Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kinában tiltakoznak a zéró-Covid ellen, Amerikában leesett az olaj ára
No menu items!

Kinában tiltakoznak a zéró-Covid ellen, Amerikában leesett az olaj ára

A szigorú kínai intézkedések a világgazdaságra is kihatással vannak. Illusztráció: Bigstock

A Kína-szerte fellángoló zéró-Covid politika elleni tiltakozások megijesztették a piacokat Ázsiában, a kínai tőzsdéket zuhanásba taszították, az amerikai nyersolaj árát pedig az idén még nem látott mélypontra süllyesztették.

Kínában a drákói zéró-Covid politikával szembeni nyilvános elégedetlenség azután tört ki, hogy a Hszincsiang régióban tíz ember meghalt egy lakástűzben. Egyes vélemények online szerint a Covid-korlátozások akadályozták a mentési erőfeszítéseket és a menekülési útvonalak hozzáférhetőségét.

A hatóságok tagadták a vádakat, de az incidens Kína más részein is dühöt váltott ki, mivel a három éve tartó szigorú járványügyi korlátozások után egyre nagyobb a frusztráció.

A kínai zavargásoktól való félelem – és annak lehetséges hatása a világ második legnagyobb gazdaságára – megrázta a piacokat, és az olajárak zuhanásba kezdtek, ugyanis Kína a világ egyik legnagyobb olajimportőre – számolt be a Business Insider.

Az irányadó amerikai West Texas Intermediate nyersolaj határidős jegyzése kínai idő szerint hétfőn délben 2,9%-os esést követően 74,09 dolláron állt hordónként, ami az idei legalacsonyabb szint. A nemzetközi irányadó Brent nyersolaj határidős jegyzése 2,8%-os zuhanás után 81,35 dolláron állt hordónként, ami pedig 11 hónapos mélypont.

Eközben a hongkongi Hang Seng index délben mintegy 2%-kal, míg a Hang Seng China Enterprises index 2,2%-kal csökkent. A Shanghai Composite 1, a kínai jüan pedig 0,5%-ot esett a dollárral szemben.

A Kína több városban tüntetések formájában növekvő zavargások nagyobb nyomás alá helyezték a hatóságokat az újranyitással kapcsolatban, de a jelenlegi rekordmagas esetszámok fényében nem valószínű, hogy ez megtörténik” – közölte az Insiderrel Yeap Jun Rong, az IG online kereskedési platform piaci stratégája.

A kínai piacok volatilisek maradhatnak az előttünk álló héten, “a hatóságok bármilyen tétlensége a Covid-19 politikától való elmozdulásban potenciálisan katalizátor lehet a még negatívabb hangulathoz” – tette hozzá.

Kína hétfőn 40 052 új helyi Covid-19-es esetet jelentett, az ország Nemzeti Egészségügyi Bizottsága szerint az esetszámok az ötödik napja emelkednek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Az Euro 7 bevezetése tönkreteheti az európai autógyártást

Az új uniós kibocsátási szabvány a tervek szerint szigorúbb szabályok és ellenőrzések elfogadására kötelezi a gyártókat. Az autógyárak azonban nem tartják ezt megvalósíthatónak, és "ellátási és termelési szűk keresztmetszetekre" figyelmeztetnek.

Németországban a nők keresete jócskán elmarad a férfiakétól

Németországban 18 százalékot tesz ki a nemek közötti bérrés, a nők csaknem ötödével keresnek kevesebbet, mint a férfiak - mutatta ki egy friss felmérés.

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Hírek

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom