Kezdőlap Gazdaság Jobbra át, balra át, MNB-kamatvágás indul!
No menu items!

Jobbra át, balra át, MNB-kamatvágás indul!

A Magyar Nemzeti Bank ma délután bejelentette, hogy 100 bázisponttal csökkenti az egynapos betéti tender kamatszintjét (effektív kamat), illetve az egynapos fedezett hitel kamatát. A döntés megfelelt az előzetes várakozásoknak.

Továbbra is közellenség az infláció

A közleményben kiemelték, hogy az elmúlt időszakban külső és belső tényezők következtében tartósan és jelentős mértékben javult a hazai pénzügyi piacok stabilitása. Az Equilor elemzése szerint a fejlett országok közelmúltbeli bankrendszeri problémáinak nem voltak globális tovagyűrűző hatásai. A feltörekvő piacok befektetői megítélése általánosan erősödött. Az európai energiaválság kockázata csökkent, miközben Magyarország folyó fizetési mérlegének egyenlege nagymértékű és trendszerű javulást mutat. A hazai bankrendszer tőke- és likviditási helyzete stabil. Matolcsy György a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón aláhúzta, hogy továbbra is közellenség az infláció, és a jegybank mindent megtesz ellene. Továbbra is szigorú és következetes monetáris politikát folytatnak, nincs még szó, és hosszú ideig nem lesz még szó az alapkamat csökkentéséről. A jegybankelnök úgy látja, hogy a fiskális politika konszolidálódik, így összhangba kerülhet a monetáris politikával.

Miért magas a hazai infláció?

Ezt követően azt kezdte boncolgatni, hogy miért magasabb Magyarországon, mint a régió egyéb országaiban. Több magyarspecifikus okot is talált, egyrészt a 2021-es költségvetés magas deficitét, másrészt az élelmiszer-ársapkákat említette meg, mely rövid távon segített az infláció elleni küzdelemben, de hosszú távon emeli azt. Ezért ismét arra kérte a Kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki az árszabályozást. A beszéde végén leszögezte, hogy sem a 24 százalékos, sem a 14 százalékos, sem az egyszámjegyű infláció nem fogadható el hosszú távon (a jegybank hivatalos inflációs célja 3 százalék, 1-1 százalékos toleranciasávval).

Tetőzik, de még mindig magas

Áprilisban 24 százalékos volt az éves bázison számított infláció, az élelmiszerek 37,9 százalékkal, a háztartási energia 41,8 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 9,3 százalékkal, míg a szolgáltatások 14,1 százalékkal drágultak. A maginfláció továbbra is rendkívül magas, 24,8 százalékos, itt csak 0,9 százalékos volt a csökkenés a tetőtől, míg a headline inflációban 1,7 százalékos. Mindenesetre a tetőzés jelei már látszanak, ez mindenképpen jó hír, de várhatóan nem lesz zökkenőmentes a Kormány által kitűzött cél elérése, mely szerint az év végére egyszámjegyű legyen az infláció.

Forrás: MNB

A Fed szünetet tarthat, az EKB még emelni fog

Két napon belül tart kamatdöntő ülést a Federal Reserve és az Európai Központi Bank június 14-én és 15-én. A Fed esetében szinte biztosra vehető, hogy hosszú idő után szünetet tartanak a kamatemelési ciklusban, de a döntéshozók nem győzik hangsúlyozni, hogy ez nem a ciklus végét jelenti, csupán szeretnének meggyőződni az eddigi kamatemelések reálgazdasági hatásairól. Továbbra is jelentős ellentmondás látható a határidős kamatárazások és a jegybankári nyilatkozatok között, előbbi az év végéig 50 bázispontos kamatvágással számol, míg a Fed részéről többször leszögezték, hogy várhatóan nem lesz lehetőség csökkentésre. Sőt, adott esetben, amennyiben az inflációs folyamatok szükségesség teszik, további kamatemelés jöhet. Az Európai Központi Bank esetében egyszerűbb a helyzet, az eurózónában várhatóan még 2, egyenként 25 bázispontos kamatemelés jöhet az idei évben a határidős kamatárazások alapján. Ez összecseng a jegybankári nyilatkozatokkal is, továbbra is túl magas a mögöttes infláció, ezért még szükséges a kamatemelési ciklus folytatása.

Fontos szint közelében az euró-dollár árfolyama

Forrás: Equilor

A pirossal jelzett 30 napos mozgóátlag megtartotta a jegyzést a tegnapi negatív korrekció során, majd ma ismét felfelé vette az irányt. Amennyiben a 377,20-as szint szignifikánsan áttörésre kerül, folytatódhat az emelkedés, elsőként a 380-as szintet, majd a 382,50-nél húzódó ellenállást érheti el. Utóbbi a 61,8 százalékos Fibo-szint, illetve a tavaly október óta (ekkor jelentette be az MNB a rendkívüli, nagymértékű kamatemelést) húzódó csökkenő trendcsatorna felső trendvonala, mely kiemelt fontossággal bír a további mozgás szempontjából.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a nyár, élénkül az ingatlanpiac a tópartokon

Magyarországon a korábbiakhoz képest később kezdődött a tavaszi élénkülés, de most már megindult az érdeklődés a tóparti ingatlanpiacokon.

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.