Kezdőlap Zöld üzlet Megvan, mekkora a globális turisztikai vízlábnyom
No menu items!

Megvan, mekkora a globális turisztikai vízlábnyom

Illusztráció: Bigstock

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) és a szaúdi székhelyű Fenntartható Turizmus Globális Központ úttörő adatokat mutatott be, amelyek részletesen bemutatják a globális utazási és turisztikai ágazat teljes vízfelhasználását.

A WTTC a maga nemében az egyik legnagyobb kutatási projekt keretében most először tudja pontosan jelenteni és nyomon követni az ágazat környezetre gyakorolt hatását. Az eredményeket az Egyesült Nemzetek Szervezetében, New Yorkban, az ENSZ 2023-as vízügyi konferenciáján mutatták be.

Az ENSZ székházában tartott beszédében Chris Imbsen, a WTTC (Utazási és Turisztikai Világtanács – World Travel and Tourism Council) fenntarthatósági igazgatója felfedte, hogy az utazás és turizmus teljes vízlábnyoma a legfrissebb adatok szerint (2021) a globális vízfelhasználás mindössze 0,6%-át teszi ki.

2019-ben, amikor az ágazat a csúcson volt, az ágazat teljes vízlábnyoma csak 50%-kal volt magasabb, de még mindig kevesebb, mint a globális összmennyiség 1%-a, 0,9%-a.

Az utazás és turizmus közvetlen vízfelhasználása lényegesen alacsonyabb: 2019-ben a globális összérték 0,2%-a volt, és a felére, a globális összérték mindössze 0,1%-ára csökkent.

Az ágazat vízfelhasználásának nagy része közvetett, az ellátási láncon keresztül történik, a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés az utazás és turizmus teljes vízlábnyomának kétharmadát teszi ki.

2010 és 2019 között az európai és afrikai utazási és turisztikai ágazat csökkentette a közvetlen vízfelhasználást. Európában a közvetlen vízfelhasználás 8%-kal, Afrikában pedig 6%-kal csökkent az ágazat közvetlen vízfelhasználása.

Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója elmondta: “Ez az új, úttörő adat most először tárja fel az ágazatunk vízfogyasztását, amelyből kiderül, hogy az utazási és turisztikai ágazat a világszerte felhasznált víz kevesebb mint 1%-át használja fel, és ennek túlnyomó többsége az ágazat ellátási láncából származik.”

Az adatokból az is kiderül, hogy miközben az ágazat gazdaságilag világszerte növekedett, a közvetlen vízfelhasználás intenzitása csökkent.

Az adatok az ágazat vízfelhasználásának legmélyebb tanulmányai, és a tavaly Rijádban tartott globális csúcstalálkozónkon közzétett, a világon elsőként kiadott klimatikus lábnyom adatokhoz hasonlóan most is újra bemutathatjuk az egyes országok utazási és turisztikai ágazatának vízlábnyomát. Ez lehetővé teszi a kormányok számára, hogy az ágazattal együttműködve tovább csökkentsék a vízfelhasználást” – mondta Simpson.

Az utazási és turisztikai ágazat GDP-egységre vetített vízintenzitása 2010 óta szintén csökkent, mind a közvetlen, mind a közvetett felhasználás tekintetében. 2010-ben az ágazat 0,57 millió köbméter vizet használt fel a világgazdaságba befizetett minden egyes 1 USD dollár után. Ez 2019-ben 19%-kal csökkent, és a világgazdasághoz hozzájáruló minden egyes 1 USD dollárra 0,46m³ vízmennyiség jutott.

A világon elsőként ez az átfogó kutatás 185 országra terjed ki valamennyi régióban, és minden évben frissített adatokkal frissül.

A kutatás a WTTC és a szaúdi székhelyű Sustainable Tourism Global Center közötti partnerségnek köszönhetően valósulhatott meg. A szaúdi zöld kezdeményezés keretében az elmúlt évben több mint 60 kezdeményezést indítottak el, amelyek több mint 186 milliárd USD zöld gazdaságba történő befektetést jelentenek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.