Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Megvan, mekkora a globális turisztikai vízlábnyom
No menu items!

Megvan, mekkora a globális turisztikai vízlábnyom

Illusztráció: Bigstock

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) és a szaúdi székhelyű Fenntartható Turizmus Globális Központ úttörő adatokat mutatott be, amelyek részletesen bemutatják a globális utazási és turisztikai ágazat teljes vízfelhasználását.

A WTTC a maga nemében az egyik legnagyobb kutatási projekt keretében most először tudja pontosan jelenteni és nyomon követni az ágazat környezetre gyakorolt hatását. Az eredményeket az Egyesült Nemzetek Szervezetében, New Yorkban, az ENSZ 2023-as vízügyi konferenciáján mutatták be.

Az ENSZ székházában tartott beszédében Chris Imbsen, a WTTC (Utazási és Turisztikai Világtanács – World Travel and Tourism Council) fenntarthatósági igazgatója felfedte, hogy az utazás és turizmus teljes vízlábnyoma a legfrissebb adatok szerint (2021) a globális vízfelhasználás mindössze 0,6%-át teszi ki.

2019-ben, amikor az ágazat a csúcson volt, az ágazat teljes vízlábnyoma csak 50%-kal volt magasabb, de még mindig kevesebb, mint a globális összmennyiség 1%-a, 0,9%-a.

Az utazás és turizmus közvetlen vízfelhasználása lényegesen alacsonyabb: 2019-ben a globális összérték 0,2%-a volt, és a felére, a globális összérték mindössze 0,1%-ára csökkent.

Az ágazat vízfelhasználásának nagy része közvetett, az ellátási láncon keresztül történik, a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés az utazás és turizmus teljes vízlábnyomának kétharmadát teszi ki.

2010 és 2019 között az európai és afrikai utazási és turisztikai ágazat csökkentette a közvetlen vízfelhasználást. Európában a közvetlen vízfelhasználás 8%-kal, Afrikában pedig 6%-kal csökkent az ágazat közvetlen vízfelhasználása.

Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója elmondta: “Ez az új, úttörő adat most először tárja fel az ágazatunk vízfogyasztását, amelyből kiderül, hogy az utazási és turisztikai ágazat a világszerte felhasznált víz kevesebb mint 1%-át használja fel, és ennek túlnyomó többsége az ágazat ellátási láncából származik.”

Az adatokból az is kiderül, hogy miközben az ágazat gazdaságilag világszerte növekedett, a közvetlen vízfelhasználás intenzitása csökkent.

Az adatok az ágazat vízfelhasználásának legmélyebb tanulmányai, és a tavaly Rijádban tartott globális csúcstalálkozónkon közzétett, a világon elsőként kiadott klimatikus lábnyom adatokhoz hasonlóan most is újra bemutathatjuk az egyes országok utazási és turisztikai ágazatának vízlábnyomát. Ez lehetővé teszi a kormányok számára, hogy az ágazattal együttműködve tovább csökkentsék a vízfelhasználást” – mondta Simpson.

Az utazási és turisztikai ágazat GDP-egységre vetített vízintenzitása 2010 óta szintén csökkent, mind a közvetlen, mind a közvetett felhasználás tekintetében. 2010-ben az ágazat 0,57 millió köbméter vizet használt fel a világgazdaságba befizetett minden egyes 1 USD dollár után. Ez 2019-ben 19%-kal csökkent, és a világgazdasághoz hozzájáruló minden egyes 1 USD dollárra 0,46m³ vízmennyiség jutott.

A világon elsőként ez az átfogó kutatás 185 országra terjed ki valamennyi régióban, és minden évben frissített adatokkal frissül.

A kutatás a WTTC és a szaúdi székhelyű Sustainable Tourism Global Center közötti partnerségnek köszönhetően valósulhatott meg. A szaúdi zöld kezdeményezés keretében az elmúlt évben több mint 60 kezdeményezést indítottak el, amelyek több mint 186 milliárd USD zöld gazdaságba történő befektetést jelentenek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Heti makronaptár – Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.

BÉT – Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...