Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Íme, milyen veszélyek leselkednek ránk a Föld különböző pontjain
No menu items!

Íme, milyen veszélyek leselkednek ránk a Föld különböző pontjain

Illusztráció: Bigstock

A Covid-19 vírustól kezdve a hóviharba kerülésig az utazás manapság kockázatos lehet. De hogy mennyire kockázatos, az gyakran az úti céltól és attól is függ, hogyan definiáljuk a “biztonságos” fogalmát. Az alábbiakban néhány fő szempont alapján vizsgáljuk meg a Föld országait.

A William Russell brit székhelyű biztosítótársaság által közzétett jelentés az emberek érzete szerint rangsorolta a világ legbiztonságosabb városait.

Ezen a listán, amely a Numbeo nevű globális adatbázis érzékelt bűnözési arányaira támaszkodott, Ázsia és Európa uralta a legbiztonságosabb városok rangsorát.

A jelentés szerint a tajvani Tajpej kapta a legmagasabb pontszámot, míg az argentin Buenos Aires a legalacsonyabbat.

Egészség és politika

Az Euromonitor International Top 100 City Destinations Index 2022 című felmérésének első öt helyezettje azonban az egészség és biztonság tekintetében más.

Ez a decemberben közzétett rangsor a politikai stabilitást és a társadalmi biztonságot elemezte, amely magában foglalja a Covid-19 hatását (például az összes esetet, a halálozási és az oltási arányt), valamint a közúti baleseteket, a kormányzati korrupciót és a terrorizmus statisztikáit.

Itt közel-keleti és ázsiai városok végeztek az élen. Az első az Egyesült Arab Emírségekben található Sardzsa, majd következik Dubaj, a katari Doha, Abu-Dzabi és Szingapúr.

Az egészség és biztonság egyike annak a hat tényezőnek, amelyet az Euromonitor International az éves városcélpont-index összeállításához használ.

Egészségügyi kockázatok

Az International SOS utazási biztonsági cég jelentése nemcsak a fertőző betegségek kockázatát elemzi, hanem az orvosi ellátást befolyásoló tényezőket is, mint például a szakorvosi és sürgősségi szolgáltatások minősége, a gyógyszerek elérhetősége és a nyelvi akadályok.

A 2023-as utazási kockázati térkép szerint Észak-Amerika és Nyugat-Európa nagy része – valamint olyan helyek, mint Törökország, Izrael, Japán, Szingapúr és az Egyesült Arab Emírségek – “alacsony” egészségügyi kockázattal rendelkezik.

A térkép szerint Jemen, Szíria, Irak, Afganisztán, Észak-Korea és Afrika egyes részei “nagyon magas” egészségügyi kockázatúak, amit az International SOS úgy határoz meg, hogy “szinte nem létező vagy súlyosan túlterhelt” egészségügyi ellátórendszerrel rendelkeznek.

A lila színnel jelölt országok “jelentős eltéréseket” mutatnak az egészségügyi kockázatok tekintetében, ami a jelentés szerint a városok és a vidéki területek közötti eltéréseket jelenthet az ellátás szintjében.

A térkép ahelyett, hogy konkrét betegségkitöréseket mutatna be, inkább a világ országainak “háttérben lévő” egészségügyi helyzetére összpontosít.

Biztonsági kockázatok

Az International SOS utazási kockázati térképe a biztonsági kockázatokat is értékeli, amelyek közé a bűnözés mellett a politikai erőszak, például a terrorizmus és a háború, a társadalmi zavargások és a természeti katasztrófák gyakorisága is beletartozik a vállalat szerint.

Az International SOS térképe szerint a világ mintegy 25 pontján “jelentéktelen” biztonsági kockázatokkal kell számolni: Amerikai Szamoa, Andorra, Anguilla, Brit Virgin-szigetek, Zöld-foki szigetek, Kajmán-szigetek, Cook-szigetek, Dánia, Finnország, Grönland, Izland, Kiribati, Liechtenstein, Luxemburg, Marshall-szigetek, Monaco, Nauru, Norvégia, San Marino, Seychelle-szigetek, Szlovénia, Svájc, Törökország és Caicos-szigetek, Tuvalu, Wallis és Futuna.

Néhány ország határain belül különböző kockázati szintek vannak. A térkép szerint például Egyiptom nagy része “magas” biztonsági kockázatú, de Kairóban és a Nílus folyótól keletre fekvő területeken alacsonyabb a kockázat.

Mexikó a térképen a “közepes” és “magas” kockázatok kombinációjával szerepel, míg Thaiföld Mianmarral, Malajziával és Kambodzsával közös határai a térkép szerint kockázatosabbak, mint az ország többi része.

Az International SOS szerint a biztonsági kockázatok idén több helyen is nőttek, többek között Ukrajnában, Kolumbiában és a Száhel-övezetben.

A Száhel egy észak-afrikai régió, amely Mauritánia, Mali, Niger, Csád, Szudán és más országok egy részét foglalja magában. A térkép szerint a térségben a “magas” és a “szélsőséges” biztonsági kockázatok keverednek. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.