Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Kéthetes mélyponton a forint - megvannak az okai
No menu items!

Kéthetes mélyponton a forint – megvannak az okai

A forint 2022 eleje óta több mint 8%-ot veszített értékéből az euróval szemben. Illusztráció: Bigstock

Kedden tovább növelte veszteségeit a magyar fizetőeszköz, amely ezzel kéthetes mélypontra zuhanva alulteljesítette régiós társait, amelyek mérsékeltebb esést mutattak.

A forint számára rosszul kezdődött a hét azzal, hogy péntek este az egyik meghatározó amerikai hitelminősítő, a Standard & Poors stabilról negatívra rontotta Magyarország adósbesorolásának kilátásait, ami a devizapiacok hétvégi zárása miatt hétfőtől éreztette gyengítő hatását. Mindezt annak ellenére, hogy a Standard & Poors változatlanul hagyja Magyarország adósbesorolását, de eközben stabilról negatívra módosította a kilátásait, ami hamar aggodalmat váltott ki a befektetőkből, akik számára az is rossz üzenet volt, hogy az S&P szerint Magyarország – Ukrajna, Brazília, Egyiptom, Ghána mellett – azon öt feltörekvő piaci ország közé került, amelyek a hitelminősítő megítélése szerint a kötvényhozamok emelkedését és a költségvetés helyzetét tekintve a leginkább sérülékenyek.

A forintot nézve a befektetők ezért attól is tartanak, hogy ha a magyar gazdasági helyzet nem javul, akkor az S&P következő döntésénél akár Magyarország adósbesorolásának leminősítésére is sor kerülhet, ami még inkább ronthatja a forint esélyeit. Ilyen körülmények között érkeztünk el oda, hogy az euró árfolyama hétfőn a 399,92 forintot is elérte, ami még így is távol volt a július 6-i, történelmi csúcsnak számító 416,67 forinttól, de a forint kedden tovább növelte veszteségeit és kéthetes mélypontra süllyedve alulteljesítette régiós társait.

Amiben az ország nagymértékű energiaimport-függősége miatt emelkedő gázárak nyomása is szerepet játszott. A Reuters elemzése szerint az euró árfolyam (EUR/HUF) 1,36%-ot esett a nap folyamán, és így az eurót 404,10 forinton jegyezték, ami tovább növelve az előző időszak meredek veszteségeit, amiben továbbra is szerepet játszott, hogy az S&P pénteken stabilról negatívra rontotta Magyarország hitelminősítési kilátását.

Egy hitelminősítői kilátás-változás általában nem mozgatná meg a piacokat, de a forint körül annyi bizonytalanság van, hogy ezúttal ez érezteti hatását” – mondta egy budapesti devizakereskedő a Reutersnek. Hozzátéve: “a gázár emelkedése ma nagy nyomást gyakorol a forintra, és ez ismét azt mutatja, hogy ez a deviza a legsebezhetőbb a régióban“.

A forint 2022 eleje óta több mint 8%-ot veszített értékéből, amivel a legrosszabbul teljesít a közép-kelet-európai régióban.

Az emelkedő energiaárak az utóbbi időben gyengítették a forintot, mivel rontják Magyarország külső egyensúlyát – mondták kereskedők és elemzők. Az írás ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a forintra továbbra is nyomást gyakorolt Magyarországnak az EU-val a demokratikus normákról folytatott vitája is, ami eddig a járványügyi helyreállítási támogatások befagyasztásához vezetett.

Mindeközben a cseh korona EUR/CZK 0,23%-kal 24,537-re gyengült, mivel a cseh valuta árfolyamára is negatívan hatott a forint esése – mondta a Reutersnek egy prágai devizakereskedő. “Emellett néhányan talán megpróbálják pénzzé tenni a korona korábbi növekedését” – tette hozzá. Kedden két cseh jegybankár is olyan véleményt fogalmazott meg, amelyet a piac megnyugtatónak tekintett – mondta egy másik kereskedő.

Abban, hogy a lengyel zloty EUR/PLN 0,31%-kal 4,6910-re gyengült az euróval szemben a dollár közelmúltbeli erősödése és a Lengyel Nemzeti Bank a Narodowy Bank Polski megjegyzései is szerepet játszottak, amelyek nem támogatják a zloty közelmúltbeli erősödésének folytatását – írta jegyzetében a lengyel piac legnagyobb univerzális pénzintézetei közé tartozó Alior Bank. “Ezen a héten arra számítunk, hogy az EUR/PLN visszatér 4,70 fölé” – írták.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom