Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Járattörlések. Félmillió utas kapott vissza pénzt az EU-nak köszönhetően
No menu items!

Járattörlések. Félmillió utas kapott vissza pénzt az EU-nak köszönhetően

Illusztráció: Bigstock

Több mint 500 ezer utazási utalvány tulajdonosa kapott pénzvisszatérítést a koronavírus-járvány miatti járattörlések kapcsán az Európai Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok munkájának köszönhetően.

Az elmúlt hetekben 16 nagy európai légitársaság erősítette meg az Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok felé, hogy több mint 500 ezer utazási utalványt térítettek vissza az érintett fogyasztóknak. Olyan utalványokról van szó, amelyeket a légitársaságok a koronavírus-világjárvány miatti járattörlések kárvallottjainak a jegyár visszatérítése helyett utaltak ki. Ez az eredmény annak köszönhető, hogy a Bizottság és a Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat tavaly intenzív párbeszédet folytatott a légitársaságokkal a világjárvány korai szakaszában történt tömeges és példa nélküli járattörlések következményeinek kezelése érdekében.

A légitársaságok arról számolnak be az általuk vállalt kötelezettségek teljesítéséről készített jelentéseikben, hogy a visszatérítések terén fennálló lemaradásuk túlnyomó részét ledolgozták, és lépéseket tettek azért, hogy honlapjukon, e-mailjeikben és más kommunikációs csatornáikon jobban tájékoztassák a fogyasztókat a járattörlés esetén őket megillető jogokról. A légitársaságok emellett több mint 2,5 millió olyan ügyféllel is felvették a kapcsolatot, akik a járatuk törlésekor a jegyár visszatérítése helyett utalványt kaptak, ezt azonban azóta sem használták fel. Közülük több mint 500 ezren döntöttek úgy, hogy utalványukat pénzre váltják.

A jelenlegi helyzetben, amikor is sok a járatkésés és járattörlés, továbbra is fontos és szükséges, hogy a légitársaságok teljesítsék a világjárvány alatt vállalt kötelezettségeiket. A Bizottság ezért továbbra is szorosan figyelemmel fogja kísérni a helyzetet annak érdekében, hogy érvényt szerezzen a fogyasztók és az utasok jogainak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását