Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Ingatlanos tanácsok: hogyan lakoltassuk ki a volt bérlőt?
No menu items!

Ingatlanos tanácsok: hogyan lakoltassuk ki a volt bérlőt?

Ki az az önkényes lakásfoglaló? Mit jelent a kilakoltatási moratórium? Ezzel kapcsolatban nyújt jogi tanácsokat a téma két tapasztalt szakjogásza az Ingatlanos Péntek podcast epizódjában.

Önkényes lakásfoglalónak nemcsak az minősül, aki az üresen álló ingatlanba önkényesen, mindenféle jogcím nélkül beköltözik, hanem olyan is, akinek ugyan volt az ingatlan használatára korábban jogcíme, de az megszűnt és az ingatlanból nem költözött ki. Az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése iránt az ingatlan fekvése szerinti járásbíróságon tudunk nemperes eljárást kezdeményezni.

Az eljárás igen gyors, ugyanis amennyiben a kérelem megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek, úgy a bíróság a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül végzéssel dönt, amellyel szemben 3 munkanapon belül lehet fellebbezéssel élni. Az önkényesen elfoglalt lakás kiürítést elrendelő jogerős végzést a bíróság haladéktalanul megküldi a végrehajtó felé, aki 3 munkanapon belül kell foganatosítsa a lakás kiürítését, melyről értesíti a rendőri szerveket és amennyiben kiskorú is lakik a lakásban, úgy az illetékes gyámhatóságot is.

Fontos tudnunk, hogy a kilakoltatási moratórium ideje alatt, amely során a végrehajtó november 15. és április 30. napja között magánszemély esetében nem intézkedhet a lakóingatlanból történő kilakoltatás iránt, nem vonatkozik az önkényes lakásfoglalókra, azaz az önkényes lakásfoglalók kiköltöztethetőek a kilakoltatási moratórium ideje alatt is. Kivételt képez ez alól amikor az önkényes lakásfoglaló olyan személy, aki határozott idejű bérleti szerződést kötött és annak lejártával az ingatlanból nem költözött ki.

Az ő esetükben tehát a végrehajtó a kilakoltatás iránt szintén nem intézkedhet a moratórium ideje alatt. Az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése iránti nemperes eljárást kell alkalmazni a fizető- vendéglátás keretében használatba adott és más kereskedelmi szálláshely (szálloda, turistaház stb.) kiürítésére is.

Ingatlanos Péntek/dr. Réder Ügyvédi Iroda
dr. Réder Erika ingatlanforgalmi szakjogász /dr. Pokó Diána stratégiai és fejlesztési igazgató
www.rederugyved.hu

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Sikeres volt a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható.

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.