Hirdetés
Kezdőlap Hírek Franciaország. Halálos algafaj fenyegeti a Riviérát
No menu items!

Franciaország. Halálos algafaj fenyegeti a Riviérát

Egy Japán térségében őshonos algafaj fenyegeti a dél-franciaországi Marseille közelében fekvő Calanque standjait – közölték környezetvédelmi szakemberek.

A tengeri növény, amely akár mérgező is lehet, megtelepedett a Földközi-tenger partvidékén Marseille közelében. A zöld alga (ugulopteryx okamurae) veszélyt jelent az egészségre, mert ha megtelepedik a köveken, sziklákon és a tengerparton, elkezd lebomlani és kénhidrogént bocsát ki, ez a gáz pedig nagy mennyiségben halálos lehet.

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy az algafaj megszállta a népszerű Calanques Nemzeti Park térséget, amelynek keskeny, mindentől távol eső, meredek falú öbleit naponta több ezer ember keresi fel nyáron – mondta a park szóvivője az AFP francia hírügynökségnek.

Az algafajt azonosították Marseille kikötőinek mólóin is és a várostól nyugatra fekvő kék parton.

Egyre terjed, mindent beborít és hányingert előidézően bűzös” – mondta egy marseille-i lakos.

Az alga a sekély vizekben burjánzik, komoly problémát jelent a halászhajók számára, eltömíti hálóikat.

Thierry Thibault, a Földköz-tengeri Óceánkutató Intézet kutatója elmondta, hogy a faj már 2008 óta jelen van a Marseille-től 200 kilométerre keletre fekvő Thau-medencében. Valószínűleg úgy terjedt el, hogy valaki onnan származó tengeri sünt fogyasztott és tüskés bőrüket visszadobta a tengerbe – tette hozzá.

Marseille-i illetékesek közölték, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, és keresik annak módját, miként lehetne a leghatékonyabban megszabadulni az algától.

Jelenleg emberre nem jelent veszélyt, de ha magas lesz a gázkoncentráció, be kell zárnunk a strandokat” – mondta Hervé Menchon, tengeri biodiverzitásért felelős polgármester-helyettes.    

Elismerte, hogy a tengerben úszó gyermekekre problémát jelent, és szigorú intézkedéseket hoztak, hogy az embereket kívül tartsák a vízből. A térségbeli hatóságok a víz alatt formálódó sűrű algamezőket kihúzzák a tengerből, de egyelőre nem tudják, mi tévők legyenek a bűzt árasztó rothadó növénnyel.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Profit rekord az autóiparban, e-autó kérdőjellel

A jelenlegi milliárdos nyereség szinte kizárólag a belsőégésű modelleknek köszönhető és hosszú időbe telik, amíg az iparág valódi pénzt keres az elektromos autókkal.

Árzuhanás a Tesla önvezetésnél

A szoftvert, amely a Tesla szerint nem teszi autonómmá járműveit, és aktív vezetői felügyeletet igényel, korábban havi 199 dolláros előfizetésért kínálták.

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.