Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Megszűnik az önkéntes kamatplafon
No menu items!

Megszűnik az önkéntes kamatplafon

Az október 9-én bevezetett 8,5 százalékról 7,3-ra csökken 2024-től a lakáshitelek önkéntes THM-plafonja. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról is megegyezett a Magyar Bankszövetség képviselőivel, hogy az új vállalati hitelek esetében pedig 9,9 százalékra csökken a klamatpafon. A meglévő hitelek kamatstopját április 1-jén kivezetik, az önkéntes kamatstop megszűnik. A változtatásnak köszönhetően várhatóan olcsóbb lakáshitelekkel jelennek majd meg a bankok.

Az önkéntes kamatplafon két terméket érintett: a lakáshiteleket, melyek teljes hiteldíj mutatója (THM) nem lehetett magasabb, mint 8,5 százalék, és a piaci kamatozású vállalkozói forgóeszköz hiteleket, ahol a kamata nem haladhatta meg a 12 százalékot. A pénzintézetek jelentős része csatlakozott az önkéntes kamatplafonhoz.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok, akik rendelkeznek saját forrással, inkább kivárnak. Hitelt egyelőre csak azok vesznek fel, akiknél nagyon erős a motiváció, hogy saját lakáshoz jussanak, vagy akik szeretnék az év végéig tartó régi CSOK-keretrendszer előnyeit kihasználni. Az új rendszer ugyanis a nagyvárosokban élők számára kedvezőtlenebb feltételeket kínál” – mondta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa. A szakember hozzátette, amennyiben januártól életbe lép a 7,3 %-os THM plafon, a banki ajánlatok mindenképpen kedvezőbbek lesznek, és az sem kizárt, hogy a most legolcsóbbnak számító hitelek kamata is tovább csökken. Az intézkedéseknek köszönhetően általánossá válhat a 7% alatti lakáshitel-kamat, hiszen a THM értéke a hitelfelvételhez kapcsolódó többi költséget (például értékbecslés, számlavezetés) is tartalmazza. A bankok között árversenyt generálhat a változás, így egyre kedvezőbb ajánlatok jellemzik majd a piacot.

A vásárlási kedv megmaradt

A GDN Ingatlanhálózat weboldalát éves szinten 20 millió egyedi látogató keresi fel, az értékesítések száma az elmúlt két évben azonban 50%-al csökkent. Ez a visszaesés a tavalyi adatokhoz képest már a hirdetési árakban is érezhető. A weboldal statisztikái alapján elmondható, hogy a vásárlási szándék megmaradt az emberek nagy részében, a konkrét tranzakció azonban az esetek többségében elmarad: ők jobb hitelekre, értékcsökkenésre várnak.

Az ingatlanpiacot az optimizmus és a hitel hajtja. Kell hozzá a motiváció, hogy az emberek belássák, ha a piac fölfelé halad, később a pénzük kevesebbet ér majd. Jelenleg a piaci helyzet lefelé tendál, a háború és napjaink gazdasági helyzete arra ösztönzi az embereket, hogy őrizgessék a pénzüket, csak kevesen mernek ingatlanba fektetni” – árulta el Gadanecz Zoltán.

Hitelfelvétel, mint stratégia

A GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa szerint azoknak érdemes hitelben gondolkozniuk, akiknek saját tőkéjük is van, amit be tudnak fektetni. A magasabb pénzügyi tapasztalattal rendelkező vásárlóknál gyakori jelenség, hogy felismerik, a minimális kötelező önerővel és egy kedvező hitelkonstrukció kiválasztásával, a pénzüket például állampapírba fektetve akár nullára is kihozhatják a vásárlással járó költségeket.

Az új kamatplafonnal akár havi 9-10 ezer forintot is spórolhatunk, ami összességében közel 2 millió forintos megtakarítást jelent egy átlagos, 20 millió forintos, lakáscélú jelzáloghitellel, 20 éves futamidő mellett. Fontos megjegyezni, hogy az egyes bankoknál eltérő feltételeket kell teljesíteni a legkedvezőbb kamat eléréséhez. Van olyan bank, ahol alacsonyabb jóváírás vagy kisebb hitelösszeg is elegendő a legjobb kamat elnyeréséhez. Ezenkívül egyedi kedvezmények is alkalmazhatók bizonyos esetekben, például néhány bank jutalmazza azokat, akik alacsony energiaigényű, zöld lakást építenek vagy vásárolnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Legyenek óvatosak, javasolja az MNB az OTP Banknak oroszországi működésénél

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...