Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Mapei zöldstratégia: fókuszban a zéró kibocsátás
No menu items!

Mapei zöldstratégia: fókuszban a zéró kibocsátás

Markovich Béla, a Mapei ügyvezető igazgatója

Úgy szeretne fenntarthatóbb világot építeni a Mapei, hogy az építkezésekhez, kivitelezésekhez olyan környezetbarát termékeket kínál, amelyek minimalizálják a káros hatásokat az egészségre és a környezetre, tartósak és emellett a fenntarthatóságot is szolgálják. Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője szerint az infláció és az áremelkedések ellenére is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az építőipar részt vegyen a fenntarthatósági folyamatban, és olyan megoldásokat alkalmazzon, amelyek csökkentik az ökológiai lábnyomot.

– Meggyőződésem, hogy abban a környezeti helyzetben, amelyben Földünk van, mindenkinek megvan a maga tennivalója, hogy bolygónk a jövő nemzedék számára is olyan maradjon, mint amilyennek nekünk magadatott. Ez nem pénz, hanem elsősorban szándék és etika kérdése. Ezzel a hitvallással dolgozik a Mapei azért, hogy hosszú távú értéket teremtve, fenntartható módon segítsen az embereknek olyan otthonokat, irodákat, gyárakat létrehozni, amelyek úgy garantálnak magas minőséget, hogy közben a környezetet is kímélik – magyarázza Markovich Béla.

A vállalat ezért a K+F költségeinek jelentős részét olyan termékek kifejlesztésére fordítja, amelyek sem a beépítés során, sem utána nem bocsátanak ki az egészségre és a környezetre káros anyagokat. A Mapei elkötelezettsége egy egyre fenntarthatóbb építőipari világ mellett folytatódik: egy olyan világ mellett, ahol az ügyfelek, a tervezők és a szakemberek dönthetnek úgy, hogy tartós, nagy teljesítményű termékekkel építenek, amelyeknek nincs káros hatása az éghajlatváltozásra.

Ennek szellemében gyarapodik folyamatosan a vállalat zöldminősítésű épületek megszületéséhez hozzájáruló teljes termékpalettája is.

Az elkötelezett munka eredményeként, az olasz anyacég kezdeményezésére így született meg az a kerámia- és kőburkolatok beépítéséhez használt Zero termékcsalád, amelyek CO2-kibocsátását a Mapei a tanúsított környezetvédelmi kreditek megszerzésével a teljes életciklusukra számítva 100%-ban kompenzálja. Ezáltal globálisan és lokálisan is elősegítve és ösztönözve a megújuló energiaforrások használatát, valamint az erdőtelepítési projektek megvalósítását.

A Mapei-nél ezzel kapcsolatban azt vallják, hogy a szén-dioxid-semlegességhez vezető út mindenekelőtt a receptúrák optimalizálásán keresztül vezet ahhoz, hogy kisebb karbonlábnyomú, ugyanakkor nagy teljesítményű termékeket kínálhassanak. Annak tudatában, hogy a vállalat még többet is tehet a fenntarthatóságért, tíz évvel ezelőtt elsőként kezdett a CO2-kibocsátás kompenzálásába a hidegburkolatokhoz készült Keraflex Maxi S1 Zero bevezetésekor. Ezt követően a termék sikerére alapozva született meg az a teljes Zero termékcsalád, amelynek ragasztói és habarcsai a magas minőséget a Mapei, bolygónk iránti elkötelezettségével egyesíti.

A Zero termékcsalád létrehozásában meghatározó szerepet játszott a Mapei fenntarthatósági csoportja, amely a milánói vállalati kutatóközpontban működik, és teljes mértékben a termékek és folyamatok környezeti fenntarthatóságának szenteli magát. A csapat az életciklus-elemzési (LCA) módszerek segítségévek méri a termékek környezetre gyakorolt hatásait az életciklusuk során. Az eredményeket egy tanúsítványba, az úgynevezett környezetvédelmi terméknyilatkozatba (EPD) foglalják bele, és ennek eredményeként jelenleg már a Mapei termékek több, mint 80%-a rendelkezik EDP-vel.

– A versenyképességet is erősítve, a fenntarthatóságot is szem előtt tartva termékeinket egyszerre több stratégiai célt követve fejlesztjük. Az egyik, hogy a fenntartható fejlődést szolgálva termékeink a lehető legnagyobb arányban tartalmazzanak újrahasznosított alapanyagokat. Emellett mindent megteszünk azért, hogy minimalizáljuk az emberi egészségre ártalmas alapanyagokat. A fókuszpontok közé tartozik az is, hogy olyan technológiák és termékek szülessenek, amelyek lehetővé teszik akár a könnyebb munkavégzést, valamint elősegítik a kivitelezési idő lerövidítését – elemez Markovich Béla. A cégvezető szerint a fenntarthatóság iráni elkötelezettség új fejezetét jelenti az, hogy a Mapei a kompenzáció eszközével is minimalizálja a károsanyag kibocsátást.

A vállalat a szakemberképzés elkötelezett híveként a fenntartható szemlélet erősítéséért is mindent megtesz. A szervezésében lezajló események keretében a mesteremberek nemcsak a legújabb, fenntartható és tartós megoldásokat ismerik meg, hanem azokat a mesterfogásokat is, amelyeknek köszönhetően a beépített anyagok az elvárt minőségben és élettartamban szolgálják a megrendelő jó közérzetét. Mindezt a cég ars poeticájának szellemében, amely így fogalmaz: „A Mapei bolygónk megóvása érdekében nap mint nap olyan megoldásokat kutat és fejleszt, amelyek lehetőleg minél kisebb hatást gyakorolnak a környezetünkre. Ennek érdekében a gyártástól a csomagolásig és az alkalmazástól az ártalmatlanításig a teljes életciklusuk során figyelemmel kíséri és igyekszik javítani termékei környezetvédelmi teljesítményét. Számunkra itt kezdődik a fenntarthatóság.

Kocsis Erika

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Markovich Béla, a díjnyertes menedzser az oktatásban és a partnerségben hisz 

Ezt szolgálja a Mapei tudásmegosztási programja is, amely évente több ezer részvevő - diákok, szakemberek, építőanyag kereskedők, tervezők - számára biztosít szakmai képzéseket.

Gyorstöltő tanácsok a szakértőtől

Egyre több mobilgyártó úgy árulja készülékét, hogy annak dobozában a töltőkábel mellet nem lapul már töltő.

Turisztikai támogatással erősít a kormány

Tavaly a járvány után teljes helyreállást ért el az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható,

Német Turisztikai Hivatal: A beutazó turizmus 7,8 %-kal nőtt

Az év kezdetétől február végéig 9,4 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek – ez az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.