Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Ha elmúltál 30, neked már annyi - hajrá a bankoknál
No menu items!

Ha elmúltál 30, neked már annyi – hajrá a bankoknál

Tízmillió forint a tét azoknak a gyermekvállalást tervezőknek, akik az év végével elvesztik a jogosultságukat a babaváró hitelre. A bankok szerint megkezdődött a hajrá, és van, ahol már csak napokban mérik az igénylésre maradt időt. Nem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni a jelentkezést, és figyelni kell a közigazgatási szünetre is, különben könnyen ugrik a kamatmentes, teljesen támogatássá tehető hitel – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából. 

Néhány hét múlva jelentősen szigorodni fognak a babaváró hitel feltételei, és a fiatal házaspárok már csak akkor fognak tudni igénylést beadni, ha a feleség 30 év alatti vagy ha már gyermeket vár. Emiatt sok pár esik el januártól a népszerű támogatási formától, nekik mindössze maximum fél hónapjuk maradt beadni az igénylést. Velük szemben még kivárni is érdemes azoknak, akik 2024-ben is jogosultak a támogatásra, hiszen számukra ennek maximális összege 10 millióról 11 millió forintra emelkedik.

A Bank360.hu által megkérdezett pénzintézetek többsége már látja a “kapuzárási pánik” jeleit, megnőtt az érdeklődés a babaváró hitel iránt, különösen a lehetőséget év végével elvesztők körében. Az Erste Banknál már korábban elkezdődött a hajrá, az utolsó negyedévben jelentősen nőtt a kereslet a babaváró hitel iránt a jogosultsági szabályok januári változása miatt. Az UniCredit Bank november 27-e óta tapasztalt fokozottabb érdeklődést a babaváró kölcsön iránt, azon a héten több mint 20 százalékkal több igénylést fogadtak be, mint az azt megelőző héten. Az utolsó hetekre további növekedésre számítanak.

Hasonló tapasztalatokról számolt be az MBH Bank, ahol az elmúlt hetekben növekedett az érdeklődés a babaváró hitel iránt. November utolsó két hetében közel duplájára nőtt a megkötött babaváró hitelek száma és a felvett hitelösszeg az azt megelőző két héthez viszonyítva. Az év végéig további emelkedésre számítanak.

Növekvő érdeklődést tapasztalt a CIB Bank is, és egészen év végéig sok igénylőre számítanak, várakozásuk szerint azonban a tavaly év végi kiemelkedő hitelezést nem fogják elérni, és ezt várják az Ersténél is. A Raiffeisen Banknál egyelőre mérsékelten emelkedett az igénylők száma. Nem nőtt az igénylők száma a MagNet Banknál, szerintük akiket érint a szigorítás, azok már beadták a hiteligényt korábban.

Érdemes még az ünnepek előtt beadni az igénylést

Az UniCredit egyelőre nem szabott véghatáridőt az igénylőknek, de tájékoztatóiban rendszeresen felhívjak az ügyfelek figyelmét, hogy ne hagyják az ügyintézést az utolsó pillanatra. Az MBH Bank sem adott külön határidőt, de arra figyelmeztetnek, hogy nemcsak a bankok befogadóképessége miatt érdemes még az ünnepek előtt beadni az igénylést, hanem azért is, mert a két ünnep közötti időszakban közigazgatási szünet lesz, nem lesznek nyitva a kormányablakok, ahonnan például a társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumot kell kérni.

Az Erste az év utolsó munkanapjáig, vagyis december 29-ig fogad be babaváró hitel kérelmeket a fiókjaiban, azonban azt ajánlja ügyfeleinek, hogy előzetesen egyeztetett időpontra érkezzenek. Az Erste a hitelkérelem befogadásával egyidejűleg szerződést is köt, ám a bank arra hívja fel a figyelmet, hogy senki se centizze ki az ügyintézést, a tb-jogviszony igazolást pedig mindenképpen kérjék ki még az ünnepek előtt.

A CIB Bank az igények várható növekedése miatt 2023. december 21-ig fogadja be az igényléseket. Az ezután befogadott ügyletekre már nem lesz lehetőség idén leszerződni.

A MagNet Bank 2023. december 20-ig fogadja be az igényléseket, és ugyanezt a dátumot jelölte meg a honlapján közzétett információban az OTP Bank is. A Raiffeisen Bank azt jelezte, hogy december 23-ig mindenképp érdemes beadni az igényléseket. A Gránit Bank közlése szerint náluk az igénylés teljes körű online ügyintézéssel is megoldható, és a szerződés megkötése, illetve a folyósítás akár 24 órán belül megtörténhet.

Főleg a 30 év felettiek keresik most a babavárót

A januártól hatályba lépő módosítást tekintve nem meglepő, hogy a babaváró hitelt igénylő párok zöme 30 év feletti, hiszen ők elveszthetik a támogatás lehetőségét. Az UniCreditnél a babaváró kölcsön 2019-es bevezetése óta az igénylést benyújtó nők csaknem kétharmada 30 év feletti volt, ezen belül is a legjellemzőbb korcsoportot a 30-35 év közöttiek alkották. A frissen befogadott, azaz még nem folyósított babaváró-igénylések esetében tisztán látható, hogy a benyújtó 30 feletti nők aránya tovább növekedett.

Az MBH Banknál az eddig kötött babaváró hitelek közel 60 százaléka esetében a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet a hitelfelvétel pillanatában. Várakozásuk szerint az év végén azok igyekeznek benyújtani az igénylésüket, akik számára az életkori feltételek szigorodása miatt fontos, hogy még az idei feltételek szerint köthessenek szerződést.

Az Ersténél az igénylések fele eddig is a harminc feletti korosztálytól érkezett, ám az idei utolsó negyedévben ez az arány már meghaladja a kétharmadot. A befogadott ügyletek száma 30-40 százalékkal emelkedett a korábbi hónapokhoz képest. A MagNet Banknál az 1984 és 1992 között születettek a meghatározók, vagyis a 30-40 év közöttiek vannak többségben. A CIB és a Raiffeisen ellenben nem tapasztalta, hogy az utóbbi változott volna az igénylők életkori átlaga.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

ESG társadalmi pillér: így lehet versenyelőny a különbözőségből, a diverzitásból

A diverzitás, a különbözőség megkülönböztetetten fontos tényezője lett az...

ESG – mit jelent a három betű, ami meghatározza a jövőt

A fenntarthatósági trendek előretörésével, amit már jogszabályi elvárások is...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...

NASA, HUNOR – űrnemzedék találkozó földönkívüli kérdésekkel

A közelmúltban, az ORION Űrnemzedék Alapítvány szervezésében valósult meg...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.