Page 63 - Layout 1
P. 63
GASZTROVILÁG
PIAZZA DUOMO, ALBA
A lista első olasz éttermeként a
3 Michelin-csillagos Piazza Duomo
az olasz konyhát ötvözi némi franciás
felhanggal. Enrico Crippa séf menü-
jében tradicionális cotechino, zöld-
saláta és citromos rizottó is meg-
található. Az étterem saját „biodina-
mikus” kerttel rendelkezik, így a zöld-
ségek csak rövid utat tesznek meg,
mielőtt a tányérra kerülnek. 580 dol-
láros menüsorához 180-ért rendel- 8.
hetünk borkíséretet.
9. FORUM, HONGKONG
Az 1974-ben megnyitott Michelin-csillagos Forum a legkiválóbb
kínai konyhaművészetet képviseli, többek között Teng Hsziao-
ping volt kínai miniszterelnök kedvence volt. Az étterem fősza-
kácsa, Yeung Koon-yat a Kínában különleges csemegének tartott
abalone kagyló speciális elkészítési módszerével vált ismertté.
A tízfogásos menü ára 521 dollár.
ALCHEMIST, KOPPENHÁGA
10.
A 2 Michelin-csillagos Alchemist ötvenfogásos, öt felvonásra osztott,
becslések szerint 4-6 órát igénybe vevő kóstolómenüvel, valamint
élő előadásokkal és egyedi művészeti installációkkal kívánja elkáp-
ráztatni az érzékeket. Ezek között a nem mindennapi alkotások
között találunk hógolyóvá formált paradicsomvizet, méhviaszos ga-
lambmelleket és bárányagyat, vékonyra szeletelve közvetlenül a lá-
togatók szeme láttára. Az étterem tulajdonosa és egyben séfje,
Rasmus Munk minden érzékszervre erősen ható élményt nyújt a
hozzá betérő vendégeknek. Munk erőssége, hogy teljesen új, meglepő
és semmire nem hasonlító összhangzattant hozzon létre a maga
módján. És ez a mód sokszor erősen provokatív. Az Alchemistben
elköltött vacsora olyasmi, mintha egy modern opera előadása
közben úgy olvasnánk párhuzamosan egy filozofikus és egy kör-
nyezetvédelmi könyvet, hogy ezalatt még egy híres művésszel is
képesek vagyunk beszélgetni. A menü ára 570 USD.
63