Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 
No menu items!

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke

A hosszútávú, értékmegőrző befektetést keresők felismerték az állampapírvásárlással egybekötött nyugdíj- előtakarékosság, a NYESZ előnyeit – fejtette  ki Bugár Csaba a Magyar Államkincstár elnöke. A szakember beszélt a díjmentes, azonnali online számlanyitásról, amely ügyfélkapun keresztül, kényelmesen, az otthoni fotelból is megnyitható, hasonlóan a NYESZ-hez, amely adókedvezményre jogosító, rugalmas és értékálló befektetési lehetőséget kínál.

 – Két éve állt üzembe a Kincstár új, a legmodernebb technológiát képviselő számlavezető rendszere, amivel a korábbi elavult, 25 éves technológiát adtuk át a múltnak. Az új rendszer azóta gyakorlatilag hibátlanul működik. Első, rendkívüli próbatétele az volt, amikor 2022 elején sikeresen folyósítottuk a dupla nyugdíjat és a másfél millió állampolgárnak járó szja-visszatérítést.

– Azonban már akkor is voltak, akik azt jelezték, hogy a várt sms-t, vagy a pénzt nem kapták meg időben.

Itt fontos hangsúlyozni, hogy nem a Magyar Államkincstár áll közvetlen kapcsolatban az ügyfelekkel. Például a nyugdíjak esetében a Kincstár feladata az, hogy minden hónapban, a megadott nap előtti éjszaka feltöltse az elszámolóház, vagyis a GIRO- számlájára az 1,7 millió nyugdíjas járandóságát, amit az az érintettekkel közvetlen kapcsolatban álló kereskedelmi bankoknak utal tovább, akik az sms-t is küldik az ügyfeleknek.

Hasonló példa erre a most februári, megemelt pedagógusbérek átutalása is, ahol szintén kiemelten fontos volt, hogy azok időben megérkezzenek.  A köznevelési intézmények fenntartói, úgymint a Klebelsberg Központ vagy az önkormányzatok, nekünk küldik be a számfejtésre vonatkozó anyagokat és az illetményszámfejtőink ez alapján végzik el a munkát. A kiszámított összegeket  a Kincstár február 2-án utalta át a fenntartóknak, akik problémamentesen, közvetlenül a dolgozóknak utalták tovább a fizetéseket. Vagyis ebben az esetben sem közvetlenül mi utaltuk a járandóságot az érintetteknek.

– Éves szinten mindez hány tranzakciót jelent a Kincstár számára?

– Az összes tranzakciót tekintve a legnagyobb kereskedelmi bank után, a Kincstár bonyolítja a legnagyobb klíring (a követelések és tartozások bankátutalással történő teljesítése) forgalmat, amely éves szinten 93,5 millió  tranzakciót jelent. A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik. A Magyar Államkincstárnak mint számlavezetőnek jelenleg 4700 intézmény – közte a kórházak és a rendőrség is -, az ügyfele. Ebbe az a 3197 önkormányzat is beletartozik, amelyeknek a támogatások miatt önálló számlával kell rendelkezniük a Kincstárnál. Közülük egyébként többen – mint ahogy például Pécs vagy több modellváltó egyetem is, a Kincstárnál vezetik a számlájukat. A Kincstár közel 25 ezer folyószámlát kezel jelenleg.

– Miután az állampapír-forgalmazás az elmúlt évtizedben sikeresen célozta meg a hazai lakosságot, a Kincstár is egyre nagyobb szeletet hasít ki a befektetési piacról. Hogy állnak most ezen a téren?

– A tavalyi esztendő egyértelműen mérföldkő volt a Kincstár életében, mert amíg 2023 elején még a magyarországi lakossági állampapír megtakarítások tekintetében kevesebb mint 50 százalékát tette ki a részesedésünk,  év végére ez a szám már 60 százalék fölé emelkedett. Ráadásul ezt úgy értük el, hogy az állampapírpiacon, a kereskedelmi bankokkal állunk versenyben. Ebben benne van a gyermekeknek szánt megtakarítás, a Start-számlákon gyűjtött  Babakötvény, ami 350 ezer gyermek részére vezetett számlát jelent.  Külön büszkék vagyunk új szolgáltatásunkra, az azonnali online számlanyitásra, amely a Webkincstárról és a Mobilkincstárról indítva is egyaránt percek alatt megtehető ügyfélkapus regisztrációval, ezzel szinte azonnal használatba vehető a díjmentes kincstári értékpapírszámla.  A decemberi indulás óta már 26 ezren nyitottak így számlát, és az új számlanyitások 70 százaléka már nem személyesen, hanem az online csatornákon keresztül történt.  Az állampapír forgalmunk 80 százaléka a Kincstár megújult online alkalmazásain zajlik.  Idén  februárban pedig még egy új szolgáltatást vezettünk be, a Nyugdíj-előtakarékossági számlát, a NYESZT-t.

Ennek a megtakarítási formának a célja elsősorban az öngondoskodás és az állampapírban történő megtakarítási lehetőségek szélesítése. A számlanyitás feltétele, hogy az ügyfél már rendelkezzen értékpapírszámlával a Kincstárban, amelyre 5.000 forint befizetést kell teljesítenie, és csak ha van rajta ennyi szabad pénzösszeg a nyugdíj-előtakarékossági számla ezután nyitható meg. A takarékoskodás ezen formáját választók személyi jövedelemadó-visszatérítésre is jogosultak, amelynek mértéke az adóévben teljesített befizetések 20 százaléka, de maximum 100.000,-Ft, amit évi 500.000.- Ft befizetésével lehet elérni, azonban fontos megemlíteni, hogy ebben a megtakarítási formában nincs rendszeres befizetési kötelezettség. Az adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra használható.

– Miközben a NYESZ az életbiztosításhoz is hasonlóságot mutat, Magyarországon éppen arról hallani, hogy a lakosság igencsak alul biztosított. Mit várnak ettől a terméktől?

– A nyugdíj előtakarékosság, az életbiztosításhoz hasonlóan többet és mást nyújt, mint egy kockázati biztosítás. Éppen az a legfontosabb, hogy hosszútávú biztonságot adjon az ügyfélnek. Ezért is jó hír, hogy a fiatalok is érdeklődnek a NYESZ iránt, ami azt mutatja, hogy ők is elkötelezettek az öngondoskodás és a hosszútávú, értékálló befektetések mellett. Ez az öngondoskodásnak az egyik legjobb formája, hiszen költségmentes, az állam garantált hozamot biztosít és mellé még adóvisszatérítést is nyújt.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.