Kezdőlap Világgazdaság Itt a világ pénzügyi központjainak listája - Budapest már nem top 100-as
No menu items!

Itt a világ pénzügyi központjainak listája – Budapest már nem top 100-as

New York végzett az első helyen. Fotó: Bigstock

A legújabb globális befektetői felmérés szerint az intézményes piaci szereplők továbbra is New Yorkot és – valamelyes lemaradással – Londont tartják a világ két vezető pénzügyi szolgáltatási központjának. A listán Budapest négy hellyel a 101. helyre szorult vissza.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group 33. alkalommal kiadott félévi ranglistája (Global Financial Centres Index, GFCI) bonyolult, 154 kritériumot és 61 449 befektetői értékelést súlyozó mérési módszertannal készült. A cég 120 várost és térséget vett fel a listára, nullától ezer pontig terjedő értékelési skálát alkalmazva.

A cég Londonban ismertetett új, tavaszi globális rangsorában az első két helyen álló New Yorkot és Londont Szingapúr, Hongkong és San Francisco követi a felső ötös mezőnyben.

Az első tízben szerepel Los Angeles, Sanghaj, Chicago, Boston és Szöul, az első húszban rajtuk kívül jelen van Washington, Sencsen, Peking, Párizs, Sydney, Amszterdam, Frankfurt, München, Luxemburg és Zürich.

A Z/Yen kiemeli az új ranglistához fűzött elemzésében, hogy az felső húszas mezőnybe hét nyugat-európai pénzügyi központ került be.

London – amely a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) előtti években sokáig vezette a rangsort – a csütörtökön ismertetett új listán 731, New York 760 pontot kapott a megszerezhető ezerből, mindkettő ugyanannyit, mint a tavaly szeptemberi előző felmérésben.

New York 2018 szeptembere óta áll a Z/Yen félévenkénti pénzügyi szolgáltatási világranglistájának első helyén.

Budapest az új GFCI-rangsorban 590 pontot gyűjtött a megszerezhető ezerből, ugyanannyit, mint a tavaly szeptemberben kiadott előző listán, vagyis pénzügyi központként betöltött szerepének befektetői és elemzői megítélése nem változott.

A magyar főváros mégis négy helyezéssel hátrább, a 101. helyre került, mindenekelőtt számos más feltörekvő pénzügyi központ minősítési pontszámának és rangsorolásának átrendeződése miatt.

A térségi EU-fővárosok közül ugyanakkor Prága és Varsó értékelési pontszámai is romlottak, és mindkét város Budapestnél nagyobb mértékben, 7, illetve 8 hellyel került hátrébb. Prága így jelenleg a 68., Varsó a 70. helyen áll.

Moszkva tavaly szeptember óta 13 hellyel visszacsúszva a 86. helyre került. Az orosz főváros minősítése 9 ponttal 605 pontra csökkent.

A Z/Yen tavaszi ranglistájának utolsó öt helyére Baku, Buenos Aires, Teherán, Trinidad és Tobago, valamint Barbados került.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a nyár, élénkül az ingatlanpiac a tópartokon

Magyarországon a korábbiakhoz képest később kezdődött a tavaszi élénkülés, de most már megindult az érdeklődés a tóparti ingatlanpiacokon.

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.