Kezdőlap Pénzvilág Hazatérő dollárok. Ömlik vissza a cégek pénze Amerikába
No menu items!

Hazatérő dollárok. Ömlik vissza a cégek pénze Amerikába

A Federal Reserve jelentése szerint idén szeptemberig durván 300 milliárd dollár, a külföldön tartott 1 trillió dollár közel harmada „tért haza” az Egyesült Államokba – olvasható a The Business Journals amerikai gazdasági napilap holding honlapján.

A pénz hazatérésének okát a gazdasági újságírók abban látják, hogy az amerikai nagyvállalatok munkahelyteremtésbe és otthoni terjeszkedésbe kívánják fektetni ezeket az összegeket.

Vannak persze akik részvény felvásárlásra, akvizíciókra és tartalékképzésre költik a pénzt. A Goldman Sachs előrejelzése azt feltételezi, hogy az idei évben a tőzsdei részvény visszavásárlások mértéke a 46%-ot is meghaladhatja, ami összességében több mint 1 trillió dollárt jelent majd a piacon.

Az elemzők megítélése szerint durván 3000 amerikai nagyvállalat szavazott ily módon bizalmat a Trump elnök által megígért hazai gazdasági fejlődésnek.

A számszaki vizsgálatok szerint ezek a cégek az előző éves 100 millió dollárral szemben, közel 2,7 trillió dollár készpénzállománnyal rendelkeznek a legutolsó gazdasági jelentésük szerint. Az elemzők a bankszektort azért hagyták ki az összehasonlításból, mert  az teljesen eltérő készpénzkezelési gyakorlatot követ.

A The Business Journals elemzői  a befektetési hullám nagy nyertesének a vállalat fúziós és felvásárlási piacot látják. Példaként megemlítik, hogy az elmúlt 11 hónapban amerikai vállalatok 1,7 trillió dollár értékben jelentettek be fúziókat, illetve cégfelvásárlásokat, ami 45%-os növekedésnek felel meg a Dealogic adatai alapján.

Az év egyik legnagyobb tranzakciója címet a CVS Health Corp. ügylete érdemelte ki, amelynek keretében az állami és szövetségi hatósági engedélyek birtokában 70 milliárd dollárért megvásárolta az Aetna nevű egészségbiztosítót. A tranzakcióval az így létrejött vállalatóriás készpénzállománya 2,6 milliárdról, 47,7 milliárd dollárra emelkedett, ami több mint 1500 százalékos bővülést jelent.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Amerika. Lassult a növekedés a harmadik negyedévben

A vártnál és az előző negyedévinél jóval kisebb lett a harmadik negyedévi GDP-növekedés az Egyesült Államokban - derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) jelentéséből.

Német infláció – 1993 óta nem volt ekkora drágulás

A németországi infláció októberben 28 éves csúcsra emelkedett - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Az EKB tovább mérsékli az eszközvásárlásokat

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott az irányadó eurókamaton csütörtöki kamatdöntő ülésén. Bejelentették ugyanakkor, hogy az eszközvásárlásokat tovább mérséklik a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében.

Állami ösztöndíjprogram – a cégek digitális tudásának erősítéséért

A digitális versenyképesség javításához a vállalkozások digitális tudásában kell előrelépni, ennek erősítésére ösztöndíjprogram létrehozásáról döntött a Nemzeti Versenyképességi Tanács - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hírek

Három járványügyi intézkedést vezet be a kormány

A koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt a kormány három járványügyi intézkedést vezet be - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Korrupció az okmányirodában. Tízezreket fizetett a gyorsabb ügyintézésért

Egy gépjárműkereskedők által megbízott férfi két okmányirodai alkalmazottat is megvesztegetett 2016 november és 2017 április között. A Fővárosi Főügyészség vádat emelt az ügyben  - közölte a főügyész.

Szálló por – Hat településen egészségtelen a levegő

Országszerte egyre több településen magas a légszennyezettség a szálló por miatt - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) friss adataiból.

Kínában korlátozzák a felhőkarcolók magasságát

Az indokolatlanul hivalkodó méretű toronyházak elszaporodásának megfékezése érdekében Kína korlátozza a felépíthető felhőkarcolók magasságát.

Magyarország étele 2022 – fókuszban a szürkemarha

A magyar szürkemarha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022 szakácsversenyen, amely kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez - hangzott el az eseményről tartott sajtótájékoztatón.

Éjszaka nem lesz kamionstop a hosszú hétvégén

A mindenszentekkel háromnaposra hosszabbodó hétvégén a kamionstopot az áruellátás zavartalansága érdekében szombaton és vasárnap éjjel időszakosan felfüggesztik.

Fogytán az AdBlue – korlátozást vezetett be a Mol

A tömeges felvásárlások miatt korlátozta az AdBlue értékesítését a Mol.

Költözik a Magyar Nemzeti Bank

Novembertől átmenetileg módosítják a Magyar Nemzeti Bank székhelyét, mivel a jegybank Szabadság téri székházát felújítják.

Gazdaság

Pénzmosás-gyanú. Több pénzváltó nem jelentett az MNB-nek

A pénzmosás megakadályozását célzó szabályok megsértéséért a jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra.

Moratórium – határidő. Péntekig kérhető személyesen a hosszabbítás

Vasárnapig jelentkezhetnek bankjuknál azok, akik továbbra is élnének a hitelmoratórium lehetőségével. A személyes ügyintézésre péntekig nyílik mód, a hét utolsó két napján jellemzően már csak online kérhető a hosszabbítás.

KSH: rekord közelébe nőtt a lakáshitel-állomány

A háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül csaknem 48 százalékot tettek ki a lakáscélú hitelek, amelyek GDP-hez viszonyított aránya az előző év végi 8,4 százalékról 8,9 százalékra nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom