Hirdetés
Kezdőlap Hírek Kinek öröm a söröm? Alkohollal kapcsolatos kérdések és válaszok a foci-vb-n
No menu items!

Kinek öröm a söröm? Alkohollal kapcsolatos kérdések és válaszok a foci-vb-n

Söröző brazil szurkolók a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon. Kép forrása: Wikimedia Commons

Alig két nappal a labdarúgó-világbajnokság nyitánya előtt a házigazda Katar egy hirtelen fordulatot követően betiltotta a sör árusítását a stadionokban, amit egyesek bíráltak, mások viszont üdvözöltek. Íme néhány, az alkohollal és a muszlim hitvilággal kapcsolatos kérdés és válasz.

A katari tisztviselők már régóta mondják, hogy szívesen látják a világ minden tájáról érkező futballrajongókat a tornán, de a látogatóknak tiszteletben kell tartaniuk a kultúrájukat és a hagyományaikat is. Az iszlámban tiltott alkoholfogyasztás az egyik olyan terület, ahol az ország megpróbálta megtalálni a kényes egyensúlyt.

Mit monda korán az alkoholról?

Az alkoholfogyasztás az iszlámban haramnak, azaz tiltottnak számít. A tilalom bizonyítékaként az iszlám tudósok és a muszlim vallási hatóságok általában a Korán, a muszlimok szent könyvének egy versére mutatnak rá, amely a bódítószereket “a Sátán művének” nevezi, és azt írja elő a hívőknek, hogy kerüljék azokat. Emellett Mohamed próféta mondásait és az alkohol negatív hatásait idézik.

Az ivástól való tartózkodáson túlmenően egyes muszlimok számos napi kérdésben vagy dilemmában is vallási útmutatást keresnek. Ezek közé tartozik, hogy fogyasszanak-e alkohollal kevert ételt; bűnnek számít-e egy nyugati országban olyan étteremben dolgozni, ahol alkoholt szolgálnak fel; engedélyezettek-e az alkoholtartalmú parfümök; és részt vehetnek-e olyan szertartásokon vagy rendezvényeken, ahol alkoholt szolgálnak fel.

A muszlimok kapcsolata az alkohollal

Bár az iszlámban az alkoholtilalomról úgy vélik, hogy széles körben betartják, nem minden muszlim tartózkodik az ivástól. Néhányan isznak, akár magán, akár nyilvános helyen. A Pew Research Center világszerte élő muszlimok körében végzett felmérésében a megkérdezettek többsége azt mondta, hogy az alkoholfogyasztás erkölcsileg helytelen. A Pew 2013-ban közzétett, 38 ezer megkérdezett véleményét feldolgozó jelentése szerint a muszlimok több mint a fele ezen a véleményen volt, a legtöbben Thaiföldön, Ghánában, Malajziában, a palesztin területeken, Indonéziában, Nigerben és Pakisztánban vélekedtek így. Mégis, a 37 országból 11-ben, ahol ezt a kérdést feltették, legalább minden tizedik ember azt mondta, hogy az alkoholfogyasztás erkölcsileg elfogadható, és néhány országban a megkérdezettek jelentős százaléka mondta azt, hogy az alkoholfogyasztás nem erkölcsi kérdés.

Hogyan alkalmazzák az alkoholtilalmat?

Az alkohol néhány iszlám országban kapható, bár a szabályozás igen eltérő, és bonyolult szabályok és korlátozások vonatkozhatnak az értékesítésére, illetve arra, hogy hol lehet fogyasztani. Egyes országok, mint például Szaúd-Arábia, teljesen betiltották az alkoholt. Az alkoholfogyasztást ott korbácsolással, pénzbírsággal, börtönbüntetéssel, külföldiek esetében pedig kitoloncolással büntethetik. A királyság az elmúlt években megnyitotta a szórakozási lehetőségeket, ami felerősítette a találgatásokat, hogy a jövőben esetleg enyhítenek-e a tilalmon.

Más helyeken lazább a hozzáállás, mint például Dubajban, az Egyesült Arab Emírségek egyik legnépszerűbb úti céljában, amelyet sokan a csillogásáról és a szuperlatívuszok iránti szeretetéről ismernek. Dubaj számos bárral, éjszakai klubbal és szórakozóhellyel büszkélkedhet, amelyek sok látogatót és jómódú külföldi lakost vonzanak. Az utóbbi években a város egyre inkább lazítja az alkoholárusításra és a szeszesital-birtoklásra vonatkozó törvényeket is. Mint néhány más helyen, az alkoholeladás ott is jövedelmező adóbevételi forrást jelent.

Jordániában az alkoholt szabadon árulják az italboltokban, és a fővárosban, Ammánban található bárokban és éttermekben szabadon szolgálják fel. A muszlim többségű Egyiptomban is kapható, amely hagyományosan népszerű a turisták körében, és ahol keresztény kisebbség él. Ott a fiatalok és a gazdagok koktélokat vagy borokat kortyolgathatnak a tengerparti klubokban vagy bárokban, amelyek sokszor külföldi nevet viselnek. Bort, sört és szeszes italokat többek között online is lehet rendelni. Az alkoholfogyasztást a legtöbben mégis elutasítják; a Pew tanulmányában az egyiptomi muszlimok 79%-a mondta azt, hogy erkölcsileg helytelennek tartja az alkoholt.

A szabályok megszegése

A “száraz” országokban egyesek nagy erőfeszítéseket tesznek az alkohol megszerzéséért, olykor a letartóztatást vagy még rosszabbat kockáztatva. Szaúd-Arábiában, ahol az iszlám legszentebb helyei találhatók, a jelentések szerint gyakran igyekeznek kijátszani a tilalmat. A királyságba történő becsempészésre tett kísérletek között az évek során olyanok is előfordultak, mint a zokniba rejtett whiskysüvegek és a Pepsi-nek álcázott sörösdobozok. Egyes kísérletek azonban tragédiával végződtek. 2002-ben Szaúd-Arábiában 19 ember halt meg, mások pedig kórházba kerültek, miután metanolt tartalmazó kölnit ittak. Iránban szintén meghaltak néhányan metanolmérgezésben, miután mérgező házi főzetet ittak.

Alkoholfogyasztás Katarban

Katar, amely Szaúd-Arábiához hasonlóan az iszlám egy ultrakonzervatív, wahhabizmus néven ismert változatát követi, szigorúan korlátozza az alkohol vásárlását és fogyasztását, bár annak árusítása évek óta engedélyezett a szállodai bárokban. A világbajnokság alatt eredetileg a stadionokban és a szurkolói zónákban is árusítottak volna sört esténként. Ez pénteken megváltozott, amikor bejelentették, hogy a stadionokban csak alkoholmentes sör lesz kapható, kivéve a luxus vendéglátóhelyeken, ahol pezsgőt, bort, whiskyt és más alkoholt szolgálnak fel. A jegytulajdonosok túlnyomó többségének nincs hozzáférése ezekhez a területekhez.

Nem a katari világbajnokság az első, amely vitát gerjeszt arról, hogy engedélyezni kellene-e az alkoholárusítást a mérkőzéseken. A 2014-es tornára Brazília kénytelen volt megváltoztatni egy törvényt, hogy engedélyezze az alkoholárusítást a stadionokban – de nem ugyanazok a kulturális kérdések játszottak szerepet. Brazília a szurkolói erőszak visszaszorítása érdekében tiltotta be az alkoholárusítást a futballmérkőzéseken. A tilalom feloldását szorgalmazók közül néhányan akkor azt mondták, hogy a stadionokban történő sörárusítás a világbajnokság hagyományainak fontos része. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalati platformja

Újabb szereplővel bővült a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, bevezették a Multihome Nyrt. részvényeit.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium.

Hírek

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Gazdaság

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom