Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság MKIK: újra járvány előtti szinten a konjunktúramutató
No menu items!

MKIK: újra járvány előtti szinten a konjunktúramutató

Az áprilisi 28 pontról 38 pontra emelkedett az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet konjunktúramutatója, amely a tavaly áprilisi -25 pontról másfél év alatt lényegében visszatért a koronavírus-járvány kitörését megelőző utolsó, 2019. októberi adatfelvétel során tapasztalt 40 pontos értékére.

A konjunktúramutató értéke a kereskedelmi cégeknél a legmagasabb, 45 pont, a feldolgozóipari vállalatok körében 42 ponton, az építőipari cégeknél 40 ponton, míg az egyéb szolgáltatást nyújtó cégek körében 30 ponton áll. A legjelentősebb elmozdulás az előző félévhez képest a kereskedelmi cégeknél következett be, ahol 16 ponttal nőtt a mutató értéke áprilishoz viszonyítva. A szolgáltató cégek körében 10, az iparban 9, az építőiparban pedig 5 pontos emelkedés tapasztalható április óta.

Nagyításért KLIKK a grafikonra. Forrás: gvi.hu

A cégeket tulajdonszerkezete alapján vizsgálva a részben vagy teljesen külföldi tulajdonban lévő vállalkozások körében magasabb, 51 pont, a tisztán hazai tulajdonban lévő cégeknél 32 pont a mutató októberi értéke. Az előző félévhez viszonyítva a külföldi tulajdonban lévő cégek esetében 7 ponttal, a tisztán hazai tulajdonú vállalkozások körében pedig 10 ponttal nőtt a konjunktúramutató.

A cégek mérete szerint a konjunktúramutató értéke a 10 foglalkoztatottnál kisebb vállalatok körében 7 pont, a 10-49 közötti létszámkategóriában 31 pont, az 50-249 fős csoportban 43 pont, a legnagyobb, 250 főnél nagyobb létszámmal működő cégek esetében pedig 54 pont. A 50-249 fős cégek körében az elmúlt fél év során 4 ponttal csökkent, a legnagyobb vállalatok esetében viszont 18, a 10 fő alatti cégek körében 13, 10-49 fős kategóriában pedig 2 ponttal emelkedett a konjunktúramutató értéke áprilishoz képest.

Exporttevékenység szerint a nem exportáló cégek között alacsonyabb, 30 pont a konjunktúramutató értéke, mint a részben exportálóknál, ahol 44 pont, vagy a döntően exportálók esetében, ahol 50 pont. A nem exportáló cégek kategóriájában 14 ponttal, a döntően exportáló vállalkozások körében 7 ponttal, a részben exportáló vállalatok esetében pedig 6 ponttal emelkedett a mutató értéke az előző félévhez képest.

Az MKIK GVI októberben negyvennyolcadik alkalommal készítette el vállalati konjunktúravizsgálatát. Az adatfelvétel 2214 cég vezetőjének válaszain alapul, és október 1. és 31. között zajlott le, amikor a koronavírus-járvány első három hulláma folyamán bevezetett, lényegesebb járványügyi korlátozások már nem voltak érvényben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom