Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Indul a jelentkezés a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Támogatási Programra
No menu items!

Indul a jelentkezés a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Támogatási Programra

Potápi Árpád János Kép forrása: Potápi Árpád János/Facebook

Május 13-tól lehet jelentkezni a Nemzetpolitikai Államtitkárság kárpátaljai magyarságot segítő támogatási programjára. A 2015 óta kárpátaljai szociális programcsomag néven ismert program az idei évtől új nevet kap: Zrínyi Ilona Kárpátaljai Támogatási Program néven lytatódik – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár felidézte: Ukrajna 2014-2015-től gazdasági és szociális válságok sorozatával küzd, amelyet 2022 februárjától egy háborús helyzet is tetéz. Ezek a negatív folyamatok rendkívül nehéz helyzetbe sodorták a kárpátaljai magyar nemzeti közösséget, ezért a magyar kormány 2015-ben programot indított a kárpátaljai magyarság megsegítésére. A program keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság anyagi támogatásban – évi egyszeri, differenciált fizetés-kiegészítésben – részesíti a kárpátaljai magyar nemzetrész megmaradását elősegítő személyeket, valamint étkeztetési támogatást biztosít a magyar óvodások és kisiskolások számára.

Potápi Árpád János hozzátette: „A program keretében támogatjuk a munkájukat magyar nyelven végző tanárokat és oktatási intézményekben dolgozókat, orvosokat és egészségügyi dolgozókat, újságírókat, könyvtárosokat, színészeket, a gyermekvédelmi és sportintézményekben dolgozókat – gyakorlatilag a kárpátaljai magyarság szinten minden rétegét. Mindemellett az óvodások és kisiskolások étkeztetéséhez is hozzájárulunk”. Felidézte: 2023-ban 11 488 pályázatot sikerült támogatniuk, amelyből közel 7 600 egyszeri fizetés-kiegészítése, 3 891 pályázat pedig gyermekéteztetési támogatás volt.

Az államtitkár kiemelte: „A kárpátaljai magyar közösség segítése a továbbiakban is rendkívül fontos célunk. A program közel egy évtizedes működése óta nagyon fontos szerepet játszik a kárpátaljai magyar értelmiség szülőföldön való megtartásában, a háború kirobbanását követően pedig ez a szerep még inkább felértékelődött.”

Hozzátette: „A program névadása sem véletlen. Mindamellett, hogy Zrínyi Ilona a magyar történelem egyik kiemelkedő alakja és ezer szállal kötődik Kárpátaljához, a névválasztással tisztelegni szeretnénk a kárpátaljai magyarok előtt, elsősorban azok előtt a kárpátaljai magyar nők és anyák előtt, akik immár több mint két éve őrzik a szülőföldet, őrzik a családi egységet és őrzik a kárpátaljai magyar nemzetrész megmaradásának reményét.”

Az államtitkár hangsúlyozta: „A kárpátaljai magyar közösség a két éve zajló háború viszontagságai ellenére is bizonyította, hogy történelmi szülőföldjén szeretne maradni. Hozzátette: „Magyarország és a kárpátaljai magyarság a mielőbbi békében érdekelt.”

A program idei keretösszege 2,5 milliárd forint, lebonyolítója idén is a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány. A felhívás elérhető a www.bgazrt.hu oldalon.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...