Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Londoni elemzők: 8 százalékig emelheti az alapkamatot az MNB
No menu items!

Londoni elemzők: 8 százalékig emelheti az alapkamatot az MNB

Londoni pénzügyi elemzők értékelései szerint a Magyar Nemzeti Bank a márciusi kamatdöntő ülésen világossá tette, hogy monetáris politikáját továbbra is az infláció megfékezésére összpontosítja, ezért az alapkamatot 8 százalékig is emelheti az idén.

Az MNB monetáris tanácsa kedden 100 bázisponttal 4,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Liam Peach

Liam Peach, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza helyzetértékelésében úgy fogalmazott: a magyar jegybank “nem is tehette volna egyértelműbbé“, hogy figyelmének középpontjában változatlanul az inflációs nyomás letörése áll.

A vezető elemző szerint a kamatdöntés bejelentése után kiadott közlemény és a sajtóértekezleten elhangzott, szigorítási hajlamot tükröző nyilatkozatok nyomán valószínűsíthető, hogy ha a forint a legközelebbi jövőben ismét nyomás alá kerül, azt az egyhetes betéti eszköz kamatának agresszív emelése követheti.

Peach hangsúlyozta: nem ez a Capital Economics alapeseti forgatókönyve, a ház várakozása azonban ezzel együtt is az, hogy az MNB tartja magát a piacnak adott új útmutatásához, amely az alapkamat és az egyhetes betéti kamat – a bankközi kamatok befolyásolására elsődlegesen használt ráta – közötti rés fokozatos zárására utal.

Az elemző szerint a ház előrejelzése az, hogy az MNB monetáris tanácsa a következő kamatdöntő üléseken is 100 bázispontos lépésekkel emeli az alapkamatot, és

az alapkamat a rövid távú bankközi kamatokkal együtt az idén 8 százalék közelébe emelkedik.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja friss helyzetértékelésében szintén azt emelte ki, hogy jóllehet az alapkamat még mindig az egyhetes betéti eszköz 5,85 százalékos kamata alatt jár, az MNB hangsúlyozta készségét gyors és rugalmas válaszlépésekre az egyhetes betéti kamat emelésének formájában, ha ezt a rövidtávú pénzügyi és árupiaci kockázatok indokolják.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint az MNB hozzáigazította alapállását a megnövekedett inflációs kockázatokhoz és egyértelművé tette, hogy az alapvető inflációs kockázatok és a magasabb inflációs várakozások a monetáris kondíciók további szigorítását teszik szükségessé, beleértve az eddigieknél nagyobb lépésekben folytatódó alapkamat-emeléseket.

A Morgan Stanley elemzői közölték: mindezt arra utaló jelként értelmezik, hogy az egyhetes betéti kamat és a jegybanki alapkamat emelése egyaránt folytatódik, de nagyobb üteművé válik az alapkamat felzárkóztatása.

A ház szerint az alapkamat emelési ütemének gyorsításáról hozott keddi döntés önmagában kevéssé szigorítja a monetáris kondíciókat, amelyekben még mindig az 5,85 százalékos egyhetes betéti kamat a meghatározó tényező. A kedden megfogalmazott, egyértelműen kemény hangvételű üzenetek ugyanakkor arra vallanak, hogy az MNB szándéka a pénzügyi és az árstabilitás megvédése további kamatemelésekkel.

Mindezt egybevetve a Morgan Stanley várakozása az, hogy az MNB az egyhetes betéti kamatot 6,85 százalékig emeli.

A cég hangsúlyozza, hogy erre az előrejelzésére felfelé ható kockázatokat lát, függően a forintárfolyam hetenkénti alakulásától.

Másrészről ugyanakkor a világgazdasági növekedés lassulása tovagyűrűző hatásokkal járhat, amelyeknek a nagyon nyitott magyar gazdaság erőteljesen ki lenne téve, és az esetleges negatív növekedési meglepetések enyhíthetik az MNB jelenlegi szigorító alapállását – vélekedtek keddi helyzetértékelésükben a Morgan Stanley londoni elemzői.

A londoni elemzői közösségben vannak olyan előrejelzések, amelyek az ukrajnai háború miatt a korábban vártnál számottevően lassabb világgazdasági növekedéssel számolnak az idén.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.