Hirdetés
Kezdőlap Hírek Mexikó nekiment az amerikai fegyvergyártóknak
No menu items!

Mexikó nekiment az amerikai fegyvergyártóknak

Illusztráció: AP/Matt York

A mexikói kormány beperelt több amerikai fegyvergyártót egy amerikai szövetségi bíróságon. Azzal vádolják őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk – amely illegális fegyverek “áradatát” juttatja el a mexikói drogkartellekhez – ezrek halálát okozza.

A kereset állítása szerint a megnevezett amerikai fegyvergyártó cégek (Smith & Wesson, Barrett Firearms, Colt’s Manufacturing Company, Glock Inc, Sturm, Ruger & Co és mások) tudatában voltak annak, hogy üzleti gyakorlatuk ösztönzi a Mexikóba irányuló illegális fegyverkereskedelmet.

A perirat felsorolja a Mexikóba került és hírhedt támadásokban felhasznált fegyvertípusokat, megemlítve azt is, hogy a Colt 38-as kaliberű Emiliano Zapata 1911 típusú pisztolya például, amelybe az egykori mexikói forradalmár képe is bele van gravírozva, vágyott státusszimbólummá vált a drogkartellek tagjai között.

Marcelo Ebrard

Mi a célunk? Hogy a kérdéses vállalatok kártalanítsák a mexikói kormányt a gondatlan gyakorlatukkal okozott károkért” – mondta Marcelo Ebrard külügyminiszter a sajtóértekezletén, amelyen ismertette a Massachusetts kerületi bírósághoz benyújtott keresetet.

A per az egyik legmerészebb lépés, amelyet Mexikó valaha tett, hogy nyomást gyakoroljon az amerikai fegyveriparra, amelyet a mexikói vezetők évek óta a bandák közötti fegyveres erőszak szításával vádolnak – írja a Reuters hírügynökség.

E vállalatoknak azonnal le kell állítaniuk kártékony gyakorlatukat – mondta Ebrard, megjegyezve, hogy a bíróság dönti majd el, hogy milyen károkat kell megtéríteniük.

A beperelt amerikai fegyvergyártók egyelőre nem reagáltak a Reuters megkeresésére.

A nemzeti lősport alapítvány (NSSF) azt mondta, hogy elutasítja Mexikó állításait, miszerint az amerikai gyártók gondatlanul jártak volna el üzleti gyakorlatukban.

Az elszabadult bűnözésért és korrupcióért a mexikói kormány felelős a saját határain belül” – szögezte le Lawrence G. Keane, az NSSF első alelnöke egy nyilatkozatban. Azt mondta, a kartellek illegálisan Mexikóba vitt vagy a mexikói hadseregtől és a rendfenntartó erőktől ellopott fegyvereket használnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...