Hirdetés
Kezdőlap Közlekedés Közel 11 millió utas és 140 ezer tonna áru a budapesti reptéren
No menu items!

Közel 11 millió utas és 140 ezer tonna áru a budapesti reptéren

Az ősz beköszöntével az utasforgalom és a gépmozgások száma némileg mérséklődött a Liszt Ferenc repülőtéren. A cargo terület az év eddigi legerősebb hónapját zárta szeptemberben, a légiáru mennyisége megközelítette a 17 ezer tonnát-adta hírül az AIRportal.hu

A magyar főváros légikikötőjében 1 366 050 induló és érkező utast regisztráltak idén szeptemberben, ami a 2019-es rekordév kilencedik hónapjához képest 9,9 százalékkal kevesebb, míg a tavalyi adathoz képest 15,2 százalékkal több.

Az év első kilenc hónapjában így összesen 10 millió 982 ezer utas fordult meg a magyar főváros repterén, ez 21,2 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos időszak forgalmát, a járvány előttitől pedig mindössze 9,4 százalékkal marad el.

Forrás: Budapest Airport

A Budapest Airport légiáru-forgalma a múlt hónapban 16 924 tonna volt, ami 1765 tonnával, 11,6 százalékkal több, mint a tavaly szeptemberi. Az idei első három negyedévben összesen 140 432 tonnát tett ki a cargo mennyisége, amely 3283 tonnával, 2,3 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakának eredményétől.

A 2022. márciusi és áprilisi adatok több kiugrást tartalmaznak, amely az ukrajnai háború kezdetén az ellátási láncokban hirtelen bekövetkezett zavaroknak volt köszönhető. Az elmúlt tizenkét havi árumennyiség (2022. október – 2023. szeptember, gördülő adat) 190 717 tonna volt. A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

Az ősz első hónapjában a gépmozgások száma visszaesett a tízezres szám alá, 9865 le- és felszállást regisztráltak a repülőtéren, amely 13 százalékkal marad el a 2019. szeptemberi adathoz viszonyítva, de a 2022-est 6,6 százalékkal meghaladja.

Az év első kilenc hónapjában 80 687 gépmozgást regisztráltak a budapesti repülőtéren, amely 6510-zel haladja meg a tavalyi év azonos időszakának eredményét, ez 8,8 százalékos növekedést jelent.

Ismeretes, 2022-ben az utasok száma meghaladta a 12,2 milliót, és 194 000 tonna légiárut kezeltek Ferihegyen. Az utasforgalom tavaly összességében 25 százalékkal maradt el a 2019-es rekordévétől, a légiáru mennyisége viszont minden korábbi rekordot megdöntött. Az idei évre a repülőtér üzemeltetője 14,3 millió utast vár a vezérigazgató legutóbbi közlése szerint.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.