Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Magyarországon erősítene a horvát fóliaspecialista

Magyarországon erősítene a horvát fóliaspecialista

Amellett, hogy a globális népességnövekedés által generált fogyasztásbővüléshez kötődő csomagolásigény miatt dinamikusan nő a fóliapiac, Ana Blanquart a régió vezető csomagolástechnikai cégei közé tartozó horvát Exprimo Adria ügyvezető igazgatója azt is fontosnak tartja, hogy a nagy termékek formáját lekövető és a napsugárzás ellen is védelmet nyújtó extrudált műanyag fóliák az iparban és az agráriumban is komoly értéket képesek teremteni.

– Az Exprimo Adria egy olyan másodgenerációs családi cég, amit édesapám azért alapított, mert felismerte, hogy az építőipari állványozás kapcsán egészen új helyzetet teremthet a fóliázás. Ami az időjárási viszonyoktól függetlenül biztonságos munkakörnyezetet garantálva, minimalizálja a kivitelezéshez kötődő késedelmek kockázatát. Arról nem beszélve, hogy ez a megoldás – legyen szó akár az átlátszó, akár a színes fóliáról -, nemcsak esztétikus, hanem a fenntarthatóságot is szolgálja azzal, hogy az építkezésekkel együtt járó légszennyezést is maximálisan lecsökkenti. Megakadályozza például azt, hogy a homokfúvás és a festékszóróval végzett festés során a szennyező anyagok a környezetbe kerüljenek – magyarázza Ana Blanquart.

A tökéletesen formázható extrudált műanyagok globális térnyerését jól mutatja, hogy miközben a szektor 2020-ban 185,6 milliárd dolláros eredményt ért el, szakmai előrejelzések szerint – évi átlagosan évi 4,6 százalékos növekedés mellett – 2030-ra a teljesítménye már a 289,2 milliárd dollárt is eléri majd. Már csak azért is, mert rendkívül széles körben használható termékről van szó.

Nem beszélve arról, hogy az építő, csomagoló, és az autóiparban – például csövek, fóliák, alkatrészek előállítására – már eddig is széleskörben használt extrudált műanyag piaci előretörésében a globális népesség gyarapodásának is nagy szerepet játszik. Az, hogy egyre több ember él a bolygón, drasztikusan megnövelte a fogyasztási cikkek iránti keresletet, ami a csomagolóipari igények jelentős növekedését is magával hozta.

Szemléletes példa, hogy amíg a csomagolóipar forgalma 2019-ben még a 920 milliárd dollárt közelítette, évi 2,8 százalékos növekedés mellett, 2024-re ez már az ezermilliárd dollárt is meghaladhatja.

Az Exprimo Adria azt tapasztalja, hogy a növekedés egyik motorja egyértelműen az univerzális felhasználású, jól formázható – az élelmiszerek csomagolásától kezdve az e-kereskedelmi termékeken át az ipari felhasználásig egyaránt jól alkalmazható – extrudált műanyag csomagolóanyagok iránti keresletnövekedés jelenti. Kiemelve, hogy miközben még ma is alapvető előítélet, hogy a fólia környezetszennyező, a mai technológiai fejlődés mellett ez már nem feltétlenül így van.

– Ha a fenntarthatóságra gondolunk a legfontosabb, hogy vásárláskor pontosan tudjuk hogy, vannak olyan extrudáló cégek, amelyek adalékanyagokat, vagy újra feldolgozott gyantát használnak a műanyag zsugorfóliájukhoz. Természetesen azért, hogy ezzel csökkentsék a költségeiket. Ennek viszont a fogyasztói oldalon komoly ára van, mert ezzel a lépéssel nagymértékben megváltoztatják a zsugorfólia minőségét és alkalmazásának hatékonyságát. Ezért ha a fenntarthatóság is fontos szempont, akkor tudjuk biztosan csökkenteni a környezeti terhelést, ha biztosak vagyunk abban, hogy a megvásárolt zsugorfólia 100 százalékban szűz alapanyagból készül.

Az Exprimo Adria emellett azért is kizárólag az iparági vezetőnek számító Dr. Shrink zsugorfóliáit használja, ami 100 százalékban szűz gyantából készül, és emellett maximális UV-gátlót tartalmaz, mert így a hosszú távú tárolás és szállítás alatt is maximális védelmet élvezzenek az általunk befóliázott tárgyak.

De legalább ennyire fontosnak tartjuk azt is, hogy ez a fólia 100 százalékban újrahasznosítható – fejti ki a cégvezető, aki úgy látja, hogy mivel a magyar piac szereplői is most kezdik felismerni a fóliázásban rejlő lehetőségeket, számukra az is előnyös lehet az együttműködésben, hogy a külkereskedelmet euróban folytató magyar cégek számára a Horvátország csatlakozása az euro zónához az árfolyam kockázatokat is minimalizálja.
Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A jövő évtől a Tesla humanoid robotokat használ

Az emberi alakot mintázó humanoid robotok fejlesztése már évek óta folyik több vállalatnál is, például a japán Honda autógyárnál és a robotikában úttörőnek tekintett Boston Dynamics cégnél, amely egyébként a Hyundai Motor érdekeltsége.

Milyen jogok illetik meg a légi utasokat? -az EU iránymutatásai

Az iránymutatások szerint az uniós szinten meghatározott utasjogokat a közlekedési szolgáltatóknak kell biztosítaniuk, és a nemzeti szerveknek kell érvényre juttatniuk.

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Zöldként született újjá a tornádó pusztította város

Emellett a város a felére tudta csökkenteni szénlábnyomát azáltal, hogy a várostól délre lévő 10 turbinás szélerőmű 100 százalékos szélenergiájára tért át.
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.