Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Hatósági össztűz alatt a Revolut Nagy-Britanniában
No menu items!

Hatósági össztűz alatt a Revolut Nagy-Britanniában

A Revolut valószínűleg fokozottan fogja vizsgálni a beszámolóit, miután kiderült, hogy a brit szabályozó hatóságok hiányosságokat találtak a pénzügyi technológiai óriás könyvvizsgálatában.

A brit Pénzügyi Beszámolási Tanács (FRC) júliusban közölte, hogy “hiányosságokat” fedezett fel egy, a BDO könyvvizsgáló cég által meg nem nevezett “pénzügyi szolgáltató” könyvvizsgálatában.

Tegnap derült ki, hogy a szóban forgó vállalat a Revolut, amely anyavállalatának e hónap végéig kell benyújtania a tavalyi évre vonatkozó beszámolóját a cégek számviteli dokumentumait ellenőrző brit állami szervhez, a Companies House-hoz.

A Revolut számait jellemzően nagy figyelemmel kísérik az elemzők, mivel Nagy-Britannia egyik legértékesebb fintech vállalkozásáról van szó. Az FRC kritikái miatt a Revolut közelgő beszámolója valószínűleg a szokásosnál is nagyobb figyelmet fog kapni.

The Times információi szerint  a szabályozó hatóság a BDO-ra vonatkozó legutóbbi könyvvizsgálati minőségellenőrzési jelentésében fejezte ki aggályait, amelyben a felügyelet egy rutinellenőrzés keretében 12, a könyvvizsgáló cég által végzett könyvvizsgálatból vett mintát. Az FRC jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a meg nem nevezett pénzügyi szolgáltató csoportnál a BDO könyvvizsgálói csoportja “nem megfelelő” megközelítést alkalmazott a bevételek elszámolásával kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy “a fel nem fedezett lényeges hibás állítások kockázata elfogadhatatlanul magas“.

Az FRC bírálta a BDO által a vállalat fizetési folyamatának könyvvizsgálatát is, amely a jelentés szerint “lényeges hibás állítást” eredményezhetett, mivel “nem volt elegendő bizonyíték annak bizonyítására, hogy a könyvvizsgáló csoport és az informatikai szakemberek megértették ezt a területet, valamint nem megfelelő eljárásokat hajtottak végre“.

A mikor a Financial Times a napokban beszámolt a meg nem nevezett cég kilétéről a Revolut, az FRC és a BDO szóvivője nem kívánt nyilatkozni.

Az alkalmazásalapú Revolut csoportot 2015-ben alapította pénzátutalási vállalkozásként Nik Storonsky, a cég vezérigazgatója és Vlad Yatsenko volt befektetési bankárok. Ma már számos szolgáltatást kínál a kisállat-biztosítástól a kriptopénz-kereskedésig, és több mint 20 millió lakossági ügyféllel, valamint mintegy 950 ezer üzleti felhasználóval rendelkezik. A tavalyi 800 millió dolláros tőkebevonás után a társaság 33 milliárd dollárt ér.

A csoport azonban még nem kapott banki engedélyt a brit szabályozó hatóságoktól. Ennek tekintetében nem lehet véletlen az sem, hogy idén távoztak a megfelelőségi, kockázati és pénzmosási jelentési osztályok vezető munkatársai.

Az FRC kritikája a BDO könyvvizsgálatával kapcsolatban a könyvvizsgálói ágazatot érintő növekvő vizsgálat közepette érkezett. Olyan vállalatok, mint a 2018-ban csődbe ment Carillion építőipari csoport és a következő évben csődbe ment Thomas Cook utazási csoport nagy visszhangot kiváltó összeomlása miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a könyvvizsgálókra munkájuk minősége miatt. Ez azt jelenti, hogy számos könyvvizsgáló cég óvatosabb álláspontot képvisel a könyvvizsgálatokkal kapcsolatban.

A BDO Nagy-Britannia ötödik legnagyobb könyvvizsgálója. Az FRC júliusban közölte, hogy az általa vizsgált 12 BDO által végzett könyvvizsgálatból öt nem felelt meg a követelményeknek. A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy mind a BDO, mind a Mazars eredményei “elfogadhatatlanok” voltak.

A könyvvizsgálatok minőségével és az FRC-vel kapcsolatos csalódottság az iparág reformjára irányuló felhívásokhoz vezetett, így az FRC-t hamarosan egy új szabályozó hatóság, az Audit, Reporting and Governance Authority fogja felváltani.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Újra emelt az irányadó eurókamaton az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 50 bázisponttal 2,50 százalékra emelte meg az irányadó eurókamatot csütörtöki kamatdöntő ülésén

Az EP teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tízedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.

Kilőtt a gyerekinflációs kosár

Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.

Új céggel bővült a BÉT középvállalati platformja

A Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformjára, a BÉT Xtendre az okosotthon-rendszerek fejlesztésével foglalkozó Chameleon Smart Home Nyrt.-t vezették be csütörtökön.

Hírek

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Gazdaság

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom