Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kinában tiltakoznak a zéró-Covid ellen, Amerikában leesett az olaj ára
No menu items!

Kinában tiltakoznak a zéró-Covid ellen, Amerikában leesett az olaj ára

A szigorú kínai intézkedések a világgazdaságra is kihatással vannak. Illusztráció: Bigstock

A Kína-szerte fellángoló zéró-Covid politika elleni tiltakozások megijesztették a piacokat Ázsiában, a kínai tőzsdéket zuhanásba taszították, az amerikai nyersolaj árát pedig az idén még nem látott mélypontra süllyesztették.

Kínában a drákói zéró-Covid politikával szembeni nyilvános elégedetlenség azután tört ki, hogy a Hszincsiang régióban tíz ember meghalt egy lakástűzben. Egyes vélemények online szerint a Covid-korlátozások akadályozták a mentési erőfeszítéseket és a menekülési útvonalak hozzáférhetőségét.

A hatóságok tagadták a vádakat, de az incidens Kína más részein is dühöt váltott ki, mivel a három éve tartó szigorú járványügyi korlátozások után egyre nagyobb a frusztráció.

A kínai zavargásoktól való félelem – és annak lehetséges hatása a világ második legnagyobb gazdaságára – megrázta a piacokat, és az olajárak zuhanásba kezdtek, ugyanis Kína a világ egyik legnagyobb olajimportőre – számolt be a Business Insider.

Az irányadó amerikai West Texas Intermediate nyersolaj határidős jegyzése kínai idő szerint hétfőn délben 2,9%-os esést követően 74,09 dolláron állt hordónként, ami az idei legalacsonyabb szint. A nemzetközi irányadó Brent nyersolaj határidős jegyzése 2,8%-os zuhanás után 81,35 dolláron állt hordónként, ami pedig 11 hónapos mélypont.

Eközben a hongkongi Hang Seng index délben mintegy 2%-kal, míg a Hang Seng China Enterprises index 2,2%-kal csökkent. A Shanghai Composite 1, a kínai jüan pedig 0,5%-ot esett a dollárral szemben.

A Kína több városban tüntetések formájában növekvő zavargások nagyobb nyomás alá helyezték a hatóságokat az újranyitással kapcsolatban, de a jelenlegi rekordmagas esetszámok fényében nem valószínű, hogy ez megtörténik” – közölte az Insiderrel Yeap Jun Rong, az IG online kereskedési platform piaci stratégája.

A kínai piacok volatilisek maradhatnak az előttünk álló héten, “a hatóságok bármilyen tétlensége a Covid-19 politikától való elmozdulásban potenciálisan katalizátor lehet a még negatívabb hangulathoz” – tette hozzá.

Kína hétfőn 40 052 új helyi Covid-19-es esetet jelentett, az ország Nemzeti Egészségügyi Bizottsága szerint az esetszámok az ötödik napja emelkednek.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.