Hirdetés
Kezdőlap Agrárvilág Hogyan alakul a hazai mezőgazdaság jövője? - PREGA Konferencia
No menu items!

Hogyan alakul a hazai mezőgazdaság jövője? – PREGA Konferencia

fotó: NAK / Lévai Zsolt.

A digitális megoldások már a vetéstől a betakarításig segítik a szántóföldi gazdálkodókat, de a kertészet és az állattenyésztés különböző szegmenseiben is nélkülözhetetlenek az adatalapú döntéstámogatási alkalmazások. A hely- és egyedspecifikus gazdálkodás meghatározó éves szakmai rendezvénye, a február 6-8. között megrendezésre kerülő PREGA Konferencia részletesen bemutatja a terület újdonságait, valamint átfogó helyzetképpel is szolgál. 

A PREGA Konferencia szervezői és partnereik 2024. január 22-én, a pomázi Breier Farmon tartottak a precíziós gazdálkodás több szegmensét a gyakorlatban is bemutató sajtótájékoztatót. Az eseményen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hangsúlyozta, hogy a precíziós gazdálkodás a mezőgazdaság jelenének fontos része, valamint a jövőjének a kulcsa. Mint kiemelte, az utóbbi években jelentős fejlődés történt a precíziós gazdálkodás terén, különösen a szoftverek és a hardverek célirányos fejlesztéseiben. Egyre több a felhasználóbarát, mobilalkalmazáson keresztül kezelhető megoldás, amelyek segítenek a döntéshozatalban, a gazdálkodók pedig mindinkább nyitottabbak az új technológiákra, látva azok előnyeit és hatékonyságát. Egyre többen ismerik fel, hogy a hosszú távú fenntarthatóság és versenyképesség érdekében elengedhetetlen a digitális átalakulás.

A gazdaság szereplői közül talán a gazdálkodók szembesültek a leglátványosabban a környezeti, gazdasági és piaci viszonyok egyszerre történő változékonyságával és kiszámíthatatlanságával az elmúlt években – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Mint fogalmazott, a talpon maradáshoz épp ezért nagyfokú tudatosságra van szükség, egyre inkább felértékelődnek a megújulási képességek, az átgondolt és felelős vállalkozói döntések. A mezőgazdaságban egyszerre kell tekintettel lenni a termelési és gazdasági kérdésekre, a klímaváltozáshoz alkalmazkodásra és a fenntarthatósági szempontú szabályozásokra. Alkalmazkodási stratégiákat kell felvonultatni annak érdekében, hogy minden gazdálkodó lássa a lehetséges alternatívákat. Az adatalapú és a precíziós technológiák, valamint a digitalizáció vívmányainak használata minden olyan gazdálkodó számára elkerülhetetlen, aki olyan terményekkel, áruval kíván a nemzetközi piacon, a versenyben helytállni, amelyeknél az árakat külső, nem magyarországi piaci folyamatok alakítják.

A PREGA a mindennapokban is alkalmazható segítséget nyújt a gazdaságok, a vállalatok számára abban, hogyan érdemes elindulni vagy továbblépni ezen az úton. Feldman Zsolt elmondta: a mezőgazdasági üzemek digitális átállásának támogatására összesen közel 98 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. A 2024 őszén meghirdetendő új felhívás előkészítése során figyelembe veszik majd az eddigi tapasztalatokat, a minisztérium figyelemmel lesz a folyamatosan változó ágazati igényekre és a technológia fejlődésére is. A KAP Stratégiai Terv alapján egy projekt továbbra is maximum 1 millió euró támogatásra lehet jogosult.

A digitalizáció nem cél, hanem megfelelő használat esetén hatékony eszköz lehet az eredményes gazdálkodáshoz. Az agrárium digitális világa most formálódik, a túlélés kulcseleme, hogy mennyi információ birtokában, hogyan alkalmazkodunk ehhez. A PREGA szervezői a mezőgazdasági szabályozási rendszert aktívan alakító szereplőket vonultatják fel a rendezvényen a hatósági oldaltól a piaci szolgáltatókon át a már termelői tapasztalatokkal bíró agrárvállalkozókig.

A PREGA szándéka megmutatni azt, hogy a hatékonyságra törekvő fejlesztések esetén – legyen szó akár a robotkormányzásnak köszönhető kényelmesebb munkavégzésről vagy a digitális döntéstámogató megoldásokról – elsőként a működés logikáját érdemes megismerni a nagy értékű beruházások előtt.

fotó: NAK / Lévai Zsolt

A PREGA arra kínál egyedi lehetőséget, hogy a jó kérdésekkel és nyitott gondolkodással érkező érdeklődők hasznos vitákon keresztül, felkészült szakértők segítségével találják meg a továbblépés számukra ideális irányait – mondta el Bolyki Bence, a konferenciát szervező Agroinform.hu ügyvezetője. A high-tech mezőgazdasági technológiák éves rendezvényén a talajtól a növényekre és állategyedekre szabott megoldásokon át az élelmiszeripari technológiákig terjednek a bemutatandó újdonságok. Három napon át több mint 100 előadás várja azokat a termelőket, akik mélyebben szeretnék megismerni a hazánkban és világ többi részén zajló technológiai fejlesztéseket. Külön figyelmet fordítanak az agrárstartupok bemutatkozására és az agráregyetemi hallgatók bevonására is.

A sajtótájékoztató helyszínén, a Breier Farmon a hagyomány és a csúcstechnológia ötvöződik mind a növénytermesztés, mind az állattartás és az élelmiszer-feldolgozás terén. A házigazda ifj. Breier László, a farm tulajdonosa elmondta, hogy családjuk célja egy olyan hagyományos, fenntartható tanya létrehozása volt, ahol a növénytermesztés és az állattartás folyamatosan ellenőrzött körülmények között zajlik, a lehető legtermészetközelibb feltételekkel.

A pomázi területet 2016-ban vásárolták, 200 hektáron gazdálkodnak, mintegy harmadán gyümölcsöt termesztenek, harmadán búzát, árpát, zabot, rozst, harmadán gyepgazdálkodást folytatnak. Magas minőségben előállított alapanyagaikat helyben dolgozzák fel, azokból prémium minőségű élelmiszereket gyártanak. Tejfeldolgozójukban az általuk előállított „szénatejet” dolgozzák fel, húsfeldolgozójukban hatvanféle hústerméket készítenek, gyümölcs- és zöldségfeldolgozójukban szörpök, lekvárok és savanyúságok készülnek. Küldetésüknek tartják, hogy minél több városi embernek mutassák be a fenntartható mezőgazdaságot.

A PREGA Konferenciáról:

Idén február 6-8. között rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb agrárkonferenciáját, a precíziós gazdálkodás és agrárinformatika újdonságait bemutató PREGA Konferencia és Kiállítást. A legmodernebb technológiák hazai keresztmetszetét kínáló nagyszabású, idén már háromnapossá bővült rendezvényre több mint 800 résztvevőt vár a főszervező Agroinform. A PREGA fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, kiemelt szakmai partnere a NAK.

A PREGA küldetése, hogy a rendezvény valamennyi résztvevője a napi gyakorlat szintjén értelmezhető tapasztalatot szerezhessen a legújabb agrotechnológiai módszerekről, illetve a kapcsolódó eszközökről. A hazai és nemzetközi jó példák bemutatásán túl az előadók és kiállítók konkrét alkalmazási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket. A digitális megoldások immár a vetéstől a betakarításig segítik a szántóföldi gazdálkodókat, de a kertészet vagy az állattenyésztés legkülönbözőbb szegmenseiben is nélkülözhetetlenné váltak az adatalapú döntéstámogatást nyújtó alkalmazások.

fotó: NAK / Lévai Zsolt.

A konferencián külföldi szakértők is bemutatkoznak. Ricardo Arioli Silva, a Brazil Nemzeti Mezőgazdasági Szövetség bizottsági elnöke a latin-amerikai ország mezőgazdaságának fenntarthatóságáról tart előadást, Dr. Davide Cammarano, a dániai Aarhus University professzora a fenntarthatóság és a termésstabilitás harmonizálásának lehetőségeit mutatja be. Dr. João Valente, a hollandiai Wageningen University adjunktusa pedig a drónok és a mesterséges intelligencia új mezőgazdasági alkalmazásait ismerteti.

A PREGA Konferencia a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által akkreditált háromnapos rendezvény, melyen a szaktanácsadók 4-4-2, vagyis összesen 10 kreditpontot szerezhetnek.

További részletek: https://www.prega.hu/

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.

Ez lehet a terjeszkedő olcsó kínai webshopok ellenfele

A sokszor tolakodó, pszichésen megterhelő hirdetési stratégia révén legtöbbször olyan kacatok vásárlására vesznek rá, amire valójában nem is feltétlenül volt szükségünk.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.