Hirdetés
Kezdőlap Bank Gigászi nyereség és fiókbezárások
No menu items!

Gigászi nyereség és fiókbezárások

Fotó: Bank360

Rekorderedménnyel, 1451 milliárd forintos profittal zárta 2023-at a magyar bankszektor. A hitelezés csak szerény mértékben bővült, a betétállomány pedig csökkent. A fiókbezárások is folytatódtak, mégis jók lettek a számok – derül ki a Bank360.hu gyorselemzéséből. 

Kamatstop, különadók, visszaeső hitelpiac – ezek alapján 2023 igazán szomorú év lehetett a bankok számára, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint viszont így is szépen nőtt a hitelintézetek nyeresége. A nem konszolidált adatok alapján 1451 milliárd forintnyi nettó eredményt értek el a magyarországi bankok, ami a háromszorosa a 2022-esnek. A konszolidált eredmény 1929 milliárd forint lett, ez is a 2,3-szerese az egy évvel korábbinak, ebben a számban viszont a leányvállalatok profitja is benne van, köztük az OTP Bank külföldi érdekeltségeié, így nem ad olyan pontos képet a magyar bankok helyzetéről, mint a nem konszolidált adat. 

A nyereség egyik forrása a növekvő kamat- és jutalékeredmény volt, de nagymértékben hozzájárult az is, hogy 2023-ban jelentősen kisebb értékvesztést könyveltek el, és kisebb céltartalékos képeztek a bankok, mint a megelőző esztendőben. Az orosz-ukrán háború kirobbanásának évében 461 milliárd forintos mínusz állt ezen a soron, 2023-ban mindössze 23 milliárd volt ez a nyereséget csökkentő tétel. 

A vállalatok úsznak a pénzben

A hitelintézetek mérlegfőösszege alig 3 százalékkal nőtt tavaly 74 142 milliárd forintra, a növekedés, bőven elmaradt az inflációtól. A hitelállomány 5,2 százalékkal bővült, ezen belül a vállalati hiteleké 4,1 százalékkal 12 096 milliárd forintra, a belföldi háztartások hitelállománya pedig 5,9 százalékkal 9 973 milliárdra. 

A teljes betétállomány csaknem 4 százalékkal csökkent tavaly, az év végén 42 133 milliárd forint volt. Ebből a belföldi vállalati betétek csaknem 16 ezer milliárd forintot tettek ki, míg a belföldi háztartások 12 154 milliárd forintot tartottak a számláikon. 

A vállalati betétállomány több mint 5 százalékkal nőtt tavaly, és csaknem 3900 milliárd forinttal haladta meg az év végén a vállalati hitelállományt. Ez érdekes jelenség, a legtöbb országban ugyanis a vállalkozások hitelállománya lényegesen nagyobb a betétállományaiknál. Magyarországon viszont 2023-ban extra magas kamatot is kaphattak a cégek a bankbetétjeikre, ezért tartották vélhetően a bankokban a pénzt – hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője. 

Folytatódtak a fiókbezárások

A háztartások betétállománya az év folyamán csaknem 6 százalékkal csökkent. A harmadik negyedév végén volt a legalacsonyabb, akkor 11 801 milliárd forint volt a volumen, ami több mint kétéves mélypont. Ez nem meglepő, hiszen vonzó betéti ajánlata csak kevés banknak van. Az utolsó negyedévben megugrott a lakosság betétállománya, de januárban már ismét visszaesést mért az MNB. 

A banki dolgozók létszáma csökkent, az utolsó negyedévben pontosan 39 209 fő volt az átlagos statisztikai létszám, ez csaknem 550 fős leépítést jelent a szektorban. Emellett a fiókbezárások is folytatódtak, 16 egység szűnt meg szeptember és december vége között, ezzel 1429 fiók maradt az országban. 2023-ban összesen 81 bankfiókot zártak be, ennek fő oka a digitális ügyintézés egyre szélesebb körű elterjedése lehetett. 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.