Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Így lehet fenntartható a termelésünk és a fogyasztásunk az ÁSZ szerint
No menu items!

Így lehet fenntartható a termelésünk és a fogyasztásunk az ÁSZ szerint

Nem kérdés, hogy a pazarlás drága. Akkor fogyasztunk és termelünk felelősen, ha a szolgáltatások és termékek alapvető szükségleteinket kielégítik, jobb élethelyzetet teremtenek, ugyanakkor minimálisra csökken a természeti erőforrások kiaknázása, a veszélyes anyagok felhasználása, valamint a hulladék- és szennyezőanyag-kibocsátás. A tiszta és egészséges környezet fenntartása, a természeti erőforrások takarékosabb felhasználása hozzájárul környezeti erőforrásaink és értékeink jövő nemzedék számára való megóvásához – állapítja meg friss elemzésében az Állami Számvevőszék.

Az ENSZ a 2015-ben elfogadott Agenda 2030 dokumentumban 12. Fenntartható Fejlődési Célként (Sustainable Development Goals, SDG) fogalmazta meg a „Felelős fogyasztás és termelési módok kialakítását”.

Magyarország stratégiai területként kezeli a fenntartható fejlődést, valamint a felelős fogyasztást és termelést. Hazánk a 12. „Felelős fogyasztás és termelés” SDG alcéljaival összhangban álló, illetve összevethető nemzeti és programszintű célokat határozott meg, és a célok megvalósításában történő előrehaladás értékelése érdekében a szükséges mérési, adatgyűjtési és értékelési rendszereket kiépítette – írja a számvevőszék.

Az elemzés a nemzetközi szinten meghatározott indikátorokkal nemzeti és programszinten a hulladéktermelés csökkentése (5. alcél) esetében tárt fel azonosságot, míg a vegyi anyagok és hulladékok környezetbarát kezelése (4. alcél) esetében az indikátorok hasonlóak. Az alcélok megvalósulásával az újrahasznosított hulladék visszakerül a gazdaság körforgásába, hozzájárulva ezzel a lerakandó hulladék mennyiségének csökkenéséhez és a természeti erőforrások megóvásához, ezáltal a fenntartható fejlődés megvalósításához.

A további alcélok esetében hazánkban – a nemzeti szinten kialakított adatgyűjtési módszerekhez igazodóan – rendelkezésre áll olyan mérőrendszer, amely a célok előrehaladását értékelhetővé teszi. Az elemzés rámutat, hogy hazánk részt vett az ENSZ célkitűzéseiben való előrehaladás értékelését megalapozó önkéntes adatszolgáltatásban, így a 12. SDG valamennyi alcélja esetében rendelkezésre állnak azok az adatok, amelyek segítségével értékelhető hazánk nemzetközi célkitűzések megvalósításához való hozzájárulása – áll az ÁSZ elemzésében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom