Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Kéne a bizalom: a KKV-ék nem hisznek az Uniós pályázatokban
No menu items!

Kéne a bizalom: a KKV-ék nem hisznek az Uniós pályázatokban

 

A vállalkozások egyelőre még kevésbé számolnak az uniós pályázatokkal, alig felük tartja reálisnak, hogy forráshoz juthat idén – derül ki a K&H kkv bizalmi index 2023 negyedik negyedéves felmérésből. Ez az arány azonban jelentősen emelkedhet, mivel tavaly év végével megnyíltak a pénzcsapok. Az elmúlt hetekben érkezett közel 500 milliárd forint jelentős része ugyanis a GINOP Plusz fejlesztéseit támogatja, amelyek a kkv-k versenyképességének fokozását és a foglalkoztatottság élénkülését támogatják.

2024-ben erősebb lehet a pályázati aktivitás a cégek körében. Első körben 2023 év végén közel 300 milliárd forint érkezett az Európai Uniós helyreállítási forrásokból, január elején pedig további 170 milliárd forintot utaltak a jelenlegi, 2027-ig tartó uniós költségvetési időszak keretéből. „A nemrég átutalt összegből közel 80 milliárd forint a Gazdaságfejlesztési és Innováció Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) fejlesztéseit támogatja, amelyek a hazai vállalkozások versenyképességének fokozását és a foglalkoztatottság élénkülését segíthetik elő.

A mostani költségvetési ciklusban már nagy hangsúlyt kapnak a zöld beruházások is, mint például a megújuló energiaforrások vagy elektromos járművek beszerzése, amelyekkel jelentős költségmegtakarítás érhető el és egyúttal az agrárium fenntarthatóbb működését is segítheti” – tájékoztatott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

Még kevésbé számolnak uniós forrásokkal

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évi várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi, 2023 negyedik negyedéves felmérése szerint a kkv-k egyelőre még bizonytalanok az uniós pályázatokkal kapcsolatban. „A felmérés novemberben zajlott, amikor még nem volt biztos eredménye a brüsszeli tárgyalásoknak.  Ez érezhető is a kkv-k válaszaiban, ugyanis harmadik negyedéve változatlanul 10-ből csupán 4 cég (42%) tartja reálisnak, hogy uniós támogatáshoz juthat. Ilyen alacsony arányra 5 évvel korábban volt példa” – mondta el Rammacher Zoltán.

Az eu-s pályázatok ismertsége is eddig nem látott szintre zuhant a tavalyi évben: 9 és 15 százalék között mozgott azoknak a cégeknek az aránya, amelyek hallottak a vállalkozás számára érdekes pályázati lehetőségről. „Az alacsony értékek hátterében az állhat, hogy a tavalyi évben sok volt a kérdőjel az uniós forrásokkal kapcsolatban és a folyósítás is leállt egy időre. Azóta azonban elindult a kifizetés, folyamatosan érkeznek az összegek, így idén feltehetően jóval kedvezőbb megítélése lehet az pályázati lehetőségeknek a kkv-k körében” – hangsúlyozta a szakértő. 

A K&H kkv bizalmi indexről

A K&H Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása jelenleg 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és azok várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi mérés, melyet az Impetus Research készített, 2023. november 6-30. között történt. Készült a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére.

A kutatásban megkérdezett vállalkozások méret és árbevétel-kategória szerint:

mikrovállalkozások (20 – 100 millió Ft)

kisvállalkozások (101 – 300 millió Ft)

középvállalkozások (301 millió Ft – 2 milliárd Ft)

A K&H Csoportról

Az ország egyik vezető és országosan több mint 3800 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten, gyorsan és gördülékenyen elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 195 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,6 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését mintegy 3500 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport hozzávetőleg 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adatok:

K&H Bank  2023. szeptember 30-án:

Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 531 milliárd forint

Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 5314 milliárd forint

Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 70,8 milliárd forint

K&H Bank Biztosító

Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 34,1 milliárd forint

Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 193,4 milliárd forint

Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,1 milliárd forint

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását