Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Május: deficit a folyó fizetési mérlegben
No menu items!

Május: deficit a folyó fizetési mérlegben

Májusban deficitbe fordult a folyó fizetési mérleg és két hónap előzetes adatai alapján a második negyedév többlete minden valószínűség szerint elmarad majd az első negyedévi 1,027 milliárd euró aktívumtól, amely éppen a tavalyi második negyedévet kivéve másfél éve a legmagasabb többlet volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes havi adataiból.

A folyó fizetési mérleg 36 millió eurós negatív egyenleggel zárta az év ötödik hónapját, miután áprilisban is csak szerény 275 millió euró aktívumot mutatott.

Az ország külső pénzügyi helyzetének alakulását jellemző átfogó mutató, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt finanszírozási képesség májusban alig 114 millió euró többletet mutatott, mélyen elmaradt az áprilisi 688  eurótól, amiben benne van, hogy az Európai Uniótól befolyt tőketámogatások 152 millió eurónyi összege 271 millió euróval kisebb volt az áprilisinál.

Az április-májusi külső finanszírozási képességet jelző összeg 802 millió euró volt és a második negyedévben minden bizonnyal visszaesik, mind az első negyedévi 2,148 milliárd, mind az egy évvel korábbi 2,131 milliárd euróhoz képest. Az uniós tőketranszferek ezen belül két hónap alatt 574 millió eurót tettek ki, alig felét az első negyedévi 1,113 milliárdnak, de már meghaladták a 2017. második negyedévi 546 millió eurót, és a félévi elszámolások júniusban megdobhatják ezt a tételt.

A reálgazdasági tételek szolidan alakultak a második negyedév első két hónapjában.

Az áruforgalomhoz kapcsolódó fizetési aktívum a májusi 66 millió euróval együtt a második negyedév első két hónapjában 110 millió eurót sem tett ki, ami önmagában még nem zárná ki, hogy a negyedéves adat elérje az előző negyedévi 374 millió eurót, de biztosan meg sem fogja közelíteni a tavalyi második negyedévi 1,162 milliárd eurót.

A szolgáltatások forgalmának havi exporttöbblete májusban 630 millió euró volt, amiből egyedül az idegenforgalom 293 millió euróval részesedett. Ezzel együtt a szolgáltatási szektor aktívuma a második negyedév két első hónapjában 1,329 milliárd, a turizmusé 578 millió euróra emelkedett, amivel reális esély van arra, hogy a negyedéves adat meghaladja az idei első negyedévi 1,784, illetve a tavalyi második negyedévi 1,791 milliárd eurót, amiből a turizmus rendre 626 millió és 813 millió euróval részesedett.

A külföldi befektetők egyedül májusban 915 millió eurónyi jövedelmet vontak ki az országból, amivel a kéthavi adat megközelítette az 1,630 milliárd eurót és arra utal, hogy a negyedéves adat is felülmúlja majd az első negyedévi 2,038 milliárdot és megközelíti, vagy túl is lépi a tavaly második negyedévi 2,523 milliárd eurót, mivel az éves közgyűlések nyereségfelosztási döntései után a második negyedévben kulminál a profitok hazautalása.

A közvetlen működőtőke befektetésekből  származó profitrepatriálás április-májusban 1,279 milliárd euró volt összehasonlítva a tavalyi második negyedévi 1,902 milliárd euróval. A portfolió befektetések jövedelmeiből két hónap alatt 337 millió eurót utaltak haza a külföldi befektetők, amely máris több az idei első negyedévi 252 milliónál és különösen feltűnő, hogy az áprilisi 82 millióról májusban háromszorosára 256 millió euróra ugrott az összege. A tavalyi második negyedévben 588 millió euróval rontotta a folyó fizetési mérleg egyenlegét ugyanez a tétel.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Dél-koreai igen-nem. Vita az oltási kampányról

A dél-koreai orvosi kamara azt javasolta, hogy a szöuli kormány egy hétre függessze fel az influenza elleni oltási kampányt, miután a napokban legalább tizenheten meghaltak azt követően, hogy megkapták a vakcinát.

Maradt az egyhetes betéti kamat 0,75 százalék

Ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.

Blokklánc. Tíz év alatt negyvenmillió új munkahely?

A blokklánc-megoldások gazdasági hatása 2030-ra a globális GDP 1,4 százalékát teszi majd ki, vagyis a technológia alkalmazása 1,76 billió dollárral járul majd hozzá az értékéhez - áll a PwC Time For Trust című tanulmányában.

Rekordokkal száguld a Tesla

Történelme legjobb negyedévét tudhatja maga mögött a Tesla: bevétele és nyeresége egyaránt rekordnagyságúra emelkedett a szeptemberrel zárult három hónapban.

Hírek

Dél-koreai igen-nem. Vita az oltási kampányról

A dél-koreai orvosi kamara azt javasolta, hogy a szöuli kormány egy hétre függessze fel az influenza elleni oltási kampányt, miután a napokban legalább tizenheten meghaltak azt követően, hogy megkapták a vakcinát.

Brit aggodalom: idénymunkások nélkül veszélyben a karácsonyi ebéd

Sürgősen mentesíteni kell a koronavírus-járvány miatti karanténkötelezettség alól a közép- és kelet-európai EU-országokból érkező idénymunkásokat, mert nélkülük veszélybe kerülhet a hagyományos karácsonyi pulykaebéd - közölte a brit baromfitenyésztők üzleti szervezete.

Légszennyezés. A magyarok több havi fizetést költenek rá

A légszennyezés miatt bekövetkezett betegségek kezelésével és az elhalálozással járó kiadások az európaiak számára évente átlagosan 1250 euróba (mintegy 450 ezer forint) kerülnek fejenként. A budapestiek számára a légszennyezettség miatti kiadás évente mintegy 677 ezer forint - derült ki a brüsszeli központú Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) jelentéséből.

Ausztrál kutatók – Ilyen a gyerekek ideális napirendje

A gyerekeknek 11 óra alvás, 8 óra ülés és különböző intenzitású, több órás mozgás lenne az ideális napi időbeosztásuk. Máskülönben rossz lesz a csonttömegük felnőtt korukra, vélekednek egy ausztrál tanulmány szerzői. Részletek.

Emlékérmék az Állami Számvevőszék kettős jubileumára

Két emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank az Állami Számvevőszék megalakulásának 150. és a független számvevőszéki ellenőrzés újraindulásának 30. évfordulója alkalmából.

Túlszámlázás – vádemelés OLAF-ajánlásra

Vádat emeltek két férfi ellen, akik 272 millió forintos kárt okoztak öntvénygyártáshoz és öntvények megmunkáláshoz szükséges szerszámgépek beszerzését szolgáló uniós támogatások felhasználásánál - közölte a fővárosi főügyész.

Covid-vakcina – az oroszokat hamarosan beoltják

November végén tömegesen alkalmazhatják a Covid-19 elleni vakcinát Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója

Kamatdöntés – erősödött a forint

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután kihirdették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését.

Wifi a Holdon. A Nokia 4G hálózatot telepít

Negyedik generációs mobilhálózatot épít ki a Hold felszínén a Nokia az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megbízásából - jelentette be a finn telekommunikációs vállalat.

Harmincéves az Alkotmánybíróság – az MNB emlékérmével tiszteleg

Az Alkotmánybíróság megalakulásának 30. évfordulója tiszteletére tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Miskolc. Újra látták a városban kóborló medvét

A vasárnap hajnali észlelés után hétfőn, a kora reggeli órákban is látták a Miskolcra bekóborló medvét a lyukóvölgyi térségben - közölte az önkormányzat sajtóosztálya.

Szerdától olcsóbb lesz a benzin, a gázolaj viszont drágul

Szerdától a benzin ára bruttó 2 forinttal csökken, a gázolajé viszont bruttó 2 forinttal emelkedik a hazai töltőállomásokon.

Gazdaság

Maradt az egyhetes betéti kamat 0,75 százalék

Ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.

Koronavírus – Már forog az EU-s SURE kötvény, nagy a túljegyzés

Az Európai Bizottság közel 17 milliárd euró (mintegy 6200 milliárd forint) értékben kibocsátotta a koronavírus-járványból adódó munkanélküliség kockázatait mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó szociális kötvények...

Bankszövetség – Moratórium és/vagy adósságrendező program

A törlesztési moratórium meghosszabbítása jó megoldás a védelemre szoruló ügyfelek fizetőképességének fenntartására. Aki pedig egyik kedvezményezetti kategóriába sem fér bele, és nem tud fizetni, részt vehet bankja adósságrendező programjában - mondta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott.

Törlesztési moratórium: megszavazták a hosszabbítást

Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.

Újabb amerikai bank ment csődbe

Háromra nőtt az idén csődbe jutott amerikai bankok száma. Tavaly négy bank húzta le a rolót, tavalyelőtt egy sem.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom