Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Jöhet az EKB júniusi európai kamatcsökkentése. Csúcsra járnak az európai részvények
No menu items!

Jöhet az EKB júniusi európai kamatcsökkentése. Csúcsra járnak az európai részvények

Az Európai Központi Bank legutóbbi üléséről készült jegyzőkönyvek szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy júniusban lazítani fognak a monetáris politikán. Míg a többség a jelenlegi kamatlábak fenntartását támogatja, néhány tag már áprilisban azonnali csökkentést szorgalmazott.

Az Európai Központi Bank legutóbbi, áprilisi ülésének monetáris politikai beszámolója jelezte, hogy a Kormányzótanács „valószínűnek” tartja, hogy a közelgő júniusi ülésen megkezdődhet a monetáris politikai korlátozások enyhítése. Az Euronews szerint az áprilisi ülés jegyzőkönyve kiemelte, hogy a piacok általános felkészültséget mutattak egy esetleges júniusi kamatcsökkentésre, amennyiben a beérkező adatok alátámasztják a jelenlegi gazdasági előrejelzéseket.

A tagok közötti széles körű konszenzus aláhúzta, hogy túlzott óvatosság lenne várni a rákövetkező monetáris politikai ülésig. Ez lehetővé tenné a Tanács számára, hogy további bizonyítékokat értékeljen, és megerősítse az inflációnak a célszintre való időbeni és tartós visszatérésébe vetett bizalmat.

A szavazásból kiderült, hogy nagy többséggel támogatták Philip Lane vezető közgazdász ajánlását, miszerint az EKB három fő kamatlábát változatlanul kell hagyni. Ez a többség a gazdasági előrejelzésekbe vetett bizalom növekedését fejezte ki, megerősítve azt a meggyőződést, hogy a dezinflációs tendencia folytatódik. A tagok kisebbsége azonban már a legutóbbi ülésen is kész volt támogatni a kamatcsökkentést, mivel a várt infláció csökkenése miatt tovább nőtt a politikai szigorítás mértéke. Azzal érveltek, hogy az inflációs cél elérésének elmaradásával járó kockázatok – amelyek később esetleg meredek korrekciós intézkedést tesznek szükségessé – most ugyanolyan jelentősek, mint az idő előtti politikai lazítással járó kockázatok.

E kisebbségi álláspont ellenére a Kormányzótanácsban uralkodó vélemény a kamatemelések júniusig történő elhalasztásának előnyeit hangsúlyozta. Ez a megközelítés lehetővé tenné, hogy a friss bizonyítékok vagy a felmerülő kockázatok – beleértve a geopolitikai feszültségek esetleges eszkalációjából eredő kockázatokat is – alapján megalapozottabb döntést hozzanak. Az EKB közelmúltbeli közleményei megerősítették az első kamatcsökkentés időzítésével kapcsolatos piaci várakozásokat. Mindazonáltal a jövőbeli politikai irányvonalakkal kapcsolatos bizonytalanságok továbbra is jelentősek.

Az EKB felügyelőbizottságának alelnöke, Frank Elderson a napokban úgy nyilatkozott, hogy a júniusi kamatcsökkentés valószínű, feltéve, hogy a gazdasági kilátások stabilak maradnak. Megjegyezte azt is, hogy a június utáni további kamatemelésekkel kapcsolatban nincsenek határozott kötelezettségvállalások.

Amikor a piaci szereplők feldolgozták az Európai Központi Bank legutóbbi jegyzőkönyvét az euró nagyjából 1,0780-on állt az amerikai dollárral szemben. A kötvénypiacokon az euróövezeti államkötvények hozamai nem változtak. A 2 éves német Schatz hozama stabilan 2,95%-on, a 10 éves Bund hozama pedig változatlanul 2,49%-on állt. Az európai részvénypiacok jelentős emelkedést mutattak, folytatva emelkedő pályájukat. A páneurópai Euro Stoxx 50 és Euro Stoxx 600 indexek 0,8%-kal, illetve 0,9%-kal emelkedtek, ami a hatodik egymást követő napot jelentette. Az Euro Stoxx 600 index pedig új történelmi csúcsot ért el. A német DAX index is jelentős mozgást mutatott, 0,7%-kal emelkedett, és új történelmi csúcsokat ért el. A vállalati oldalon a Fresenius Medical Care és a Zalando állt az élen, amelyek részvényárfolyama 4,3%-kal, illetve 3,2%-kal emelkedett.

A francia CAC 40 index 0,6%-kal emelkedett, és szintén történelmi csúcsot ért el 8.240 ponton, a hatodik egymást követő ülésszakon elért nyereségnek köszönhetően. A legjobban teljesítő részvények közé tartozott a Legrand, a Teleperformance SE és a Societe Generale 3%-os, 2,8%-os, illetve 2,4%-os emelkedéssel. Olaszországban az FTSE Mib 100 index 1,2%-kal emelkedett, és 34.720-as öthetes csúcsot ért el. Az ipari részvények erőteljes teljesítményt mutattak, a Leonardo SpA és az Iveco Group 4,3%-os és 4%-os emelkedéssel az élen.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...