Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Kinek kell a lakásbiztosítást megkötnie bérlet esetén?
No menu items!

Kinek kell a lakásbiztosítást megkötnie bérlet esetén?

Illusztráció: Bigstock

A lakásbiztosításokkal kapcsolatos jogszabályi rendelkezések alapján 2024. márciusa a lakásbiztosítási szerződések átkötésének hónapja. Bérleti jogviszony esetén felmerül a kérdés, hogy kinek is kell megkötnie a lakásbérleti szerződést? A tulajdonosnak, vagy a bérlőnek?

Általában az ingatlan tulajdonosa rendelkezik lakásbiztosítással amely biztosítás az elemi károk, tűz, víz, csőtörés, felhőszakadás, stb. nyújt biztosítást. Sok esetben a bérlő számára kötelezettségként írják elő, hogy kössön ő maga biztosítást az ingatlanba általa bevitt ingóságokra, hiszen a tulajdonos által megkötött lakásbiztosítás nem terjed ki a bérlő által a lakásba bevitt berendezési tárgyakra, értékekre.

Ezt meghaladóan egyre gyakrabban fordul elő, hogy a bérlő számára azt is kikötik, hogy kössön felelősségbiztosítást arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva az ingatlanban kárt okozna. A kérdés tisztázásához tudnunk kell, hogy mi a különbség a vagyonbiztosítás és a felelősségbiztosítás között.

A vagyonbiztosítás a saját vagyonban bekövetkező károk esetén nyújt segítséget, míg felelősségbiztosítás esetén a másnak okozott kár megtérítése körében kérhetjük a biztosító helytállását. Bár a biztosítási díjak igen borsosak lehetnek, mégis mind a tulajdonos, mind a bérlő részére megnyugtató lehet, hogy az ingatlanban keletkező károk megtérítésébe bevonható a biztosító, ezzel fedezve a kárt.

Kijelenthető tehát, hogy akár bérleti jogviszony esetén is lehet létjogosultsága mindkét típusú biztosítás megkötésének, sőt vannak olyan biztosítási termékek, amelyek a lakásbiztosítással együtt felelősségbiztosítási módozatokat is nyújtanak.

Ingatlanos Péntek/dr. Réder Ügyvédi Iroda

Réder Erika ingatlanforgalmi szakjogász /dr. Pokó Diána stratégiai és fejlesztési igazgató

www.rederugyved.hu

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Sikeres volt a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható.

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.