Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Itthon az infláció a bankkártyák motorja
No menu items!

Itthon az infláció a bankkártyák motorja

Az idei első negyedéves bankkártyás adatokban még masszívan érezhető az inflációs hatás: az átlagos kosárérték annak ellenére nőtt 12 százalékkal, hogy más pénzforgalmi adatok azt jelzik, hogy fogyóban az emberek pénze – kommentálta a legfrissebb statisztikákat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Még nő a kosárérték

Továbbra is visszaigazolja a masszív inflációt a hazai bankkártyás költések statisztikája – kommentálta a ma reggel megjelent adatokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A szakember emlékeztetett arra, hogy 2021. III. negyedévétől egyre markánsabban elválik egymástól a bankkártyás fizetések darabszáma és a fizetésekben érintett összegek növekedése: miközben 2023 első negyedévében a 368,7 millió bankkártyás vásárlás éves szinten 16,8 százalékos növekedést jelentett, addig kártyával kifizetett 3 435 milliárd forint 31 százalékkal volt magasabb, mint 2022 első három hónapjának bankkártyás forgalma.

Egy-egy bankkártyás vásárlás során 12 százalékkal magasabb összeget hagytunk idén tavasszal a pénztáraknál, mint egy évvel ezelőtt, miközben az értéknek csökkennie kellene, hiszen az elektronikus fizetés elterjedését az mutatja a legjobban, ha egyre többször, egyre több helyen, egyre kisebb értékben fizetünk plasztikkal vagy telefonnal/órával. Az idén első negyedévi 9 315 forintos átlagos kosárérték még az elmúlt év utolsó negyedévéhez képest is növekedést mutat, holott a karácsonyi időszakban általában magasabb értékeket szoktunk kifizetni a pénztáraknál – jelezte Gergely Péter.

Online robbanás

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hasonló tendencia köszön vissza az egyre jobban tért nyerő online fizetések terén is. A hazai bankkártyás vásárlásoknak 12,5 százaléka bonyolódik az online térben, az idei első negyedévben 46,1 millió tranzakció történt, ami 20 százalékos növekedést jelent. Ezek során 838,7 milliárd forint értékű árut és szolgáltatást fizettünk ki hazai kereskedőknél a neten, ami brutális, 72 százalékos növekedést takar.

Mindez azt jelenti, hogy a teljes hazai bankkártyás forgalomnak 24,4 százalékát teszi ki az internetes vásárlás – egy évvel ezelőtt ez az arány még 20 százalék alatt maradt. Ugyanakkor az infláció itt is megjelenik: az átlagos kosárérték egy év alatt 13 500 forintról 18 200 forintra emelkedett, ami 34 százalékos bővülést jelent.

Fogy az emberek pénze

Az árak drágulása mellett Gergely Péter szerint annak a bizonyítéka is kiolvasható a bankkártya-statisztikákból, hogy fogy az emberek pénze. Két év után idén, az év elején csökkent először a készpénzfelvételek értéke: honfitársaink 21,1 millió tranzakcióban 2 184 milliárd forintot vettek ki az év első három hónapjában az ATM-készülékekből.

Az egy tranzakcióra jutó átlagos összeg 103 500 forint alatt marad, ami ezer forinttal kisebb, mint 2022 első negyedévében és 250 forinttal múlja alul a tavaly decemberi értéket. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint mondhatnánk erre, hogy az elektronikus fizetés térnyerését tapasztalhatjuk, ám a szakember szerint ezt a vélekedést részben cáfolja, hogy az egyébként dinamikusan növekvő készpénzbefizetések átlagértéke is hároméves mélypontra esett vissza.

Az idei első negyedévben átlagosan 212 ezer forintot helyeztek el az automatákban az ügyfelek, szemben az elmúlt három negyedévben stabilnak mondható 230 ezer forintos értékkel.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az ország tovább erősíti szerepét gazdasági találkozási pontként

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia.

Visszafogott tere van a kamatcsökkentésnek

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...