Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Minőségi szintugrást hozott az új számlavezető rendszer
No menu items!

Minőségi szintugrást hozott az új számlavezető rendszer

Bugár Csaba

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke az új számlavezetési rendszer sikeres elindítását tekinti eddigi legnagyobb eredményének. A szakember szerint a kereskedelmi bankokkal maximálisan versenyképes elszámolási rendszer született.

A Magyar Államkincstár tavasszal sikeresen indította el új számlavezetési rendszerének teljeskörű szolgáltatásait. Ez nemcsak egy technikai megújulás, hanem a legmodernebb IT megoldásokon alapuló rendszer implementálását jelenti. A biztonságos rendszer működése  az egész magyar gazdaságra és az állampolgárok életére is kihatással van.

Az új kincstári számlavezető rendszert három részletben vezettük be. Tavaly május 1-jén egy szűkebb körnek indítottuk el, június 1-jén pedig már egy szélesebb ügyfélkör részére: az állami, de nem központi költségvetési szerveknek. Idén január elsejével indult el élesben a teljeskörű új számlavezetés, és fél év tapasztalatai után elmondhatjuk, sikeresen teljesítettük a vállalást. Ami azért nagyon fontos, mert ezzel egy 25 éves szisztémát lecserélve, a nagy bankokéval egyenértékű rendszert vezettünk be. Az új számlavezetéshez a költségvetési szervek január elsejétől csatlakoztak, ezzel egy komplex új rendszer infrastruktúrát indítottunk el sikeresen. A banki számlavezető rendszer mellett a költségvetés gazdálkodási modul, valamint a központi törzsadatkezelő rendszer és adattárház is megvalósult. Ezt követte februárban két újabb nagy feladat: a februári nyugdíj és a 13. havi nyugdíj utalása, ami együttesen több mint 600 milliárd forint kifizetését jelentette két külön tranzakcióval, de egyetlen napon. A másik kiemelkedően nagy megmérettetés a február 14-19-e közötti SZJA-visszatérítés volt, amikor a NAV gyűjtőbázisa alapján (ők állították össze a jogosultak körét), a Kincstár végezte az utalást. Ez is több mint 600 milliárd forintot jelentett és egyszerre másfél millió embert érintett kedvezményezettként” – részletezi Bugár Csaba elnök.

Aki szerint ez az extrém terhelés azért is nevezhető páratlannak, mert ez egy olyan próba volt, mint amikor teherautók állnak végig az átadás előtt álló hídon, ami később a valóságban már nem fordul elő. Nem véletlen, hogy a Magyar Államkincstár szakembereinek munkáját a pénzügyminiszter levélben is elismerte.

Az elnök hozzátette: a régi számlavezetési rendszert azért kellett mindenképpen lecserélni, mert ugyan megbízhatóan működött, de mivel az IT eszközök több generációs váltáson estek már át az elmúlt két és fél évtizedben, a rendszert alkotó régi hardverek és szoftverek egyre kevésbé voltak kompatibilisek az új eszközökkel és a rendszeresen szükségessé váló frissítésekkel. Így, miközben a szisztéma fenntartása óriási biztonsági és működési kockázatot jelentett, még az is nehezítette a helyzetet, hogy akik a régi technológia ismerői, lassan mind nyugdíjba vonultak. Az új számlavezetési rendszer beruházási költsége azért is térül meg több tekintetben, mert miközben a mai kor legnagyobb veszélyei közé sorolt internetes támadásokat is képes kivédeni, a kibővített kapacitás és a maximális üzembiztonság előnye mellett, hosszú ideig semmilyen új hardver, vagy szoftver beszerzésére nem lesz szükség.

Az új rendszer lehetőséget biztosít a kor követelményeinek megfelelő banki szolgáltatások bevezetésére, kiemelten például az Azonnali Fizetési Rendszerhez és annak kiegészítő szolgáltatásaihoz történő csatlakozásra is.

A Kincstár az otthonfelújítási támogatás elbírálásához és pénzügyi elszámolásának lebonyolításához kötődő program kezelésével is újabb feladatot kapott.

A tavaly év elején indult otthonfelújítási program tavasszal gyorsult fel igazán, amire mi is felkészültünk, mert azzal számoltunk, hogy a több százezres, akár 800 ezer forintos SZJA-visszatérítésüket nagyon sokan az otthonfelújításra használják fel. Nem véletlen, hogy a program keretében június végéig több mint 141 ezer családnak közel 287 milliárd forint összegben utalt ki támogatást a Kincstár. Mindezt olyan rugalmas feldolgozottsággal, hogy az ügyfélkapun keresztül igénylőknek sok esetben mindössze két hét alatt teljesítjük az utalást. Ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy miközben a program iránt továbbra is megmaradt az érdeklődés, folyamatosan növekszik az ügyfelek által igényelt összeg” – magyarázza az elnök.

Kiemelve: az abszolút új tevékenység úgy illeszkedik a Kincstár működésébe, hogy ahhoz nem igényeltek létszámbővítést. A megyei szervezetben olyan feladatmegosztást alakítottak ki, amelyben nem feltétlenül a beadás helyén történik az elbírálás, hanem ott, ahol éppen kisebb a leterheltség. Ehhez további számítástechnikai kapacitásbővítést sem hajtottak végre, mert a már meglévő egyik rendszerüket alkalmassá tették az új feladatnak megfelelő nyilvántartásra és a törvényben előírt – online beadásnál 30, papíron benyújtott kérelmeknél pedig 60 napos – határidőt folyamatosan tartani tudja a Kincstár.

Ami a lakossági igényeket illeti, azt látjuk, hogy az emberek elsősorban az energiahatékony megoldásokra költenek leginkább: a tetőfelújításra, nyílászárók cseréjére, a belső terek, pl. fürdőszoba felújítására, a napelem telepítésére. Emellett jelentős még az olyan, a lakás megszépítéséhez kapcsolódó beruházások aránya is, mint amilyen a bejárati lépcső, a teraszépítés megvalósítása.

Bugár Csaba szerint a Kincstár életébe az is jelentős változást hozott, hogy az állampapírpiacon újabb lehetőségek nyíltak meg.

Idén a lakossági állampapír-értékesítés terén a Kincstár volt az állománygyarapodás motorja, hiszen ügyfeleink befektetéseinek értéke több mint 400 milliárd forinttal növekedett. Ezzel a teljesítménnyel a bankokat megelőzve már harmadik éve folyamatosan piacvezető a Kincstár. Emellett az is komoly előrelépés, hogy országosan a Kincstár 75  állampapír értékesítési ügyfélszolgálatán, illetve a rendkívül fontos értékesítési partnernek számító Magyar Posta és a Fundamenta fiókjaiban is lehet díjmentesen állampapírt vásárolni, továbbá a Kincstár, a jól kezelhető internetes felületének köszönhetően már az internetes számlanyitásban is élen jár. Az értékpapír-számlanyitás egyharmada ugyanis az interneten, Ügyfélkapun keresztül történik. A jó eredményhez nyilván az is hozzájárul, hogy miközben már az inflációkövető állampapírral is megjelentünk, a visszaváltásnál mi a bankoknál megszokott 2 százalék felével, 1 százalékos díjjal számolunk.

Bugár Csaba szerint az is látszik, hogy miközben a magyar lakosság 6 százaléka rendelkezik értékpapírszámlával a Kincstárnál, közülük egyre többen már tudatos befektetők, amit jól mutat, hogy sokan azonnal lecserélték a MÁP Plusz-t az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírra. Az Év Lakossági állampapír-forgalmazója lett a Magyar Államkincstár az Államadósság Kezelő Központ rangsora szerint. Az első díjat az állománynövekmény, az állománystabilitás és az online értékesítés kimagasló eredményei alapján kapta meg a Kincstár.

A Kincstár az új stratégia szellemében tovább halad a lakossággal közvetlen kapcsolatban álló, szolgáltató típusú szervezet létrehozása felé. Ezt szolgálta az a nagyívű, belső szervezeti átalakítás is, amelynek eredményeként a belső szolgáltatóközpontok kialakításával a korábbinál is profibb, rugalmasabb szervezet jött létre.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Moody’s: a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság Európában

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szektorelemzésében.

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Olcsóbb, de nem rosszabb: egyre kapósabb a saját márka

Miközben az úgynevezett saját, vagy kereskedelmi márkás termékek forgalma „békeidőben” kevéssé növekszik, a válságok és az infláció időszakában még azok is vásárlókká válnak, akik korábban csak a prémium termékek vevői közé tartoztak. A kellemes meglepetés az, hogy az előítéletekkel szemben a saját márkás élelmiszerek többsége kifejezetten jó minőséget képvisel, ami Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs igazgatója szerint koránt sem véletlen.

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Hírek

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Gazdaság

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.