Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság MNB-alelnök: az alapkamat jelenlegi szintje megfelelő az inflációs kockázatok kezelésére
No menu items!

MNB-alelnök: az alapkamat jelenlegi szintje megfelelő az inflációs kockázatok kezelésére

Virág Barnabás. Fotó: MTI/Soós Lajos

Az árstabilitás elérése érdekében továbbra is a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Az alapkamat jelenlegi szintjének változtatása az infláció számottevő és tartós, jelentős csökkenéséig nincsen napirenden – mondta.

Kiemelte: a jegybank várakozásaival összhangban tovább gyorsul az infláció mérséklődése, a mutató az év végére “érezhetően” 10 százalék alatti tartományba kerül. A cél, hogy a dezinfláció 2024-ben is folytatódjon, a pontos számokat a szeptemberi Inflációs jelentés tartalmazza majd.

Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy az alapkamat jelenlegi szintje megfelelő a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére. A kedvező kockázati környezet lehetővé teszi, hogy a jegybank a korábbi ütemben folytassa a kamatkörnyezet normalizációját. A dezinfláció üteme tovább gyorsul és egyre szélesebb körben érezhető, a teljes fogyasztói kosár mintegy egyharmadában csökkentek az árak havi alapon – emelte ki, jelezve: ez a trend a következő hónapokban folytatódik. Az infláció gyors csökkenésével a visszatekintő reálkamatok már az ősszel pozitívvá válhatnak az alelnök ismertetése szerint.

Idén a gazdaságpolitikán belül minden intézkedés az infláció folyamatos és fokozatos csökkenése irányába hat. A gazdaság élénkülése az infláció jelentős csökkenésével az idei év második felében indulhat meg – jelezte.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása a vártnál is gyorsabb lehet, a májusi egyenlege jelentős többletet mutatott a külkereskedelmi egyenleg 1,3 milliárd eurós rekordtöbblete következtében, ami alapján a külső egyensúlyi folyamatok javulása a vártnál is gyorsabb lehet – sorolta.

A monetáris politika fókuszában változatlanul az O/N betéti gyorstender kamata és az alapkamat fokozatos közelítése áll. A hazai pénzpiaci helyzetet az alelnök stabilnak nevezte, ugyanakkor megfogalmazása szerint a volatilis nemzetközi makrogazdasági és piaci környezet továbbra is óvatos megközelítést indokol.

Virág Barnabás kitért arra, hogy a jegybank minden döntése előtt értékeli a külső egyensúlyi folyamatokat, a piaci stabilitást, devizapiacot, állampapírpiacot, energia- és gázárak alakulását, valamint a nemzetközi környezetet, a befektetői hangulatot. A globálisan meghatározó jegybankok kamatemelési pályái egyre inkább a végükhez közelítenek. Változatlanul az óvatos, fokozatos, kiszámítható megközelítést nevezte indokoltnak az egynapos tenderek kamatcsökkentésénél.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...