Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Floridában amerikai-magyar kamara nyílik. Segíthet a virtuális üzleti mágnes

Floridában amerikai-magyar kamara nyílik. Segíthet a virtuális üzleti mágnes

Az Amerikában egymástól elszigetelten tevékenykedő magyar vállalkozásoknak hozott létre közösségi üzleti csomópontot, egy fiatal magyar üzletasszony. Pazaurek Piros, a HungarianHub tulajdonosa,  magyar férje munkája kapcsán került a tengeren túlra. Azután is az amerikai magyar közösség fejlesztése maradt a célja, hogy férjével, mindketten megkapták az amerikai állampolgárságot.

Pazaurek Piros

Ahogy a nemzetközi légiközlekedésben a nagy nemzetközi gyűjtő-elosztó repülőterek, a HUB-ok jelentik a legfontosabb csomópontot, úgy vállalja a több, mint tíz éve Floridában élő Pazaurek Piros által alapított HungarianHub a közösségi háló lehetőségeit felhasználva az Amerikában élő, gyökereiket megtartó magyarok virtuális gyűjtőpontja, startoldala legyen, amelyen keresztül minden közösségi és gazdasági információ elérhetővé válik, amely a magyarság megtartása mellett az üzleti sikereket is segítheti.

Közösségi embernek természetes

– Mivel Magyarországon is közösségi ember voltam, Amerikában is azt éreztem természetesnek, hogy magyarságomat megtartva, mindezt a kisfiamnak is átadva, amennyire lehet a kint élő magyarok összetartásában is szerepet vállaljak. Szerencsés fordulatot jelentett, hogy miközben Ohioban, ahová először érkeztünk, kevésbé volt erős a magyar közösség, Floridában minden adott volt ahhoz, hogy a már meglévő és igen aktív magyar szervezetek, közösségek életének összehangolásában részt vegyek.

Virtuális közösségi tér

Indulásként tartalmas programokat ígérő rendezvényeket szervezett a helyi magyar közösségnek. Ehhez pedig támogatókat is keresett úgy, hogy a befolyt bevételeket a helyi magyar szervezetek támogatására fordította. Ennek kapcsán fogalmazódott meg az igény arra, hogy a kint élő első, vagy többedik generációs magyarok által működtetett vállalkozásoknak is érdemes lenne egy virtuális közösségi teret teremteni. Így indult a HungarianHub.

Közös kapocs

– Számomra nem csak az derült ki, hogy Floridában is szép számmal vannak olyan, magyar gyökerekkel rendelkező vállalkozások, amelyek komoly sikereket értek el, hanem az is, hogy ezek a cégek nemigen tudnak egymásról, és a magyar közösség tagjai közül sem sokan hallottak róluk. Ezért az, hogy szponzorként megjelennek az eseményeinken a jó érzés mellett számukra is előnyös, mert így a magyar közösség körében is ismertséget kapnak. Az sem mellékes, hogy az amerikai kultúrának nagyon fontos része a jótékonyság, az, hogy aki sikeres, azzal szemben elvárásként fogalmazódik meg, hogy pénzben, vagy önkéntes munkával vissza is adjon a közösségnek.

Magyar identitás

Pazaurek Piros tapasztalata azt mutatta, hogy azok, akiknek a gyermekük a magyar közösségben mozog, támogatóként is sokkal intenzívebben és aktívabbak, mint azok, akik nem érzik fontosnak, hogy utódaiknak átadják a magyar identitást, a magyar kultúrát. De őket is igyekezett elérni. Az is valós üzenet: ha a magyar cégek összetartanak, egymás termékeinek vásárlóivá válnak, partnerként – mondjuk alvállalkozóként – erősítik egymást, az hitelességet, és persze a marketing erőt is adnak. Egyben piacot teremtenek, ami pénzben kifejezhetetlen, megfizethetetlen.

HungarianHub

– Az külön jó hír, hogy tapasztalataim szerint a magyar gyökerek Amerikában olyan értéket, minőséget képviselnek, ami gyakran előnyt jelent az üzleti életben. Azt is folyamatosan figyelem, melyek azok a területek, ahol segítséget tudok adni a lehetőségek kiaknázásához. Ebben komoly segítséget jelent, hogy a HungarianHub a Bethlen Gábor Alap révén olyan pályázati forráshoz is hozzájutott, amelyből fejleszthetjük az amerikai magyaroknak szolgáltatásokat kínáló hálózatot.

Ezt segítette az első HUBA (Hungarian Business in America), az amerikai magyaroknak szóló üzleti reggeli, ahol indulásként a floridai magyar cégek vezetői ismerhették meg egymást, vagy éppen mélyíthették el a már meglévő kapcsolatot.

Floridában kamara nyílik

– Az, hogy a magyar közösségépítés iránt van az igény, jól mutatja, hogy a Daytona Beach-i hagyományos magyar rendezvényen a korábban megszokott 300 helyett idén több mint 1500-an vettek részt. Ami komoly csapatmunka eredménye, amiben a helyi magyar templom lelkészének Asztalos Emesének is elévülhetetlen érdemei vannak. Az üzleti közösség építés értelmét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy hamarosan az amerikai-magyar kereskedelmi kamara is megnyílik Floridában.

Friss

Immár évi egymilliárd forintból gazdálkodhat a Mohosz

Egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek évente, hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illeti. A jövedelem a közfeladat ellátási szerződésben rögzítették. A Mohosz elnökhelyettes átlátható gazdálkodást ígér.

Norvégia is megvonta a segélyt a brazil esőerdőktől

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is felfüggesztette az esőerdők védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában. A norvég kormány szerint a brazil vezetés semmit sem tesz a világ tüdejének megóvásáért.

Az áfacsökkentés óta vonzóbb a halágazat

A tavaly januári áfacsökkentés után növekedésnek indult a halászattal és halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások száma. Ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele közel 18 milliárd forintra emelkedett - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Teszt: a light üdítők. Árak és értékek

A tesztet közkívánatra készítették a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tesztelői, akik tizenhat országosan kapható light üdítőt vettek sorra olvasói sürgetésre.  Szoros versenyben most is bebizonyosodott: az ár nem mindig fejezi ki az érték mértéket - a tesztelők szerint.

Hírek

Norvégia is megvonta a segélyt a brazil esőerdőktől

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is felfüggesztette az esőerdők védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában. A norvég kormány szerint a brazil vezetés semmit sem tesz a világ tüdejének megóvásáért.

Trump szemet vetett Grönlandra – a dánok szerint tréfa

Donald Trump amerikai elnök többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától - értesült a The Wall Street Journal. A hírt Lars Lokke Rasmussen korábbi dán kormányfő áprilisi tréfának nevezte.

E-cigit szívtak – súlyos állapotban kerültek kórházba

Az orvosok szerint az e-cigarettázás juttathatta kórházba azt a mintegy ötven amerikait, akiket súlyos légúti megbetegedéssel diagnosztizáltak a napokban. A betegek többsége tizenéves.

Prehisztorikus Vénusz – újabb termékenységi istennőszobor-lelet

Újkőkori termékenységistennő 6000 éves "monumentális" szobrát fedezték fel a közép-szerbiai Aleksandrovac Zupski mellett, az úgynevezett vitkovói mezőn, ahol fél évszázada négy másik "prehisztorikus Vénusz" került elő.

Német KRESZ-reform. Hatszoros büntetési tételek, új táblák

Drágább lesz a szabálytalan közlekedés Németországban, a szabályok átalakítás is tervezi a tárca. A KRESZ tervezett új elemei között szerepel például, hogy lesz gyorsforgalmi út kerékpárosoknak, lépésben kanyrodhatnak a teherautók és  három személy már autózhat a buszsávban is.

Korrupció ígéretével üzletelt – Borítékolta lebukását

Egy tévesen megcímzett boríték buktatta le a csalót, aki bírók, ügyészek, nyomozók befolyásolását ígérve több millió forintot kért "ügyfeleitől". A tettes és társa ellen egyebek mellett befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés miatt vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

Hamis luxusillatokat rejtett a budapesti raktár

Egymilliárd forint értékben foglalt le hamis márkajelzésű parfümöket, napszemüvegeket, kozmetikai termékeket és hangszórókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Budapesten.

Veszélyes az ünnepi tűzijáték a házi kedvencekre

A tűzijáték miatti óvintézkedésekre figyelmezteti a kutyatartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A legfontosabb, hogy az ebekbe ültetett mikrochip regisztrált legyen.

Parlagfű. Kötelező az irtás, nincs türelmi idő

Fontos a korai védekezés, ezért idén megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő - közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

Kényszerleszállás. Krími járat gyulladt ki Moszkva fölött

Kényszerleszállást hajtott végre Moszkva közelében csütörtök hajnalban az Ural Airlines légitársaság egyik utasszállító repülőgépe, miután mindkét hajtóműve madarat szippantott be.

2600 éve már söröztek a kelták

Már a kelták is kedvelték a mediterrán életstílust: szívesen ittak bort, és 2600 évvel ezelőtt már a sört is kerámiából készült görög ivócsészékből fogyasztottak. Más félét szerettek a az eltérő státuszú néprétegek akkoriban - állapították meg kutatók.

Szmog-díj jöhet Bukarestben

Kitiltaná Bukarest központjából a környezetszennyező autókat, az Euro 3-as és a nem a román fővárosban forgalomba helyezett kocsikat pedig csak környezetvédelmi matricával engedné az utakra a főpolgármester.
Hirdetés

Gazdaság

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Júliusban 0,2 százalékkal, 12 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6225 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Többet fizettek be a munkáltatók – nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Fokozták befizetéseiket a munkáltatók, kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak, éves összevetésben az állami adóvisszatérítéssel támogatott befizetések csökkentek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (ÖPOSZ) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona június végére 1398 milliárd forintra nőtt.

Lakástakarék. Az Aegon átadja ügyfeleit, az Erste fogadja

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta, hogy az Erste Lakástakarék október 25-ével átvegye az Aegon Lakástakarék portfólióját. A tranzakció mintegy ötvenezer ügyfelet érint.

Több mint 68 milliárd kamatozik babakötvényben

Idén eddig közel 20 ezer kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak, így már 190 ezer gyermek pénze van babakötvényben - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Svájc – A kolompok és banktitkok országa

Érdemes egy kicsit a svájci sztereotípiák mögé tekinteni és megismerkedni az ország gazdaságának, európai szerepének legalább egy-egy szeletét szemügyre venni. Dr. Gonda György a gazdasági szakember szemével tekintett körül az alpesi országban járva.

Kamatcsökkentést kér az amerikai elnök a FED-től

Egy teljes százalékpontos kamatcsökkentésre ösztökélte az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszert (Federal Reserve/Fed) Donald Trump amerikai elnök, aki szerint a Fed monetáris politikája "gúzsba köti" a nemzetgazdaságot.
Hirdetés
Hirdetés