Kezdőlap Pénzvilág Május: deficit a folyó fizetési mérlegben
No menu items!

Május: deficit a folyó fizetési mérlegben

Májusban deficitbe fordult a folyó fizetési mérleg és két hónap előzetes adatai alapján a második negyedév többlete minden valószínűség szerint elmarad majd az első negyedévi 1,027 milliárd euró aktívumtól, amely éppen a tavalyi második negyedévet kivéve másfél éve a legmagasabb többlet volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes havi adataiból.

A folyó fizetési mérleg 36 millió eurós negatív egyenleggel zárta az év ötödik hónapját, miután áprilisban is csak szerény 275 millió euró aktívumot mutatott.

Az ország külső pénzügyi helyzetének alakulását jellemző átfogó mutató, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt finanszírozási képesség májusban alig 114 millió euró többletet mutatott, mélyen elmaradt az áprilisi 688  eurótól, amiben benne van, hogy az Európai Uniótól befolyt tőketámogatások 152 millió eurónyi összege 271 millió euróval kisebb volt az áprilisinál.

Az április-májusi külső finanszírozási képességet jelző összeg 802 millió euró volt és a második negyedévben minden bizonnyal visszaesik, mind az első negyedévi 2,148 milliárd, mind az egy évvel korábbi 2,131 milliárd euróhoz képest. Az uniós tőketranszferek ezen belül két hónap alatt 574 millió eurót tettek ki, alig felét az első negyedévi 1,113 milliárdnak, de már meghaladták a 2017. második negyedévi 546 millió eurót, és a félévi elszámolások júniusban megdobhatják ezt a tételt.

A reálgazdasági tételek szolidan alakultak a második negyedév első két hónapjában.

Az áruforgalomhoz kapcsolódó fizetési aktívum a májusi 66 millió euróval együtt a második negyedév első két hónapjában 110 millió eurót sem tett ki, ami önmagában még nem zárná ki, hogy a negyedéves adat elérje az előző negyedévi 374 millió eurót, de biztosan meg sem fogja közelíteni a tavalyi második negyedévi 1,162 milliárd eurót.

A szolgáltatások forgalmának havi exporttöbblete májusban 630 millió euró volt, amiből egyedül az idegenforgalom 293 millió euróval részesedett. Ezzel együtt a szolgáltatási szektor aktívuma a második negyedév két első hónapjában 1,329 milliárd, a turizmusé 578 millió euróra emelkedett, amivel reális esély van arra, hogy a negyedéves adat meghaladja az idei első negyedévi 1,784, illetve a tavalyi második negyedévi 1,791 milliárd eurót, amiből a turizmus rendre 626 millió és 813 millió euróval részesedett.

A külföldi befektetők egyedül májusban 915 millió eurónyi jövedelmet vontak ki az országból, amivel a kéthavi adat megközelítette az 1,630 milliárd eurót és arra utal, hogy a negyedéves adat is felülmúlja majd az első negyedévi 2,038 milliárdot és megközelíti, vagy túl is lépi a tavaly második negyedévi 2,523 milliárd eurót, mivel az éves közgyűlések nyereségfelosztási döntései után a második negyedévben kulminál a profitok hazautalása.

A közvetlen működőtőke befektetésekből  származó profitrepatriálás április-májusban 1,279 milliárd euró volt összehasonlítva a tavalyi második negyedévi 1,902 milliárd euróval. A portfolió befektetések jövedelmeiből két hónap alatt 337 millió eurót utaltak haza a külföldi befektetők, amely máris több az idei első negyedévi 252 milliónál és különösen feltűnő, hogy az áprilisi 82 millióról májusban háromszorosára 256 millió euróra ugrott az összege. A tavalyi második negyedévben 588 millió euróval rontotta a folyó fizetési mérleg egyenlegét ugyanez a tétel.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Újfajta BKK jegyek és bérletek jönnek

A jelenlegitől kissé eltérő külsejű jegyeket és bérleteket hoznak forgalomba.

Profit-figyelmeztetési boom Amerikában

Riasztóan sok amerikai vállalat figyelmeztetett arra, hogy elmaradhat nyeresége a várakozásoktól a harmadik negyedévben, ami a tőzsdei árfolyamok csökkenését eredményezheti.

Kínai ingatlanfejlesztő miatt csökkent a BUX is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1394,76 pontos, 2,66...

Oltott és tesztelt turisták hamarosan beléphetnek az USA-ba

Washington megegyezett az Európai Unióvalval, hogy feloldják a vakcinázott...

Hírek

Megszületett II. Erzsébet tizenkettedik dédunokája

Leánygyermeknek adott életet Beatrix hercegnő, II. Erzsébet királynő 33 esztendős unokája. A Buckingham-palota bejelentése szerint a kislány szombat éjjel született a londoni Chelsea and Westminster kórházban.

Volt brit kormányfő lesz a WHO pénzügyi nagykövete

Gordon Brown volt brit miniszterelnök lesz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi finanszírozással megbízott nagykövete - jelentette be Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Kanári-szigetek. Ezrek menekülnek a vulkánkitörés elől

Már ötezren kényszerültek elhagyni otthonukat a Kanári-szigetek La Palma szigetén, miután vasárnap délután kitört egy tűzhányó - jelentette az El País című spanyol lap.

Karnyújtásnyira a félmilliós átlagfizetés

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon - közölte Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

Történelmi rekordra drágul a gázolaj – a benzin ára csökken

Eltérő irányú ármozgásokat figyelhetünk meg a hét közepén a hazai töltőállomásokon. Szerdán a benzin literenkénti átlagára bruttó 2 forinttal csökken, a gázolajé viszont bruttó 7 forinttal - történelmi rekordra - emelkedik.

Szlovénia: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban

Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában

Nagyot drágult a földgáz

Jelentős drágulás után ismét 800 dollár fölé emelkedett a földgáz ezer köbméterenkénti ára a szabadpiaci kereskedésben.

37 év után ért partot egy palackposta – hatezer kilométerre a feladóktól

Japán középiskolások dobták az óceánba 37 éve azt a vizespalackot, amely most hatezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra júniusban.

Gazdaság

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.

Hitelkártya és folyószámlahitel – Módosítás. A moratórium a kamatszintre is kihat

A moratóriumban részt vevő hitelkártya és folyószámla hiteleknél e termékek jóval magasabb kamatával szemben alacsonyabb, legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál - mondta el a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Moratórium után. A bankoknál vizsgálódik az MNB

A jegybank tizenhat pénzügyi intézménynél vizsgálja, hogy azok hogyan módosítják a törlesztési moratórium lejárta után az érintett hitelszerződések futamidejét.

Törlesztési moratórium – novembertől csak a rászorulóknak

A törlesztési moratórium novembertől jövő év június 30-ig már csak a rászorulóknak lesz igénybe vehető - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom