Hirdetés
Kezdőlap Hírek Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban
No menu items!

Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban

A Lipóti Tóth és Társai Zrt. új üzeme Hatvanban. Fotó: MTI/Komka Péter

Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban: a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.

Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor – fogalmazott.

Mindez egyértelművé teszi: folytatni kell Magyarországon az ágazat fejlesztését, hogy az élelmiszerbiztonság a lehető legkisebb külpiaci kitettség mellett, válsághelyzetekben is erős legyen – mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály megjegyezte: ehhez a kapacitások bővítésén túl a minőség, a termelékenység és az energiahatékonyság növelésére is szükség van, melyekhez a kormány számos esetben járult hozzá az elmúlt időszakban. A tárcavezető emlékeztetett: ezeknek a támogatásoknak is köszönhető, hogy a magyar gazdaság már a koronavírus-járvány okozta visszaesésből is sikeresen jött ki. Azóta pedig bizonyította, hogy az orosz-ukrán háború, valamint az Európai Unió elhibázott szankciós politikája ellenére képes kimagaslóan teljesíteni, hiszen tavaly egy “veszélyes és kiszámíthatatlan környezetben” ért el az uniós átlagot meghaladó, 4,6 százalékos növekedést – fogalmazott.

Varga Mihály azt is kiemelte, ezzel úgy került a magyar gazdaság az előkelő 8. helyre az uniós rangsorban, hogy eközben a beígért és a Magyarországnak jogosan járó brüsszeli helyreállítási források máig nem érkeztek meg, versenyhátrányt okozva a többi tagországgal szemben.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a gazdaság elkerülve a recessziót, várhatóan idén is növekvő pályán marad. A bővülés 2023-ban 1-1,5 százalékos lehet, jövőre pedig a kabinet reményei szerint visszatérhet a járvány előtti ütemhez.

A Lipóti Tóth és Társai Zrt. új üzeme Hatvanban. Fotó: MTI/Komka Péter

A Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forint összértékű beruházásával Hatvanban Magyarország legnagyobb kapacitású kenyér, péksütemény és finompékáru gyártóüzeme jött létre. A fejlesztés 260 új munkahelyet teremt. A 70 alvállalkozót foglalkoztató és mintegy 350 üzlettel rendelkező, magyar tulajdonú családi vállalat ezzel az egyetlen olyan sütőipari vállalkozás, mely szinte országos lefedettséggel értékesíti friss termékeit.

Az eseményen Tóth József Péter alapító-tulajdonos közölte: a kormány 6,7 milliárd forintos támogatásával és jelentős önerő mellett bankhitel segítségével 2 év alatt épült fel a 20 ezer négyzetméter alapterületű hatvani üzem. A beruházással céljuk a több mint 30 éve működő társaság nemzetközi versenyképességének erősítése, emellett a hazai piacon 2-3 éven belül a teljes országos lefedettséget biztosító üzlethálózat kiépítése – fűzte hozzá.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő az eseményen arról beszélt: Hatvan és a térség számára az új sütőüzem nem csupán önmagában fontos, hanem a beszállítókkal együtt képvisel igazán nagy értéket. A tulajdonosok jövőképe pedig üdvözlendő, hiszen az a vállalat magyar kézben tartásáról, a folyamatos fejlődésről és a szereplők, valamint a munkafolyamatok integrációjáról szól. Jelezte: a kormány kiemelten támogatja az élelmiszeripart és fontos, hogy az ágazat minél több szereplője éljen ezzel a lehetőséggel, erősítve a gazdaság egészét, a foglalkoztatást és magát a szektort.

Horváth Richárd, Hatvan polgármestere ünnepi pillanatnak nevezve az átadást kiemelte: elismerés illeti a tulajdonosokat és segítőiket, hiszen nem csupán álmodni mertek, de képesek voltak azt megvalósítani. Ehhez Hatvan önkormányzata vállalkozóbarát környezettel és kiszámíthatósággal, valamint szolgáltatói partnerséggel járult és járul hozzá a jövőben is, segítve a helyben működő és letelepedni kívánó cégek eredményes működését – jegyezte meg.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés

Az első helyet a Nógrád vármegyei Varsány nyerte el a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért.

A pénzügyi bűnözés elleni rugalmas kockázatértékelés kell

A kockázatértékelés nagyobb mértékű integrálása a kontrollkeretrendszerhez pedig azt teszi lehetővé, hogy a kockázatok változásakor felgyorsítsák az újraértékelés folyamatát.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...