Kezdőlap Pénzvilág Mikor milyen állampapírba érdemes fektetni?
No menu items!

Mikor milyen állampapírba érdemes fektetni?

Manapság egyre többet hallunk a hosszú távú befektetések típusairól, előnyeiről, fontosságáról – ez azonban nem jelenti azt, hogy rövid vagy közép távra ne lenne érdemes pénzünk értékének megőrzésén és gyarapításán gondolkodnunk.

Amennyiben egy alacsony költségű, garantált hozamokkal járó, kedvező és biztonságos lehetőséget keresünk pénzünk befektetésére, érdemes tennünk egy sétát az állampapírok világában.

A túra során az Investopedia szakértői lesznek idegenvezetőink, hogy biztosan ne tévedjünk el a lehetőségek útvesztőjében. Nézzük, milyen típusai vannak ennek az értékpapírnak, valamint melyik kinek éri meg a legjobban.

Úticélunk: az állampapírok erdeje

Az állampapír – másik nevén államkötvény – az értékpapírok egyik fajtája. Amikor ilyet vásárolunk, akkor gyakorlatilag kölcsönadunk az államnak, az pedig cserébe garanciát vállal az általunk hitelezett összeg kamatokkal növelt értékének visszafizetésére.

Ez tehát egy “házon belüli”, hazai befektetés, amely a legtöbb megoldásnál biztonságosabbnak és kiszámíthatóbbnak mondható. Rövid és közép távon pedig igen jövedelmezőnek is tarják a szakemberek.

Az állampapírokat egyébként az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bocsátja ki, futamidejük pedig mindig előre rögzített. A 2019. június elseje után kibocsátott kötvények ráadásul kamatadómentesek is.

Útelágazás: lehetőségeink ösvényei

Fontos kiemelni azonban, hogy az állampapírok felé vezető úton is rengeteg mellékutca és kacskaringós alagút tárul elénk, így nem érdemes konkrét cél és megfelelő felkészülés nélkül nekiindulni csak azért, mert a fenti leírás szimpatikussá tette az állampapírokat.

Ahogy egy jegyvásárlás előtt is elgondolkodunk rajta, hogy sporteseményt, koncertet vagy színházi előadást látnák-e szívesen, és hogy egyáltalán mennyi pénzt vagyunk hajlandóak szánni rá, a befektetési döntéseink előtt ugyanígy le kell tisztáznunk a fő irányt:

  • mi a célunk,
  • mekkora összeget fordítanánk erre,
  • és mennyi idő múlva szeretnénk a kezünkbe kapni a hozammal növelt pénzt?

Az állampapírok kiválasztásánál az egyik leglényegesebb szempont a futamidő, ez ugyanis jelentősen befolyásolja beruházásunk kockázatát is. Általánosságban elmondható, hogy minél rövidebb az időtáv, annál kisebb a rizikó, ám ebben az esetben a nyereség is visszafogott szinten alakul majd.

A rövid futamidejű állampapírokat általában kincstárjegyként emlegetik. Ezeket maximum 1 évre vásároljuk. Két fajtája ismert:

  • a Kamatozó Kincstárjegy (ma már Egyéves Magyar Állampapír néven ismert),
  • és a kamatszelvény nélküli kötvény (ennek legnépszerűbb típusa a Diszkont Kincstárjegy).

Közép távú befektetési tervek esetén 1, 3, 5 (esetleg 10) éves futamidő mellett is elköteleződhetünk, itt azonban már – a gazdaság jövőbeli teljesítményének kiszámíthatatlansága miatt – nagyobb a bizonytalanság, cserébe viszont a várható nyereség is magasabb lehet.

A választott futamidő egyébként a kockázat mellett a kifizetés módját is befolyásolja: maximum 1 éves állampapírok esetén egy összegben kapjuk meg a hozamokkal együtt, a futamidő végén. Több éves konstrukcióknál viszont az a szokás, hogy évente jóváírják a kamatot, a futamidő lejártakor pedig visszakapjuk a befektetett összeget, az utolsó éves kamattal növelve. 

Ha pedig már a kamatoknál tartunk, ezen a téren is elágazik az út, választhatunk ugyanis fix és változó kamatozású állampapírt is, az előbbi kategóriának ráadásul három alcsoportja is van – a fix, a sávos fix és a lépcsős fix.

A fix kamatozás elnevezés laikusként kissé megtévesztő lehet. Ez tulajdonképpen garantált kamatot jelent, amely lehet a teljes futamidő alatt változatlan, de akár évente változhat is – a lényeg, hogy mindig előre, már a vásárlás pillanatában tudni fogjuk, mikor mennyi lesz ez a százalékos érték.

A változó kamatozás ezzel szemben azt jelenti, hogy sosem tudhatjuk előre, hogy mennyit kamatozik majd a pénzünk egy adott időszakban, ez ugyanis az infláció mértékétől vagy a Diszkont Kincstárjegyek átlagos teljesítményétől függ.

Összefoglalva tehát, akik előre kiszámítható hozamokat szeretnének azok forduljanak jobbra, a fix kamatozású állampapírok felé.

Akik pedig nem ijednek meg egy-egy ingatagabb hídtól, és bíznak abban, hogy az infláció mértéke jelentősen megdobja befektetésük értékét, azok tartsanak bátran balra, amíg a változó kamatozású államkötvényekhez nem érnek.

Azt azért még megsúgjuk, hogy mindkét úton garantáltan célba érünk, vagyis a veszteség miatt nem kell aggódnunk – ez nem a típusú túra.

A fix megoldások iránt érdeklődőknek amúgy javasolt úticél például a Magyar Állampapír Plusz, az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy, a változó kamatozásban utazók pedig egyebek mellett a Prémium Magyar Állampapír és a Bónusz Magyar Állampapír felé is vehetik az irányt.

A futamidő és a kamatozás mellett viszont még célcsoport szerint is több ösvény nyílik meg előttünk: belföldi magánszemélyként szinte mindegyiken elindulhatunk, ám a vállalatok, szervezetek és külföldi befektetők számára már szűkülnek a lehetőségek.

Forrás: investopedia.hu

Hasznos tanácsok útravalóként

Ha már biztosak vagyunk benne, hogy az állampapírok felé vennénk az irányt, az első lépésünk egy értékpapírszámla megnyitása lesz. Ezt egyes bankoknál, brókercégeknél és a Magyar Államkincstárnál (MÁK) is megtehetjük.

Ennél a pontnál azonban máris egy akadályba ütközhetünk, ha nem jól választunk. Ugyanis ilyen számlákból is többféle érhető el a piacon, és sajnos könnyű belebotlani olyanba is, amelynek magas költségei vannak.

Jellemzően a számlavezetés, a kiutalás, a kereskedés és a devizaváltás külön díjakat von maga után, de még akár arra is ráfizethetünk, ha ritkán használjuk a számlánkat.

Ezzel szemben az Államkincstárnál nyitott számla teljesen díjmentes, bankkártyás fizetés esetén pedig tranzakcióink sem járnak külön költségekkel. Ráadásul Ügyfélkapun keresztül már személyes jelenlét sem szükséges a Kincstári értékpapír nyilvántartási-számla elindításához, mindent intézhetünk online.

Az Investopedia szakértői szerint egyértelműen a MÁK által kínált megoldás éri meg jobban – és még kényelmes is.

Jó tudni továbbá, hogy tetszőleges – például nem kerek – összeg befektetésére csak az 1 forintos alapcímletű állampapírok körében nyílik lehetőségünk, a többi típusnál viszont választanunk kell az előre meghatározott összegű értékpapírok közül.

Illetve – természetesen – úgy is dönthetünk, hogy több különböző típusú államkötvénybe is invesztálunk. Itt viszont ajánlott észben tartani, hogy ha eltérő futamidejű konstrukciókat válogatunk össze, akkor nem egyszerre kapjuk kézhez a teljes befektetett vagyonunkat.

Bátran kérjünk útbaigazítást!

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy az állampapír elsősorban azoknak ajánlott, akik minimum 50 ezer forintot fektetnének be, nagyjából 1-5 éves időtávra, a lehető legnagyobb biztonság mellett.

A szakértők azonban mind egyetértenek abban, hogy a legideálisabb befektetési lehetőség megtalálása nem kis feladat. Épp ezért ne csüggedjünk, ha a fentieket elolvasása után csak ide-oda tekintgetünk a választható utak között, és remegő lábbal lépegetünk előre-hátra.

Kérjünk inkább egy független tanácsadó segítségét, aki idegenvezetőként elkalauzol minket ebben a színes világban, és segít abban, hogy valóban célba érjünk.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

EU: íme a biztonságosnak ítélt országok listája

Az Európai Unió felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Albániát, Libanont, az Egyesült Államokat, Észak-Macedóniát és Szerbiát. A felsorolt országok állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat - közölte az uniós tanács.

IQ és EQ. A nélkülözhetetlen: érzelmi intelligencia

Gyakran kelt meglepetést, hogy a magas értelmi intelligenciahányadosú vállalati részlegek sokszor kevésbé sikeresek, mint az alacsonyabb IQ-val rendelkezők. Pedig nem kétséges, hogy az érzelmi intelligencia szerepe arányosan nő a munka nehézségének növekedésével. Dr. Gonda György rovatának középpontjában ezúttal a modern vezetéstudomány és vezetői gyakorlat első számú sztárja, az EQ áll.

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Hírek

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Szemhárfa – technológia segítségével játszhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A brit felnőttek többségét beoltották – a legtöbb új fertőzött 5-12 és 18-24 éves

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.

Hőhullámot hoz a hétvége – néhol záporral és zivatarral

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békétlenebbé vált a világ – meg is fizettünk érte

Bár tavaly csökkent a konfliktusok intenzitása, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt békétlenebbé vált a világ. A békétlenség a bolygó minden lakójának átlagosan 1942 dollárjába került - áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet éves jelentésében.

Pénteken nagyot drágulnak az üzemanyagok

Péntektől drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal emelkedik.

Gazdaság

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom