Page 63 - Layout 1
P. 63

GASZTROVILÁG

            PIAZZA DUOMO, ALBA

            A lista első olasz éttermeként a
            3 Michelin-csillagos Piazza Duomo
            az olasz konyhát ötvözi némi franciás
            felhanggal. Enrico Crippa séf menü-
            jében tradicionális cotechino, zöld-
            saláta és citromos rizottó is meg-
            található. Az étterem saját „biodina-
            mikus” kerttel rendelkezik, így a zöld-
            ségek csak rövid utat tesznek meg,
            mielőtt a tányérra kerülnek. 580 dol-
            láros menüsorához 180-ért rendel-                     8.
            hetünk borkíséretet.



                                                    9.          FORUM, HONGKONG

                                                                Az 1974-ben megnyitott Michelin-csillagos Forum a legkiválóbb
                                                                kínai konyhaművészetet képviseli, többek között Teng Hsziao-
                                                                ping volt kínai miniszterelnök kedvence volt. Az étterem fősza-
                                                                kácsa, Yeung Koon-yat a Kínában különleges csemegének tartott
                                                                abalone kagyló speciális elkészítési módszerével vált ismertté.
                                                                A tízfogásos menü ára 521 dollár.








            ALCHEMIST, KOPPENHÁGA







                                                                                                     10.





            A 2 Michelin-csillagos Alchemist ötvenfogásos, öt felvonásra osztott,
            becslések szerint 4-6 órát igénybe vevő kóstolómenüvel, valamint
            élő előadásokkal és egyedi művészeti installációkkal kívánja elkáp-
            ráztatni az érzékeket. Ezek között a nem mindennapi alkotások
            között találunk hógolyóvá formált paradicsomvizet, méhviaszos ga-
            lambmelleket és bárányagyat, vékonyra szeletelve közvetlenül a lá-
            togatók szeme láttára. Az étterem tulajdonosa és egyben séfje,
            Rasmus Munk minden érzékszervre erősen ható élményt nyújt a
            hozzá betérő vendégeknek. Munk erőssége, hogy teljesen új, meglepő
            és semmire nem hasonlító összhangzattant hozzon létre a maga
            módján. És ez a mód sokszor erősen provokatív. Az Alchemistben
            elköltött vacsora olyasmi, mintha egy modern opera előadása
            közben úgy olvasnánk párhuzamosan egy filozofikus és egy kör-
            nyezetvédelmi könyvet, hogy ezalatt még egy híres művésszel is
            képesek vagyunk beszélgetni. A menü ára 570 USD.

                                                                                                              63
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68