Hirdetés
Kezdőlap Hírek La Repubblica: az olasz titkosszolgálat szerint a kormány elvesztette a járvány feletti...
No menu items!

La Repubblica: az olasz titkosszolgálat szerint a kormány elvesztette a járvány feletti ellenőrzését

Az olasz kormány elvesztette a koronavírus-járvány feletti ellenőrzését – írta pénteken a titkosszolgálat jelentésére hivatkozva a La Repubblica című baloldali napilap.

A kormány számára összeállított titkos dossziéban a titkosszolgálat megállapítja, hogy az egészségügyi tárca által naponta közölt járványadatok 40-50 százalékkal “alatta vannak a valós számoknak”. A jelentés szerint a hivatalos számokkal ellentétben a járványgörbe nem ível lefelé olyan mértékben, ahogyan azt várták.

A koronavírus-fertőzés terjedésének erejét a hatóságok alulbecsülik, az adatok megbízhatatlanná váltak, így nehézzé vált a járványhelyzet alakulásának előzetes felmérése, valamint a megelőző intézkedések meghozatala – olvasható a titkosszolgálati dokumentum La Repubblica által közölt részleteiben.

A baloldali napilap úgy véli, a jelentés megkérdőjelezi, hogy Giuseppe Conte kormányfő, aki lemondott tisztségéről, megfelelően kezelte-e a járványhelyzetet.

A koronavírus-statisztikákat az olasz egészségügyi minisztérium, a polgári védelem és a tartományok által begyűjtött adatok alapján készítik. Ezzel párhuzamosan – a tavaly január végétől elrendelt egészségügyi vészhelyzet miatt – a nemzetbiztonsági szervek is saját adatelemzést folytatnak. A dossziéban közölt számok szerint a titkosszolgálatok hónapról hónapra a legnagyobb pontossággal kalkulálják előre az adatok alakulását.

A jelentés azzal magyarázza a számítások közötti különbségeket, hogy a hivatalos statisztikákba november közepe óta a gyorsteszteket is beszámolják, miközben korábban kizárólag a PCR-teszteléseket vették bele.

Andrea Crisanti mikrobiológus: az új fertőzött az ismertetett majdnem a kétszerese lehet. 

A La Repubblicának Pierluigi Lo Palco epidemiológus nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy a kórházakban sem látják a járványgörbe lefelé ívelését, mivel az intenzív osztályokon kezelt betegek száma alig csökken.

Andrea Crisanti mikrobiológus, a padovai egyetem professzora a SkyTg24 hírtelevízióban azt mondta, hogy a hivatalos adatokban szereplő napi mintegy 15 ezer új fertőzött helyett a valós szám ennek majdnem a kétszerese lehet. “Máskülönben érthetetlen, miért ennyire magas továbbra is a halottak napi száma” – jelentette ki.

Naponta több mint négyszáz beteg hal meg Olaszországban, a halottak száma meghaladta a 87 ezret.

Domenico Arcuri: “300 ezer adaggal kevesebb vakcina érkezett a vártnál” Kép/Fotó: Dipartimento Protezione Civile – wikimedia

Domenico Arcuri járványbiztos a sajtótájékoztatóján megerősítette a járványgörbe csökkenését. Elismerte a vakcinázás megtorpanását, mivel Olaszországba januárban legalább 300 ezer adaggal kevesebb vakcina érkezett a vártnál, köztük a Pfizer-BioNTech szállítmányaiból is.

Adatai szerint január első felében naponta több mint 81 ezer személyt tudtak oltani, az utolsó egy hétben a számuk napi 40 ezer alá csökkent.

“A vakcina adagokat egyoldalúan csökkentették, előzetes értesítés nélkül, és továbbra is csökkentik” – mondta Arcuri.

Közölte, hogy a Moderna gyógyszergyártó arról értesítette Rómát, hogy szintén csökkenti a szállítmány-ütemezést: február második hetében húsz százalékkal kevesebb dózist ad át, a várt 166 ezer adag helyett csak 132 ezret.

Domenico Arcuri kijelentette, hogy az Európai Unión keresztül minden lépést megtesznek a szállítmányok újraindulása érdekében. Hozzátette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség általi engedélyezés másnapján az illetékes olasz gyógyszerhivatal is engedélyezni kívánja az AstraZeneca vakcinájának használatát.

A friss adatok szerint Olaszországban eddig több mint 1,7 millió embert oltottak be, közöttük több mint 392 ezernek tudtak második dózist is biztosítani.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új világ jön a munkaerőpiacon: a kkv-szektort erősítheti meg a válság

A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők...

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik az egyesült MKB és a Takarékbank

Jövő májusban egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank...

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air, a...

A Naturland Holding a tőzsdén – a középvállalati szegmensben az első, ilyen tevékenységű társaság

Nyilvános piacra lépett a Naturland Holding: a társaság 13,6...

Hírek

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air, a...

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air,...

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Fogolycsere. Putyin keresztlányának apját is szabadon engedték

Nagyszabású fogolycsere volt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon - közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára, ezúttal bruttó 8 forinttal literenként. A benzin ára a hét második felében nem változik.

A Budapest Airport lett az év cargo repülőtere

A Budapest Airport nyerte el az év cargo repülőtere díjat az Air Cargo News Awards 2022 díjátadón.

Románia ígéri, nem korlátozza a lakosság áram- és gázfogyasztását

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.

Jubileumi Közgazdász-vándorgyűlés újdonságokkal

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a tradíciók folytatása, a magas színvonalú előadások és eszmecserék mellett újdonságokat is bevetve tartja jubileumi, 60. vándorgyűlését csütörtökön és pénteken Szegeden.

Gazdaság

Új világ jön a munkaerőpiacon: a kkv-szektort erősítheti meg a válság

A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők száma, a felszabadult munkaerőt pedig a kkv-szektor szippanthatja majd fel.Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary...

Az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti az energiaárak emelkedése

Az energiaárak emelkedésének kompenzálására sürgős beavatkozást kér az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja...

MNB: szeptembertől mobillal is ellenőrizhetővé válnak az értékpapírszámlák

Egy új jegybanki mobilalkalmazással szeptembertől a lakossági és vállalati ügyfelek okostelefonjukkal az eddiginél is egyszerűbben, például QR-kóddal, biometrikus azonosítással ellenőrizhetik értékpapír-számlájuk egyenlegét - közölte...

Német GDP-csökkenésre számít jövőre négy vezető német gazdaságkutató intézet

A négy vezető német gazdaságkutató intézet szerint idén még nő a német gazdaság teljesítménye, jövőre azonban már csökken a GDP.A Handelsblatt német gazdaság lap...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom