Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Londoni elemzők: 8 százalékig emelheti az alapkamatot az MNB
No menu items!

Londoni elemzők: 8 százalékig emelheti az alapkamatot az MNB

Londoni pénzügyi elemzők értékelései szerint a Magyar Nemzeti Bank a márciusi kamatdöntő ülésen világossá tette, hogy monetáris politikáját továbbra is az infláció megfékezésére összpontosítja, ezért az alapkamatot 8 százalékig is emelheti az idén.

Az MNB monetáris tanácsa kedden 100 bázisponttal 4,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Liam Peach

Liam Peach, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza helyzetértékelésében úgy fogalmazott: a magyar jegybank “nem is tehette volna egyértelműbbé“, hogy figyelmének középpontjában változatlanul az inflációs nyomás letörése áll.

A vezető elemző szerint a kamatdöntés bejelentése után kiadott közlemény és a sajtóértekezleten elhangzott, szigorítási hajlamot tükröző nyilatkozatok nyomán valószínűsíthető, hogy ha a forint a legközelebbi jövőben ismét nyomás alá kerül, azt az egyhetes betéti eszköz kamatának agresszív emelése követheti.

Peach hangsúlyozta: nem ez a Capital Economics alapeseti forgatókönyve, a ház várakozása azonban ezzel együtt is az, hogy az MNB tartja magát a piacnak adott új útmutatásához, amely az alapkamat és az egyhetes betéti kamat – a bankközi kamatok befolyásolására elsődlegesen használt ráta – közötti rés fokozatos zárására utal.

Az elemző szerint a ház előrejelzése az, hogy az MNB monetáris tanácsa a következő kamatdöntő üléseken is 100 bázispontos lépésekkel emeli az alapkamatot, és

az alapkamat a rövid távú bankközi kamatokkal együtt az idén 8 százalék közelébe emelkedik.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja friss helyzetértékelésében szintén azt emelte ki, hogy jóllehet az alapkamat még mindig az egyhetes betéti eszköz 5,85 százalékos kamata alatt jár, az MNB hangsúlyozta készségét gyors és rugalmas válaszlépésekre az egyhetes betéti kamat emelésének formájában, ha ezt a rövidtávú pénzügyi és árupiaci kockázatok indokolják.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint az MNB hozzáigazította alapállását a megnövekedett inflációs kockázatokhoz és egyértelművé tette, hogy az alapvető inflációs kockázatok és a magasabb inflációs várakozások a monetáris kondíciók további szigorítását teszik szükségessé, beleértve az eddigieknél nagyobb lépésekben folytatódó alapkamat-emeléseket.

A Morgan Stanley elemzői közölték: mindezt arra utaló jelként értelmezik, hogy az egyhetes betéti kamat és a jegybanki alapkamat emelése egyaránt folytatódik, de nagyobb üteművé válik az alapkamat felzárkóztatása.

A ház szerint az alapkamat emelési ütemének gyorsításáról hozott keddi döntés önmagában kevéssé szigorítja a monetáris kondíciókat, amelyekben még mindig az 5,85 százalékos egyhetes betéti kamat a meghatározó tényező. A kedden megfogalmazott, egyértelműen kemény hangvételű üzenetek ugyanakkor arra vallanak, hogy az MNB szándéka a pénzügyi és az árstabilitás megvédése további kamatemelésekkel.

Mindezt egybevetve a Morgan Stanley várakozása az, hogy az MNB az egyhetes betéti kamatot 6,85 százalékig emeli.

A cég hangsúlyozza, hogy erre az előrejelzésére felfelé ható kockázatokat lát, függően a forintárfolyam hetenkénti alakulásától.

Másrészről ugyanakkor a világgazdasági növekedés lassulása tovagyűrűző hatásokkal járhat, amelyeknek a nagyon nyitott magyar gazdaság erőteljesen ki lenne téve, és az esetleges negatív növekedési meglepetések enyhíthetik az MNB jelenlegi szigorító alapállását – vélekedtek keddi helyzetértékelésükben a Morgan Stanley londoni elemzői.

A londoni elemzői közösségben vannak olyan előrejelzések, amelyek az ukrajnai háború miatt a korábban vártnál számottevően lassabb világgazdasági növekedéssel számolnak az idén.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Lassult az infláció Németországban

Németországban a várt emelkedés helyett lassult az infláció júniusban éves összevetésben - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Hírek

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Putyin orosz szövetségese szerint Oroszország mindent odadobott a háborúval

Oleg Gyeripaszka milliárdos alumíniumipari mágnás - aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese - kedden helyi újságírókkal beszélgetve az ukrajnai háború ellen emelt szót, és azt sugallta, hogy Oroszország az inváziója után nem lesz nyertes.

Török igen a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében.

Erőre kapott a forint a vártnál nagyobb kamatemelés hírére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest az MNB vártnál jelentősebb, 185 bázispontos alapkamatemelésére.

Kína enyhített a beutazók karanténkötelezettségén

Kína csökkentette az országba beutazó külföldiek karanténidejét, ami nagy lépés a több mint két éve bevezetett - meglehetősen szigorú - Covid-szabályok lazításában.

Elf Bart is forgalmazó szlovák cégeket vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük Elf Bart is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság.

Putyin először lépi át a határt, barátokhoz megy

Vlagyimir Putyin az ukrajnai invázió óta először hagyja el Oroszországot: kedden Tádzsikisztánba utazik, majd Türkmenisztánba látogat a Kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozójára. Az orosz elnököt a G20-ak novemberi indonéziai csúcsára is meghívták.

Gazdaság

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom