Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Fontszázmilliók átigazolásokra: a Premier League kicselezte a Covidot
No menu items!

Fontszázmilliók átigazolásokra: a Premier League kicselezte a Covidot

A Premier League klubjai idén januárban hatalmas összeget, 295 millió fontot költöttek az átigazolási piacon. Ez az összeg többszöröse annak a 70 millió fontnak, amit a klubok 2021 januárjában fordítottak játékosvásárlásokra. És bár néhány klub egy pennyt sem költött, a költekezés mértéke kezd visszatérni a Covid előtti szintre.

Bár több mint négyszer annyit költöttek, mint tavaly januárban, a Premier League klubjai még mindig messze elmaradtak a rekordtól. 2018 januárjában ugyanis 430 millió fontért igazoltak játékosokat.

A Mirror cikke szerint idén a legnagyobb költekező a Newcastle volt, amely tavaly októberben 305 millió fontért került egy szaúdi milliárdos tulajdonába. A Szarkák újdonsült vezetése 85 millió fontot költött Kieran Trippier, Chris Wood, Bruno Guimaraes, Matt Targett és Dan Burn szerződtetésére.

Tekintettel arra, hogy a Newcastle az üzlet októberi létrejötte óta nem tudta megmozgatni a pénzügyi erejét, nem volt meglepő, hogy januárban hatalmas költekezésbe kezdett, így csillapítva a szurkolók kieséstől való félelmét.

Mindazonáltal a hónap összes kiadásának több mint felét (150 millió fontot) a Premier League utolsó öt helyezett csapata költötte el, mivel a klubok kétségbeesetten próbálják megerősíteni túlélési reményeiket.

A pénztárcák a tabella másik végén jóval kevésbé nyíltak ki. Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest megugrottak a kiadások, a Premier League nagyágyúi nem voltak hajlandóak költeni:

a Newcastle kiadásai összességében meghaladták a jelenlegi top hat csapat összes kiadásának összegét.

A 37,5 millió fontos átigazolási díj, amelyet a Liverpool fizetett Luis Diaz megszerzéséért, a január legnagyobb üzlete volt, éppen megelőzve azt a 35 millió fontos üzletet, amelyet a Newcastle kötött azért, hogy Guimaraest elhozza a Lyontól.

Néhány klub, például a Manchester United, egyetlen szerződést sem kötött januárban.

A MU-nak azonban átmenetileg sikerült megszabadulnia olyan nagy összegeket kereső játékosaitól, mint Anthony Martial és Donny van de Beek, az Arsenal pedig követte a példáját, és megszabadult Pierre-Emerick Aubameyangtól, aki a Barcelonához távozott.

És bár néhány klub egy pennyt sem költött, a januári adatok azt jelzik, hogy a költekezés mértéke kezd visszatérni a Covid előtti szintre.

A járvány miatti pénzügyi bizonytalanság nagy szerepet játszott a tavalyi januári átigazolási időszak visszafogottságában, de ezek az aggodalmak most úgy tűnik, hogy a múlté lettek, tekintettel arra, hogy

a januári ablak 2003-as bevezetése óta mindössze ötödször sikerült átlépni a 200 millió fontos határt.

Dan Jones, a Deloitte sportüzleti csoportjának vezetője elmondta: “Ez az átigazolási időszak azt jelzi, hogy a Covid által a Premier League klubokra nehezedő pénzügyi nyomás enyhül, a kiadások határozottan visszatértek a járvány előtti szintre, és figyelemre méltó módon a valaha látott legmagasabbak közé tartoznak januárban.

A Premier League világviszonylatban továbbra is vezető szerepet tölt be, megőrizve – pénzügyi tekintetben – a világ legnagyobb labdarúgó-bajnokságának státuszát, amelyet ismét telt házas stadionok jellemeznek, és komoly tengerentúli közvetítési szerződéseket köt.” – mondta a sportközgazdász.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nyolc területen vezeti be az extraprofitadót a kormány

Mivel újabb gazdasági válság közeleg, válságálló gazdaságot kell építeni, ennek részeként fontos, hogy a kormány kézben tartsa a költségvetést és az államadósságot - fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón, hozzátéve: a kabinet ragaszkodik ahhoz, hogy idén 4,9, jövőre pedig 3,5 százalék legyen a GDP-arányos hiány, ezért nyolc területen vezet be extraprofitadót.

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Megvan, hol lehet Európa új éléskamrája

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává, a térségben ugyanis kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem, amely az ELTE-vel és a BME-vel együttműködésében készített tanulmányt a témában.

Hírek

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Idén többet költenek a szülők gyereknapi játékra

A gyereknap miatt május utolsó két hetében nagyjából 30 százalékos a forgalomnövekedés egy átlagos májusi héthez képest, és a szülők többet is költenek, mint tavaly - közölte a Regio Játékkereskedelmi Kft. saját adatai alapján.

Péntektől ennyibe kerülne az üzemanyag az ársapka nélkül

Péntektől a benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal csökken. A gázolaj nagykereskedelmi ára a héten már nem változik. A változás a prémium benzin árát várhatóan érinteni fogja. 

Megállíthatatlanul terjed a madárinfluenza az Alföldön

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza, a Nébih laboratóriuma magas patogenitású vírus jelenlétét igazolta egy székkutasi hízólúdállománynál.

Nagyot zuhant szerdán a forint

Nagyot gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az euró ellenében másfél százalékot, a dollár és a svájci frank ellenében pedig közel két százalékot veszített értékéből.

Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre a kormány

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

Új főtitkár a Magyar Lízingszövetség élén

Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet.

Az ország, amely három számjegyű inflációval küzd

A zimbabwei inflációs ráta májusban ismét három számjegyűre ugrott, miután a központi bank gyakorlatilag leértékelte a helyi valutát azáltal, hogy új bankközi árfolyamot vezetett be, amelyen a kereskedelem nagy része zajlik majd.

Gazdaság

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Románia is kilép a budapesti székhelyű orosz bankból

A román kormány két törvénytervezetet fogadott el szerdai ülésén, amellyel kezdeményezi az ország kivonulását a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) - jelentette be Adrian Caciu román pénzügyminiszter.

MNB: a háború megbolygatta a magyar bankrendszert, de az stabil

Az orosz-ukrán báború átírta a makrogazdaság és a bankrendszer kilátásait, rövid és középtávon is új kockázatok jelentek meg, érdemben megváltozott a működési környezet - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a Stabilitási jelentést ismertetve.

Pénzt kapnak vissza a CIB Bank ügyfelei

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára.
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom