Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Floridában amerikai-magyar kamara nyílik. Segíthet a virtuális üzleti mágnes

Floridában amerikai-magyar kamara nyílik. Segíthet a virtuális üzleti mágnes

Az Amerikában egymástól elszigetelten tevékenykedő magyar vállalkozásoknak hozott létre közösségi üzleti csomópontot, egy fiatal magyar üzletasszony. Pazaurek Piros, a HungarianHub tulajdonosa,  magyar férje munkája kapcsán került a tengeren túlra. Azután is az amerikai magyar közösség fejlesztése maradt a célja, hogy férjével, mindketten megkapták az amerikai állampolgárságot.

Pazaurek Piros

Ahogy a nemzetközi légiközlekedésben a nagy nemzetközi gyűjtő-elosztó repülőterek, a HUB-ok jelentik a legfontosabb csomópontot, úgy vállalja a több, mint tíz éve Floridában élő Pazaurek Piros által alapított HungarianHub a közösségi háló lehetőségeit felhasználva az Amerikában élő, gyökereiket megtartó magyarok virtuális gyűjtőpontja, startoldala legyen, amelyen keresztül minden közösségi és gazdasági információ elérhetővé válik, amely a magyarság megtartása mellett az üzleti sikereket is segítheti.

Közösségi embernek természetes

– Mivel Magyarországon is közösségi ember voltam, Amerikában is azt éreztem természetesnek, hogy magyarságomat megtartva, mindezt a kisfiamnak is átadva, amennyire lehet a kint élő magyarok összetartásában is szerepet vállaljak. Szerencsés fordulatot jelentett, hogy miközben Ohioban, ahová először érkeztünk, kevésbé volt erős a magyar közösség, Floridában minden adott volt ahhoz, hogy a már meglévő és igen aktív magyar szervezetek, közösségek életének összehangolásában részt vegyek.

Virtuális közösségi tér

Indulásként tartalmas programokat ígérő rendezvényeket szervezett a helyi magyar közösségnek. Ehhez pedig támogatókat is keresett úgy, hogy a befolyt bevételeket a helyi magyar szervezetek támogatására fordította. Ennek kapcsán fogalmazódott meg az igény arra, hogy a kint élő első, vagy többedik generációs magyarok által működtetett vállalkozásoknak is érdemes lenne egy virtuális közösségi teret teremteni. Így indult a HungarianHub.

Közös kapocs

– Számomra nem csak az derült ki, hogy Floridában is szép számmal vannak olyan, magyar gyökerekkel rendelkező vállalkozások, amelyek komoly sikereket értek el, hanem az is, hogy ezek a cégek nemigen tudnak egymásról, és a magyar közösség tagjai közül sem sokan hallottak róluk. Ezért az, hogy szponzorként megjelennek az eseményeinken a jó érzés mellett számukra is előnyös, mert így a magyar közösség körében is ismertséget kapnak. Az sem mellékes, hogy az amerikai kultúrának nagyon fontos része a jótékonyság, az, hogy aki sikeres, azzal szemben elvárásként fogalmazódik meg, hogy pénzben, vagy önkéntes munkával vissza is adjon a közösségnek.

Magyar identitás

Pazaurek Piros tapasztalata azt mutatta, hogy azok, akiknek a gyermekük a magyar közösségben mozog, támogatóként is sokkal intenzívebben és aktívabbak, mint azok, akik nem érzik fontosnak, hogy utódaiknak átadják a magyar identitást, a magyar kultúrát. De őket is igyekezett elérni. Az is valós üzenet: ha a magyar cégek összetartanak, egymás termékeinek vásárlóivá válnak, partnerként – mondjuk alvállalkozóként – erősítik egymást, az hitelességet, és persze a marketing erőt is adnak. Egyben piacot teremtenek, ami pénzben kifejezhetetlen, megfizethetetlen.

HungarianHub

– Az külön jó hír, hogy tapasztalataim szerint a magyar gyökerek Amerikában olyan értéket, minőséget képviselnek, ami gyakran előnyt jelent az üzleti életben. Azt is folyamatosan figyelem, melyek azok a területek, ahol segítséget tudok adni a lehetőségek kiaknázásához. Ebben komoly segítséget jelent, hogy a HungarianHub a Bethlen Gábor Alap révén olyan pályázati forráshoz is hozzájutott, amelyből fejleszthetjük az amerikai magyaroknak szolgáltatásokat kínáló hálózatot.

Ezt segítette az első HUBA (Hungarian Business in America), az amerikai magyaroknak szóló üzleti reggeli, ahol indulásként a floridai magyar cégek vezetői ismerhették meg egymást, vagy éppen mélyíthették el a már meglévő kapcsolatot.

Floridában kamara nyílik

– Az, hogy a magyar közösségépítés iránt van az igény, jól mutatja, hogy a Daytona Beach-i hagyományos magyar rendezvényen a korábban megszokott 300 helyett idén több mint 1500-an vettek részt. Ami komoly csapatmunka eredménye, amiben a helyi magyar templom lelkészének Asztalos Emesének is elévülhetetlen érdemei vannak. Az üzleti közösség építés értelmét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy hamarosan az amerikai-magyar kereskedelmi kamara is megnyílik Floridában.

Friss

Agrárszakképzés. Szabálytalanság cunamit talált az ÁSZ

A korábban ellenőrzött 22 agrárszakképző után újabb 10 iskolánál talált szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék.

A kifli csehül – új élelmiszerbolt az online piactéren

Kifli.hu néven új online szupermarket és piactér nyílt Magyarországon. Mivel a már működő cseh rendszert vezették be, az induláshoz szükséges ráfordítás 5-6 millió euró volt.

Kamatdöntés – Monetáris tanács: marad az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa nem változtatott sem az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások "tartós" megváltozása alakítja, amit a testület fokozott figyelemmel kísér - közölte a tanács keddi kamatdöntő ülése után.

Lecsapott a BRFK az unokázós maffiára

Idős emberek megtévesztésével elkövetett csalásokra specializálódott bűnszervezetet számolt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Az álrokonok 33 idős embertől 43 millió forint értékben csaltak ki készpénzt és ékszereket.

Hírek

Lecsapott a BRFK az unokázós maffiára

Idős emberek megtévesztésével elkövetett csalásokra specializálódott bűnszervezetet számolt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Az álrokonok 33 idős embertől 43 millió forint értékben csaltak ki készpénzt és ékszereket.

Koronavírus. Evakuálják a dél-koreaiakat Vuhanból

Dél-Korea repülőgépeket küld állampolgárai kimenekítéséhez a kínai Vuhanba, ahol az új koronavírus okozta járvány felütötte a fejét. Kazahsztán pedig orvosi igazolást követel a közép-ázsiai országba beutazni kívánó kínaiaktól.

Jegy nélkül. Százmilliót blicceltek össze a MÁV-on

Rekordot döntött a MÁV bliccelésből származó bevétele 2019-ben: 103 millió forintot fizettek be a jegy nélkül utazók - közölte a vasúttársaság.

Újabb mélypont – 338 forint fölé is benézett az euró

Történelmi mélypontot ért el az euróval szemben a forint árfolyama hétfőn: délután negyed négykor egy euró 338,09 forintot ért.

Madárinfluenza. Állatkerti szárnyasokat öltek le Szlovákiában

Negyvenegy madarat pusztítottak el a madárinfluenza megjelenése miatt a szlovákiai Bajmóc (Bojnice) állatkertjében - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Koronavírus. Zuhannak az európai tőzsdeindexek

Meredeken csökkentek a vezető európai tőzsdeindexek hétfő délelőtt, és jó úton haladnak afelé, hogy az utóbbi közel két hónap legrosszabb napját hagyják maguk mögött. A befektetőket megrémítették a koronavírus terjedésének lehetséges gazdasági következményei.

A benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz szerdától

Tovább csökkennek az üzemanyagárak szerdán: a benzin literenként bruttó 3 forinttal, a gázolaj bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Újabb légi baleset Iránban – utcára csúszott az utasszállító

Kicsúszott a repülőtéri leszállópályáról és egy utcán állt meg Iránban egy utasszállító repülőgép 150 emberrel a fedélzetén.

Több mint száz gén felelős az autizmusért

Több mint száz gén játszhat szerepet az autizmus spektrumzavar (ASD) kialakulásában - állapította meg a témához köthető eddigi legnagyobb génkutatás.

Újra ölt a koronavírus – 40 millió ember mozgását korlátozzák

Bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést a kínai Hupej tartományban, hogy megfékezzék a koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány terjedését - közölte a helyi sajtó.

A focimeccs nézés növeli a szívroham kockázatát

Az elkötelezett focirajongók csapatuk meccsének nézése közben olyan veszélyes mértékű fizikai stresszt élnek meg, ami szívrohamot is okozhat - derült ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.

Szijjártó: nincs magyar fertőzöttje a koronavírusnak

Nincs magyar fertőzöttje a koronavírusnak, de óvintézkedések történtek - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Gazdaság

Újabb mélypont – 338 forint fölé is benézett az euró

Történelmi mélypontot ért el az euróval szemben a forint árfolyama hétfőn: délután negyed négykor egy euró 338,09 forintot ért.

Veres Mihály újrázik az EFISZ élén

Újabb három évre Veres Mihályt választotta elnöknek az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) elnöksége.

Látszatkeltés – a Magyar Adósságrendező Zrt. büntetése

A  Magyar Adósságrendező Zrt. professzionális intézmény látszatát keltve deviza alapú jelzáloghitellel rendelkező magánszemély esetében működött közre hitel- és kölcsönszerződése módosításában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 111 millió forint bírságot szabott a cégre.

Lakossági állampapírok. Egy év alatt 1558 milliárdos bővülés

A lakossági állampapírok állománya tavaly 1558 milliárd forinttal emelkedett, az év végén meghaladta a 9074 milliárd forintot. A negyedik negyedévben 281,5 milliárd forint volt a növekedés.

Tavasszal jön az új 100 forintos

A második negyedévben kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintosok. A jelenleg használt érmékkel továbbra is lehet majd fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az EKB nem változtatott az irányadó kamatán

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom