Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Idén 15-20 százalékos bevételnövekedés lehet a cégnél a Richter-vezérigazgatója szerint
No menu items!

Idén 15-20 százalékos bevételnövekedés lehet a cégnél a Richter-vezérigazgatója szerint

Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat második negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten elmondta, hogy a Richter árfolyamhatástól megtisztítva, a korábbinál magasabb, 15-20 százalék közötti bevétel- és nettó nyereségnövekedéssel számol forintban az idén.

A Vraylar néven kapható kiemelt készítmény (cariprazine) a vártnál jobban teljesít, ezért felfelé módosítottak a várakozásaikon. Az előző negyedév végén még 10 százalékos bevétel-, és nyereségnövekedéssel számoltak 2023-ra. Jelentős eredménynek nevezte, hogy a tervek szerint alakulnak az eredményeik, és még kedvező meglepetést is hozott a negyedév.

Négy, önmagában erős üzletág – nőgyógyászat, biotechnológia, neuropszichiátria, és generikus üzletág – alkotja a céget, ezt a legfrissebb a számok is alátámasztják. A nőgyógyászati innovációkkal folyamatosan megújul a portfóliójuk, a biotechnológiában is szemmel látható a növekedési potenciál, a magyar kutatók teljesítménye világszínvonalú – fejtette ki.

Azt is kiemelte, hogy az első fél évben a tisztított EBIT (kamatok, és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény) 23,1 százalékkal nőtt, 111,2 milliárd forint lett. A mérföldkő bevétel 8,6 milliárd forintot tett ki a második negyedévben.

A vezérigazgató elmondta, hogy az időszakban a külső tényezők kedvezőtlenül alakultak, közöttük az adózási környezet, vagy a devizaárfolyamok. Ugyanakkor a termékek iránt erős a bizalom, a rendelésállomány nőtt, a legtöbb piac teljesítménye is bővült – sorolta.

A romló árfolyamkörnyezet okozta 49 milliárd forint veszteséget – amit a rubelárfolyam drasztikus romlása, a dollár gyengülése okozott – fele részben ellensúlyozta a román egységek értékesítéséből eredő nyereség, a kamatbevétel, és a fedezeti ügyletek.

Kitért arra, hogy a rendkívüli adók mértéke “rendkívüli”: időarányosan 12,5 milliárd forint, egész évben várhatóan 29,8 milliárd forint lesz.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke ehhez hozzáfűzte, hogy az extraprofit adó jövő évre is marad, ami újabb jelentős tétel. Csaknem 70 milliárd forint 2022 óta a befizetésük, mindez a vállalat versenyképességét súlyosan lerontja – mondta.

Orbán Gábor megjegyezte: a gyógyszergyártók számára Magyarország az egyik legkedvezőtlenebb adózási környezet lett, ellentétben azzal, hogy legalább 15 évig a legkedvezőbb volt. További jogalkotás nélkül durván romlik a versenyképesség – mondta.

A Richter eladta a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletágát, a tranzakciót idén május 15-én lezárták, valamennyi pénzügyi kimutatásban 1-5 havi adatok szerepelnek. A tranzakció könyv szerinti érték feletti bevétele javította az eredményt.

A tervek szerint emelkedett az értékesítési és marketingköltség valamint a kutatás+fejlesztés (k+f) költsége is, utóbbi az árbevétel 9,5 százalékát teszi ki, és 10,4 százalékkal 22,2 milliárd forintra nőtt a második negyedévben. A fejlesztéseik a terveik szerint haladnak – ismertette a vezérigazgató.

A Richter Gedeon Nyrt. az idén a második negyedévben 30,0 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami  az elemzői várakozásoknak megfelelően 61,1 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól – a péntek hajnalban közzétett jelentés szerin.

Az összes árbevétel a negyedévben 203,78 milliárd forint lett, 5,6 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A vállalat az idén az első fél évben 69,04 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 40,0 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól, az árbevétel 413,43 milliárd forint lett, ami 14,5 százalékos növekedés.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9150 forint, a legalacsonyabb 7060 forint volt, a papír csütörtökön 35 forinttal, 0,39 százalékkal 8930 forintra erősödött.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Rárepül az EB-re a Wizz Air

A légitársaság június 15-én és június 19-én Budapestről és Debrecenből is indít járatokat a mérkőzésekre.

Nem taposni, hanem visszavinni!

A kisebb üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával tudják megoldani.

Útimorzsák Ronaldo hazájából – Portugália: felszálló pályán

Az előrejelzések szerint az ibériai ország gazdasága idén a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban.

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.