Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Ingatlanos jótanácsok az ügyvédtől: a telekhatár szentsége a tavaszi munkáknál
No menu items!

Ingatlanos jótanácsok az ügyvédtől: a telekhatár szentsége a tavaszi munkáknál

A tavaszi kerti munkák apropóján, a telekhatárhoz kapcsolódó jogi kérdésekre adnak választ a dr. Réder Ügyvédi Iroda szakértői. 

Itt a tavasz, a kerti munkák ideje! Hogyan kell eljárni a telekhatár mentén található fás szárú növények esetén? Mit tehetünk, ha a szomszéd fái és bokrai átlógnak hozzánk? 

A telekhatár mentén található fás szárú növényeket az ingatlan használójának az adott növény tulajdonságainak megfelelően, szakszerűen kell gondoznia, mégpedig oly módon és mértékben, hogy a növényi részek a szomszédhoz tartozó épített elemekhez, az épülethez, kerítéshez, házfalhoz, tetőhöz még szeles időjárás esetén se érjenek hozzá. A szakszerű gondozáshoz az is hozzátartozik, hogy a fák és bokrok annyiban legyenek visszavágva, illetve ritkítva, hogy a fenntartási és gondozási munkálatok arról az ingatlanról legyenek elvégezhetők, amelyen a növények találhatóak.

Felmerülhet az is kérdésként, hogy a saját ingatlanomon úgy telepítek fát, bokrot, ahogy nekem csak tetszik, vagy esetleg van valamilyen szabály, amit figyelembe kell vennem?

A 346/2008. (XII.30.) Kormányrendelet a fás szárú növények védelméről szól, amely szerint fás szárú növény az ingatlan azon részén és módon telepíthető, hogy figyelembe véve az adott növény tulajdonságait, az emberi életet és egészséget nem veszélyeztetheti, a biztonságos közlekedést nem akadályozhatja, és nem okozhat kárt a meglévő építményekben, létesítményekben, ill. nem akadályozhatja azok biztonságos működését.

Kinek a kötelezettsége a növények kezelése, gondozása, fenntartása?

Mindig az ingatlan használójáé, függetlenül attól, hogy az ingatlant milyen jogcímen használja.

A fás szárú növények nem megfelelő kezelése esetén a jegyzőhöz lehet fordulni, illetve a szomszéd növényzetének a saját ingatlanunkra való átnövése, átterjedése esetén birtokvédelmi eljárást kezdeményezhetünk egy éven belül a jegyzőnél, ezen túl fennálló állapot esetén pedig a bíróságnál.

Fontos tudnunk, hogy az ingatlanunk előtt, a közterületen található fát sem vághatjuk ki kedvünkre, arra vonatkozóan a jegyzőnél kell engedélyt kérnünk, és amelyet követően pótlási kötelezettségünk is lesz. A pótlás tekintetében is körültekintően kell eljárni, mert a jogszabályban meghatározott ún. invazív növényekkel az nem végezhető el.

Ingatlanos Péntek/dr. Réder Ügyvédi Iroda

Réder Erika ingatlanforgalmi szakjogász /dr. Pokó Diána stratégiai és fejlesztési igazgató

www.rederugyved.hu

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.