések az olyan enyhe esetektől, mint a kötőhártya-gyulladás, szemfertőzés – amely a fertőzött  anyag kezelése, majd a szem érintése után alakulhat ki – a súlyosabb, de ritka légúti fertőzésekig terjedhetnek, mondták a szakértők.

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

– Egy személynek nagy mennyiségű vírust kellene belélegeznie – például a fertőzött széklet felsöprésével és mélyen a tüdőbe való belélegzésével – ahhoz, hogy a vírus légúti fertőzést okozzon, mondta William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem fertőző betegségek és megelőző orvostudomány professzora.

“Ilyen körülmények között a vírus fertőzést indíthat el az emberben, és gyorsan influenzás tüdőgyulladássá alakulhat” – mondta, és ekkor “a halálozási arány nagyon magas”.

Biztonságos-e tejet inni, sajtot és joghurtot enni?

A szakértők szerint a vírusrészecskék puszta jelenléte nem meglepő, és nem jelenti azt, hogy az emberek megfertőződhetnek az ezeket tartalmazó termékek fogyasztásával. Mivel a tejtermékeket pasztőrözik, “továbbra sem merül fel aggodalom az államközi kereskedelmi tejellátás biztonságával kapcsolatban” – áll az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal honlapján közzétett közleményben. Ez vonatkozik más tejtermékekre is, beleértve a sajtot, a joghurtot és a fagylaltot, de a tisztviselők további vizsgálatokat végeznek annak megállapítására, hogy vannak-e különbségek más, vírustöredékeket tartalmazó tejtermékekkel kapcsolatban.

Az USÁ-ban csak az egészséges állatokból származó tejet szabad az államközi kereskedelemben forgalmazni az emberek számára fogyasztásra, mondta az ügynökség, hozzátéve, hogy “a pasztőrözés folyamatosan bizonyítottan inaktiválja a baktériumokat és vírusokat, például az influenzát”. Ez azt jelenti, hogy nem volt nagy hatással az USA tejellátására vagy a tejtermékek árára.

Elkapható a madárinfluenza csirke vagy tojás fogyasztásától?

Nem. Az ember nem fertőződhet meg teljesen átsütött baromfi vagy tojás fogyasztásával. A CDC szerint azonban “a főzés nélküli baromfi és baromfitermékek (mint például a vér) lehetett a forrása a madárinfluenza vírus okozta kisszámú fertőzésnek az embereknél Délkelet-Ázsiában”. A CDC tanácsa szerint “az Egyesült Államokban a megfelelően kezelt és főtt baromfi fogyasztása biztonságos”.

Mégis, a gazdaságokban Cardona szerint a fertőzött baromfit – és a többi csirkét vagy pulykát, amelyek kapcsolatba kerültek az adott fertőzött baromfival – leölik, hogy megvédjék az amerikai élelmiszerellátást. “Jó tudni, hogy ezek nem kerülnek be semmilyen élelmiszeripari termékbe” – mondta. “Még az állateledelbe sem kerülnek bele.”

Milyen tünetei vannak a madárinfluenzának az embernél?

A CDC szerint a fertőzöttek egy része nem tapasztal tüneteket. Másoknak enyhe tünetei lehetnek, mint például kötőhártya-gyulladás vagy influenzaszerű tünetek – láz, köhögés, torokfájás, testfájás, fejfájás, fáradtság, súlyosabb, tüdőgyulladással járó esetekben pedig légzési nehézségek.

A madárinfluenza tünetei attól függnek, hogy az egyes személyek milyen vírustörzzsel fertőződnek meg. Az elmúlt 25 évben a legtöbb emberi fertőzést okozó törzsek a H5N1 és a H7N9 – közölte a CDC.

A madárinfluenza-fertőzést laboratóriumban diagnosztizálják, általában az illető orrából és torkából vett kenet alapján.

Hogyan kezelik?

A madárinfluenzát elkapó embereket általában támogató kezeléssel, súlyos esetekben pedig lélegeztetőgéppel kezelik, hogy segítsék a légzést. Vannak olyan vírusellenes gyógyszerek is, amelyek hatékonyan kezelik a jelenlegi törzseket, mondta Schaffner.

Létezik madárinfluenza elleni védőoltás az emberek számára?

Igen, létezik védőoltás a madárinfluenza ellen. De ezeket tesztelni kellene, hogy megállapítsák, hogy megfelelnek-e az adott törzsnek. A vakcina gyártását ezután meg kellene növelni és tömeggyártásba kellene állítani.

A madárinfluenza megölheti az embert?

Igen, halálos lehet, főként akkor, ha a vírus a tüdőbe jut és influenzás tüdőgyulladást okoz, de ez ritka.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2003 januárja és 2024 februárja között világszerte 23 országból 887 laboratóriumban megerősített emberi H5N1-fertőzéses esetet jelentettek. A fertőzöttek közül 462-en haltak meg.

Bár ezek a számok ijesztőnek tűnhetnek, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a lakosságot érintő kockázat alacsony, és nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés tartósan emberről emberre terjedne.

Lehet, hogy a madárinfluenza lesz a következő világjárvány?

Minden egyes alkalommal, amikor magas patogenitású madárinfluenza-járvány tör ki, aggodalmakat vált ki, hogy a vírus mutálódhat, és könnyebben megfertőzheti az embereket, és elkezdhet emberről emberre terjedni.

Ez történt a sertésinfluenzával 2009-ben, amikor a sertések egyszerre fertőződtek meg madárinfluenzával és emberi influenzával. A két vírus kicserélte genetikai anyagát a sertésekben, így a madárinfluenza felhasználhatta az emberi influenza genetikai mintáját az emberek között való terjedéshez.

Egy ilyen világjárványt nem lehet megjósolni, mivel a genetikai anyag cseréje véletlenszerű esemény.

“Ha valami, akkor az esélyek ellene szólnak” – mondta Schaffner, megjegyezve, hogy a madárinfluenza törzsek állandóan keringenek, és nem jelentenek veszélyt az emberekre. Bár a törzs megfertőzött néhány emlőst – köztük a nyérceket, ami 2022 októberében járványt okozott egy spanyol farmon -, “ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy felveszi a képességet arra, hogy emberekre is átterjedjen” – mondta.

Elkaphatják-e a kutyák és macskák a madárinfluenzát?

A kutyák a múltban is megfertőződtek madárinfluenza-törzsekkel – mondta Carol Cardona, a Minnesotai Egyetem madár-egészségügyi tanszékvezetője. De mivel a családi kutya vagy macska jellemzően nem érintkezik fertőzött madarakkal, mint a vadon élő állatok, a kockázatuk alacsony – mondta.

A szakértők mégis óva intettek attól, hogy a kutyák vagy macskák megegyék az elpusztult madarakat. “Ha a macskát zárt térben tartjuk, a kutyát pedig pórázon tartjuk, nem látok okot arra, hogy fertőzésre számítsunk” – mondta Cardona.

A csirkéiket tartó embereknek ébernek kell lenniük

A háztáji csirkék akár közvetlenül, akár a testváladékukon keresztül kapcsolatba kerülhetnek vadon élő madarakkal, ami potenciális fertőzésveszélynek teszi ki őket. A szakértők azt javasolják, hogy a háztáji csirkéket tartsák egy kerítésen belül, hogy távol tartsák őket a betegséget esetleg hordozó vándormadaraktól.

A fertőzött csirkék szokatlanul csendesek lehetnek, leállhatnak a tojással, vagy kevesebb tojást tojnak, valamint légzőszervi tünetek és hasmenés léphetnek fel náluk, mielőtt elpusztulnának.

A háztáji csirkéket tartó embereknek óvintézkedéseket kell tenniük, és kerülniük kell a fertőzött csirkék vagy tojásaik, illetve a fertőzött felületek érintését – mondták a szakértők.

Államonként vagy országonként változik a kockázat?

Egyes helyszíneket jobban érintettek, mint másokat, de nincs olyan hely, amely teljesen kockázatmentes lenne – mondta Munir Iqbal, az angliai Pirbright Intézet madárinfluenza-víruscsoportjának vezetője. “A vírus mostanra nagyon elterjedt a vadon élő madarakban, és a vadon élő madarak a világ minden tájára eljutnak, ezért a baromfira leselkedő veszély állandó és kiszámíthatatlan lett” – mondta Iqbal.

A magas patogenitású madárinfluenzát először 1996-ban azonosították a kínai Guangdongban élő libákban. A vírus 2003 és 2005 között széles körben elterjedt Ázsiában, és különböző törzsekké mutálódott, amelyek azóta világszerte időszakos járványkitöréseket okoznak.

Be lehet-e oltani a madarakat madárinfluenza ellen?

Kína, Egyiptom és néhány más ország, ahol korábban halálos madárinfluenza-járványok törtek ki, a madárpusztulás csökkentése érdekében a madárállományok beoltására összpontosítottak. A madárinfluenza elleni vakcinázás azonban költséges is, és nincs általános egyetértés abban, hogy ez hatékony stratégia-e a járványkitörések kezelésére.

Nagy-Britannia, ahol a háziasított madarak szisztematikus vakcinázása a legtöbb esetben tilos, hivatalos iránymutatásaiban kijelenti, hogy a vakcinákat túl nehéz hosszú távon megfelelően beadni, nem bizonyított, hogy minden érintett madárfajnál működnek, és a vírus gyors mutációja miatt bonyolult a kifejlesztése és adaptálása.

Az Egyesült Államokban és Európában a hatóságok figyelemmel kísérik a madárpopulációkat, és ha fertőzést észlelnek, az állományokat, köztük az egészséges madarakat is, amelyek esetleg fertőzöttek voltak, selejtezik. Ez költséges, mert sok kormány kártalanítja a gazdákat, ha az egészséges madaraikat leölik.

Aggódnia kell amiatt, hogy a madarak az Ön területén madárinfluenzát terjesztenek?

A CDC szerint a vadon élő madarak – például kacsák, libák és hattyúk – a legvalószínűbb, hogy megfertőződnek a madárinfluenza ezen törzsével. Ez könnyen átterjedhet a baromfikra, például a csirkékre és a pulykákra.

Azonban a leggyakoribb énekesmadarak vagy más, a hátsó udvarokban található madarak – mint a vörösbegyek és galambok – általában nem hordozzák a baromfira vagy az emberre veszélyes madárinfluenza-vírusokat. Általánosságban elmondható, hogy az embereknek kerülniük kell a vadon élő madarakkal való közvetlen érintkezést – állítja a CDC.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.