Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Magyarországon erősítene a horvát fóliaspecialista

Magyarországon erősítene a horvát fóliaspecialista

Amellett, hogy a globális népességnövekedés által generált fogyasztásbővüléshez kötődő csomagolásigény miatt dinamikusan nő a fóliapiac, Ana Blanquart a régió vezető csomagolástechnikai cégei közé tartozó horvát Exprimo Adria ügyvezető igazgatója azt is fontosnak tartja, hogy a nagy termékek formáját lekövető és a napsugárzás ellen is védelmet nyújtó extrudált műanyag fóliák az iparban és az agráriumban is komoly értéket képesek teremteni.

– Az Exprimo Adria egy olyan másodgenerációs családi cég, amit édesapám azért alapított, mert felismerte, hogy az építőipari állványozás kapcsán egészen új helyzetet teremthet a fóliázás. Ami az időjárási viszonyoktól függetlenül biztonságos munkakörnyezetet garantálva, minimalizálja a kivitelezéshez kötődő késedelmek kockázatát. Arról nem beszélve, hogy ez a megoldás – legyen szó akár az átlátszó, akár a színes fóliáról -, nemcsak esztétikus, hanem a fenntarthatóságot is szolgálja azzal, hogy az építkezésekkel együtt járó légszennyezést is maximálisan lecsökkenti. Megakadályozza például azt, hogy a homokfúvás és a festékszóróval végzett festés során a szennyező anyagok a környezetbe kerüljenek – magyarázza Ana Blanquart.

A tökéletesen formázható extrudált műanyagok globális térnyerését jól mutatja, hogy miközben a szektor 2020-ban 185,6 milliárd dolláros eredményt ért el, szakmai előrejelzések szerint – évi átlagosan évi 4,6 százalékos növekedés mellett – 2030-ra a teljesítménye már a 289,2 milliárd dollárt is eléri majd. Már csak azért is, mert rendkívül széles körben használható termékről van szó.

Nem beszélve arról, hogy az építő, csomagoló, és az autóiparban – például csövek, fóliák, alkatrészek előállítására – már eddig is széleskörben használt extrudált műanyag piaci előretörésében a globális népesség gyarapodásának is nagy szerepet játszik. Az, hogy egyre több ember él a bolygón, drasztikusan megnövelte a fogyasztási cikkek iránti keresletet, ami a csomagolóipari igények jelentős növekedését is magával hozta.

Szemléletes példa, hogy amíg a csomagolóipar forgalma 2019-ben még a 920 milliárd dollárt közelítette, évi 2,8 százalékos növekedés mellett, 2024-re ez már az ezermilliárd dollárt is meghaladhatja.

Az Exprimo Adria azt tapasztalja, hogy a növekedés egyik motorja egyértelműen az univerzális felhasználású, jól formázható – az élelmiszerek csomagolásától kezdve az e-kereskedelmi termékeken át az ipari felhasználásig egyaránt jól alkalmazható – extrudált műanyag csomagolóanyagok iránti keresletnövekedés jelenti. Kiemelve, hogy miközben még ma is alapvető előítélet, hogy a fólia környezetszennyező, a mai technológiai fejlődés mellett ez már nem feltétlenül így van.

– Ha a fenntarthatóságra gondolunk a legfontosabb, hogy vásárláskor pontosan tudjuk hogy, vannak olyan extrudáló cégek, amelyek adalékanyagokat, vagy újra feldolgozott gyantát használnak a műanyag zsugorfóliájukhoz. Természetesen azért, hogy ezzel csökkentsék a költségeiket. Ennek viszont a fogyasztói oldalon komoly ára van, mert ezzel a lépéssel nagymértékben megváltoztatják a zsugorfólia minőségét és alkalmazásának hatékonyságát. Ezért ha a fenntarthatóság is fontos szempont, akkor tudjuk biztosan csökkenteni a környezeti terhelést, ha biztosak vagyunk abban, hogy a megvásárolt zsugorfólia 100 százalékban szűz alapanyagból készül.

Az Exprimo Adria emellett azért is kizárólag az iparági vezetőnek számító Dr. Shrink zsugorfóliáit használja, ami 100 százalékban szűz gyantából készül, és emellett maximális UV-gátlót tartalmaz, mert így a hosszú távú tárolás és szállítás alatt is maximális védelmet élvezzenek az általunk befóliázott tárgyak.

De legalább ennyire fontosnak tartjuk azt is, hogy ez a fólia 100 százalékban újrahasznosítható – fejti ki a cégvezető, aki úgy látja, hogy mivel a magyar piac szereplői is most kezdik felismerni a fóliázásban rejlő lehetőségeket, számukra az is előnyös lehet az együttműködésben, hogy a külkereskedelmet euróban folytató magyar cégek számára a Horvátország csatlakozása az euro zónához az árfolyam kockázatokat is minimalizálja.
Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

NAV: a megszokott csatornákon lehet informálódni

A kényelmes ügyintézéshez érdemes felkeresni a NAV online szolgáltatásait

Amerikai álom? Kaliforniában beindult a robottaxi

A Waymo májusban kiterjeszti ingyenes, teljesen vezető nélküli robotaxi szolgáltatásait Los Angelesre és néhány San Francisco közelében lévő városra.

Már csak öt év és tarolhat a mesterséges intelligencia

Az Nvidia vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia öt éven belül átmegy az emberi teszteken.

Technológiát fejlesztenek a nyíregyházi Alföldi Környezetvédelmi Kft.-nél

A cég árbevételének döntő többségét az ipari és veszélyes hulladékok begyűjtése adja, a beruházás segítségével a hulladék-újrahasznosítást fejlesztették, a gyártás energiaköltségét pedig napelemmel biztosítják.

Hírek

NAV: a megszokott csatornákon lehet informálódni

A kényelmes ügyintézéshez érdemes felkeresni a NAV online szolgáltatásait

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását