Kezdőlap Hírek Franciaország. Halálos algafaj fenyegeti a Riviérát
No menu items!

Franciaország. Halálos algafaj fenyegeti a Riviérát

Egy Japán térségében őshonos algafaj fenyegeti a dél-franciaországi Marseille közelében fekvő Calanque standjait – közölték környezetvédelmi szakemberek.

A tengeri növény, amely akár mérgező is lehet, megtelepedett a Földközi-tenger partvidékén Marseille közelében. A zöld alga (ugulopteryx okamurae) veszélyt jelent az egészségre, mert ha megtelepedik a köveken, sziklákon és a tengerparton, elkezd lebomlani és kénhidrogént bocsát ki, ez a gáz pedig nagy mennyiségben halálos lehet.

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy az algafaj megszállta a népszerű Calanques Nemzeti Park térséget, amelynek keskeny, mindentől távol eső, meredek falú öbleit naponta több ezer ember keresi fel nyáron – mondta a park szóvivője az AFP francia hírügynökségnek.

Az algafajt azonosították Marseille kikötőinek mólóin is és a várostól nyugatra fekvő kék parton.

Egyre terjed, mindent beborít és hányingert előidézően bűzös” – mondta egy marseille-i lakos.

Az alga a sekély vizekben burjánzik, komoly problémát jelent a halászhajók számára, eltömíti hálóikat.

Thierry Thibault, a Földköz-tengeri Óceánkutató Intézet kutatója elmondta, hogy a faj már 2008 óta jelen van a Marseille-től 200 kilométerre keletre fekvő Thau-medencében. Valószínűleg úgy terjedt el, hogy valaki onnan származó tengeri sünt fogyasztott és tüskés bőrüket visszadobta a tengerbe – tette hozzá.

Marseille-i illetékesek közölték, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, és keresik annak módját, miként lehetne a leghatékonyabban megszabadulni az algától.

Jelenleg emberre nem jelent veszélyt, de ha magas lesz a gázkoncentráció, be kell zárnunk a strandokat” – mondta Hervé Menchon, tengeri biodiverzitásért felelős polgármester-helyettes.    

Elismerte, hogy a tengerben úszó gyermekekre problémát jelent, és szigorú intézkedéseket hoztak, hogy az embereket kívül tartsák a vízből. A térségbeli hatóságok a víz alatt formálódó sűrű algamezőket kihúzzák a tengerből, de egyelőre nem tudják, mi tévők legyenek a bűzt árasztó rothadó növénnyel.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Az első amerikai őslakosok lábnyomait találták meg Új-Mexikóban

Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban: a 21-23 ezer éves ősi nyomokat a White Sands nemzeti parkban tárták fel.

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Az előző napi nagy nyereségek negatív korrekciójával indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Hírek

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Szerezz Te is gazdijogsit!

Szerezz Te is gazdijogsit! Minden érdeklődő számára elérhető ingyenes...

KSH: augusztusban mérséklődött a természetes fogyás

Augusztusban 8178 gyermek született és 9678-an haltak meg. Tavaly augusztushoz viszonyítva az élveszületések száma kismértékben nőtt, a halálozásoké pedig csökkent. Eszerint augusztusban mérséklődött, de az év elejétől nézve nőtt a természetes fogyás - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tározóból pótolják a Velencei-tó vizét

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei: vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból.

Felszámolja 3G hálózatát a Telekom – Mi a teendő?

Akik 3G-s szolgáltatási sávot használtak, át kell, hogy térjenek más sávra, vagyis készüléket is cserélhetnek, amennyibe a most használt nem alkalmas a 2G vagy a 4G üzemmódra. A Magyar Telekom ugyanis lekapcsolja a 3G-s hálózatát. Mit kell tennie?

Új elnök a Magyar Fürdőszövetség élén

Új elnököt választott a Magyar Fürdőszövetség: a tagság a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezetőjének, Kántás Zoltánnak szavazott bizalmat.

Egységes töltők – új uniós szabályozás jöhet

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom