Kezdőlap Fókuszban Kicsi a vármegye, de erős a gazdasága - Tatabánya már az ipari...
No menu items!

Kicsi a vármegye, de erős a gazdasága – Tatabánya már az ipari parkoknál többről szól 

Tatabánya madártávlatból. Kép forrása: Wikipedia

Komárom-Esztergom vármegye az ország legdinamikusabban fejlődő megyéi közé tartozik. Miközben a gazdasági mutatók többségében az első három helyen vagyunk a vármegyék rangsorában, az egy lakosra jutó ipari termelést tekintve hosszú hónapok óta az első helyen állunk. Az egy lakosra jutó beruházások tekintetében pedig csak Budapest előz meg minket. A legutóbbi gazdasági évnyitónkon Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vármegyénket az ipari parkok vármegyéjének nevezte, joggal, hiszen az itt működő cégek nagyban járulnak hozzá ezekhez az eredményekhez. A tatabányai ipari park térségünk egyik legjelentősebbje a régióban – fejtette ki Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A betelepülő cégek munkakultúrát is hoztak

Szavai szerint ugyanakkor a tatabányai vállalkozások ugyan összességében jobb helyzetben vannak az országos átlagnál, de nekik is komoly nehézségekkel kell szembenézniük. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének felmérése alapján a hazai vállalkozások 98 százaléka számít valamilyen a vállalkozásának működését akadályozó tényező megjelenésére az idei évben. A cégek növekvő arányban számolnak a nyersanyag- és energiaárak emelkedésével, az árfolyamok kedvezőtlen alakulásával, valamint a kereslethiány növekedésével, ugyanakkor kevesebben tartanak a munkaerőhiánytól. De egyértelműen a nyersanyag- és energiaárak váltak az üzleti tevékenységet leggyakrabban akadályozó tényezővé, megelőzve a munkaerő- és szakemberhiányt. 

Szerencsés László

Az elnök úgy látja, az utóbbi évek kétségtelenül legnagyobb hatású eseménye a koronavírus-járvány volt, amely az emberek mindennapjain túl a gazdaságban is mély nyomot hagyott. A járvány okozta nehézségek a cégalapítások és -megszűnések számát is befolyásolták. A vállalkozásalapítási kedv a járvány első időszakában jelentősen, közel 9 százalékkal esett vissza, míg a megszűnések száma stagnált az előző évekhez képest. A megszűnt vállalkozások nagyjából háromnegyede önálló vállalkozó volt, vagyis leginkább ezt a vállalkozói réteget érintette leghátrányosabban a Covid okozta gazdasági válság. Az ipari vállalkozások telephelyein az addig tartó növekedést a járvány jelentősen visszavetette. A jelentős korlátozások, üzemleállások hatására a visszaesés mértéke nagyon jelentős volt. A tatabányai ipar meghatározó területei közül a feldolgozóipari termelési értékének döntő részét adó járműgyártás volumene nagy mértékben esett vissza. Az ágazat döntően külpiacra termel, melynek exportja is jelentősen csökkent. A termelés bővülése jelentős mértékben csak 2021. tavasza utána következett be. 

Szerencsés László szerint az, hogy Tatabánya az elsők között volt az ipari parkok fejlesztésében, azért is hasznos volt, mert és a betelepülő multi vállalatok egy korszerű munkastílust is meghonosítottak a városban. Ám a város iparának napjainkig nem ez volt az egyetlen jelentős változása. 2010 óta a város feldolgozóipara újra jelentősen átstrukturálódott, és mostanra a járműgyártáshoz köthető iparágak adják az ipari termelésének nagy részét. Azonban azt sem lehet állítani, hogy egysíkú lenne a város ipari szerkezete, mivel számos fontos ágazatban találhatunk itt jelentős vállalkozásokat, például a vegyiparban, orvosi eszköz gyártásban, műanyagiparban, gépiparban, logisztikában, szállítmányozásban vagy az elektronikai alkatrészgyártásban. A betelepedni vágyó vállalkozásoknak, illetve a befektetőknek fontos szempont lehet, hogy Tatabánya ipara képes a megújulásra, és mindig korszerű ipari szerkezettel rendelkezik.  

Komárom-Esztergom vármegye az ország legkisebb és népsűrűségével Pest megye után a legintenzívebben lakott térség. Ez már sejteti, hogy az itt élők megteremtették azt, amiért érdemes itt élni és dolgozni. Az árbevétel szempontjából kiemelt vállalkozások három vármegyei városban koncentrálódnak: a vármegyei száz legnagyobb árbevételű vállalkozásból 15-nek Komáromban, 15-nek Tatabányán, 13-nak Esztergomban van a székhelye. E szervezetek a TOP 100 vállalkozás árbevételének több mint 60 százalékát teszik ki. Komárom-Esztergom vármegyében 2022. végén 44 ezer vállalkozást tartottak számon, amelyeknek nagyobb része, kb. 32 ezer önálló vállalkozó, kisebb része, 12 ezer társas vállalkozó. Ez a vármegye lakosságszámához mérten igen alacsony szám”- fűzte hozzá az elnök. 

Kamarai tervek ajánlásokkal  

Ami a kamara terveit illeti, az elnök szerint idén a pandémia okozta veszélyhelyzet után az orosz-ukrán háború miatti gazdasági válsághelyzet határozza meg nemcsak a vállalkozások, hanem kamara mindennapjait is. A sokszor gyorsan változó helyzetre a kamara gyorsan és szakszerűen reagál, tettre készen várva az új pályázatok által nyújtott lehetőségeket, feladatokat, de a vállalkozók gyors, pontos tájékoztatása a változásokról továbbra is első helyen szerepel a fontos feladatok között. Az utóbbi időszak egyik leglényegesebb kamarai eseménye, hogy az északnyugat-magyarországi kamarák 2021-től szorosabban együttműködnek, hogy a régió speciális gazdaságfejlesztési igényeit össze tudják hangolni. A tavalyi évben pedig az Északnyugat-Magyarországi Gazdasági Övezet gazdaságfejlesztési előkészítő munkálataiban vettek részt. Ezeknek az előkészítő munkálatoknak a hatására 2023-ban már jelentős gazdaságfejlesztési párbeszédre kerülhetett sor számos minisztérium vezetőjének jelenlétében

A fontos, a vállalkozásokat érintő törvényeket, rendeleteket folyamatosan véleményezik a területi kamarák, és a vállalkozók visszajelzései alapján javaslatokat fogalmazunk meg a törvényhozók felé. 2022-ben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának ezek ajánlásai és előterjesztései alapján a vállalkozások érdekében olyan megvalósult javaslatai voltak, mint például a hitelmoratórium, a kamatstop, a Támogatás falusi kisboltoknak a Magyar Falu Program keretében, a Széchenyi Kártya Program a magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképesének megőrzése érdekében, a Gyármentő Program és a legújabb energiaválsággal kapcsolatos tevékenység, mely szerint a kormány az MKIK javaslatára júliustól árplafont vezet be a villamos energiára, vagyis a feldolgozóipar, szálláshely-szolgáltatás és a raktározás szektorokban a legmagasabb nettó ár 200 euró/megawatt lesz” – jellemezte a helyzetet Szerencsés László.  

A Mentavill újranyitással erősít 

A Tatabánya pezsgő gazdasági életében az alappillért jelentő multinacionális és magyar vállalatok mellett a helyi beszállító és szolgáltató cégek sikeres tevékenysége is kulcsfontosságú. Közéjük tartozik az a Mentavill, amely a belváros mellett teljesen felújított és kibővített épületvillamossági szakáruházzal várja vásárlóit.

A Mentavill tatabányai áruháza

Tatabánya azért különleges fontosságú a Mentavill életében, mert a fővároshoz közeli városban a rendszerváltozás utáni években az első között telepedtek meg azok a nagynevű nyugati cégek, amelyek a legmodernebb technológiát és üzleti modellt képviselve a beszállítóiktól olyan raktárkészletet, logisztikát, valamint gyorsaságot vártak el, aminek megfelelve cégünk is versenyképesen építi partneri kapcsolatait a multikkal” – fejti ki Mentes Zsolt, a Mentavill kft. ügyvezető igazgatója.  

A ma már országos hálózattal rendelkező, piacvezető Mentavill 2013-ban nyitotta meg tatabányai szakáruházát, amely a lakossági vásárlók mellett a mesteremberek és a nagyvállalatok igényeit is egyaránt képes kielégíteni. 

Az ezer négyzetméteres áruházunkat már az induláskor úgy terveztük, hogy egy önálló szolgáltatóközpontban helyet kapva, az önálló parkolóhelyeknek köszönhetően autóval is kényelmesen megközelíthető legyen. Mindez nagyban megkönnyíti a lakossági ügyfelek és a mesteremberek beszerzését, miközben a vállalatok számára a termelésszervezésükhöz igazodva, a nagytételben megrendelt termékek just-in-time, vagyis adott időre történő kiszállítását is vállaljuk. 

Mentes Zsolt hozzátette: a most megújult áruházban a korábbinál is több termékkategóriát képviselve 9000 termék biztosítja a legszélesebb választékot, amely a klasszikus villanyszerelési eszközök mellett a manapság egyre fontosabbnak számító energiatakarékos berendezéseket – mérőeszközöket, időkapcsolókat és más okoseszközöket – is felsorakoztatnak. És mivel az okosotthonok elterjedésével, valamint az energiamegtakarítás fókuszba kerülésével egyre több és egyre bonyolultabb termék jelenik meg, a Mentavill szakemberei hozzáadott értékként a márkasemleges tanácsadást is vállalják azért, hogy az ügyfelek valóban azt vásárolják meg, ami az igényeiknek leginkább megfelelő. 

Érsek M. Zoltán  

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

61. Közgazdász-vándorgyűlés: a pénzromlás meg kell fékezni

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben történt. Három vélemény.

BÉT – Nagyot estek az OTP részvényei

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.

Korlátozta az üzemanyagok kivitelét az orosz kormány

Az orosz kormány két lehetőséget mérlegelt az üzemanyagárak stabilizálására: az olajtermékek exportjának átmeneti teljes tilalmát a belföldi piac telítése érdekében, illetve azt, hogy tonnánként 250 dollárra emelje olajtermékek exportvámját.

Javult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapota

Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.