Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Kétezermilliárd forint fölé emelkedett az OTP Alapkezelő által kezelt vagyon
No menu items!

Kétezermilliárd forint fölé emelkedett az OTP Alapkezelő által kezelt vagyon

Az év első három hónapjában 224 milliárd forint értékű friss tőke áramlott be az OTP Alapkezelő alapjaiba, a kezelt vagyon így márciusra meghaladta a 2000 milliárd forintot, ami egy mérföldkő a társaság életében, és példa nélküli a magyarországi alapkezelők között – tájékoztatott Éder György vezérigazgató sajtótájékoztatón Budapesten csütörtökön.

Tavaly több mint 360 milliárd forint friss tőke érkezett a társaság alapjaiba. Piaci részesedésük így az év végére 27 százalék fölé emelkedett az egy évvel korábbi 26 százalékról. 2022 első fél évében a kedvezőtlen piaci környezet hatására az alapkezelő által kezelt vagyon csökkent, az év közepétől azonban a trend megfordult. A cég a pénzpiaci és a rövid kötvényalapokra helyezte a hangsúlyt, így az emelkedő kamatok közepette is vonzó alternatívát tudtak nyújtani a befektetőknek a bankbetétekkel és a lakossági állampapírokkal szemben.

Büki András befektetési igazgató a sajtótájékoztatón elmondta: egyre kevésbé kiszámítható, hogy a tőkepiacokon mi fog történni, miután a jegybankok megemelték a kamatokat és a mennyiségi lazítások szigorításba fordultak át. Vannak akik szerint további kamatemelésekre lesz szükség, mert az inflációt nem sikerült még visszaszorítani, mások recesszióra számítanak, amely a kereslet-csökkenésen keresztül meg szokta oldani az inflációs problémákat – fűzte hozzá.

Arra is kitért, hogy a gazdasági bizonytalanságok mellé geopolitikai bizonytalanságok is társultak, amelyek nem csak az árupiacokat – az olaj és a gáz árát – befolyásolják, az egyéb tőkepiaci eszközök árfolyamára is nagy hatással vannak. A kiszámíthatatlanság várhatóan nemcsak idén, hanem a következő években is fennmarad, el kell találni azokat a szinteket, amelyen érdemes kicsit visszavágni vagy növelni a pozíciókat – összegezte.

Hosszú Ferenc befektetési igazgató arra világított rá, hogy a fejlődő országok részéről bővülhet a kereslet az ipari fémekre, a földgázra és az olajra, ami az árfolyamokat is megemelné és újabb inflációs nyomást eredményezne. Mindez szerinte kitolódóan fenntarthatná a magas kamatokat és a recessziós kockázatokat is növelné világszerte.
A magas kamatok még előhozhatnak olyan “csontvázakat a szekrényből”, mint például a banki csődök és újrastrukturálások, valószínűsíthető, hogy lesznek még gyenge láncszemek – modta.

Az elmúlt egy-két évben a befektetők újra úgy tekintettek a nemesfémekre, mint “biztonságos menedékre”, ez a fokozott érdeklődés fennmaradhat, még több tőkét vonzhat a területre – húzta alá. Beszélt arról is, hogy a gázárak hatalmasat estek a tavaly őszi értékekhez képest, amelyhez a kedvező időjárás is hozzájárult a nagyfogyasztók alkalmazkodása mellett. A mára kialakult árszint ugyanakkor várhatóan nem marad tartós, az egyensúlyi árat a befektetési igazgató a jelenleginél magasabbra teszi, a tavalyihoz hasonló árkilengésekre azonban már nem számít.

Az elmúlt időszakban sok nyersanyag iránt jelentősen megnőtt a kereslet, és miután a kínálatot növelő beruházások az utóbbi öt évben elmaradtak, a nyersanyagárak további emelkedése várható – vetítette előre.(MTI)

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.

Ez lehet a terjeszkedő olcsó kínai webshopok ellenfele

A sokszor tolakodó, pszichésen megterhelő hirdetési stratégia révén legtöbbször olyan kacatok vásárlására vesznek rá, amire valójában nem is feltétlenül volt szükségünk.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.