Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág MNB-alelnök: biztonságosan működnek a magyarországi bankok
No menu items!

MNB-alelnök: biztonságosan működnek a magyarországi bankok

Kandrács Csaba:a Sberbenk csődje után jól működött a betétgarancia védőhálója. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A magyarországi bankok a pandémia, az orosz-ukrán háború és a Sberbank csődje idején is biztonságosan, a megszokott magas szinten működnek, tevékenységüket a Magyar Nemzeti Bank szigorúan felügyeli – mondta egy interjúban Kandrács Csaba, a jegybank felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke.

A szakember a Magyar Nemzet hasábjain rámutatott: a hazai bankszektor tavalyi 820 milliárdos – csoporttagokkal együtt számított – nettó profitja történelmi rekord. Ezzel a teljesítménnyel a hazai bankpiac ismét kiemelkedik az uniós mezőnyből. Az itthoni – végső tulajdonosaikat tekintve alapvetően magyarországi és uniós anyavállalatokkal rendelkező – bankoknak a múlt év végén a jogszabályi tőkeszint felett még 1631 milliárd forint szabad tőkéjük volt, ami a 2021. évi nyereséggel, időlegesen felhasználható pufferekkel még meg is duplázódna – nyomatékosította az alelnök.

Ismertetése szerint a bankszektor szereplőinek rövid távú fizetőképességet jelző mutatószám (LCR) 2021 végén a jogszabályi előírások kétszerese volt, ami bő 17 700 milliárd forint fizetőképességi tartalékot jelent.

A banki ügyfelek biztonságérzetét erősítheti, hogy a hazai Sberbanknak az orosz-ukrán háború következményeként bekövetkezett csődje után jól működött a betétgarancia védőhálója – mutatott rá a jegybanki szakember.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mindössze tíz munkanap alatt megközelítőleg 147 milliárd forint kártalanítási összeget bocsátott több mint 65 ezer volt sberbanki betétes rendelkezésére – emlékeztetett.

Tájékoztatása szerint nem kerül hátrányba az az ügyfél sem, aki különféle okok miatt még nem tudta felvenni az OBA által megküldött betétösszegét vagy számlapénzét. A takarékbanki fiókok még egy évig, az OBA pedig a postától és a Takarékbanktól esetleg visszaérkező pénzekkel együtt öt évig, egészen 2027 márciusáig megőrzi és rendelkezésre bocsátja az ügyfelek jogos tulajdonát – jelezte Kandrács Csaba.

Az alelnök felhívta a figyelmet, hogy az OBA 38,047 millió forintos kárkifizetési limitjét meghaladó követeléseket az érintett mintegy ezer ügyfél szintén a Sberbanknál jelentheti be. A Sberbank végelszámolására kijelölt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. azonnal megkezdte a portfólió átvilágítását – közölte, hozzátéve, hogy a végelszámolónál követelést benyújtóknak az igényeiket május 3-ig kell beadniuk levélben, az erre szolgáló, a Sberbank honlapjáról letölthető formanyomtatványon.

Az elmúlt időszakban a végelszámoló a volt Sberbank számos korábbi bankfiókját megnyitotta annak érdekében, hogy az ügyfelek itt elintézhessék a hitelintézethez kötődő esetleges egyéb ügyeiket. A bezárt pénzügyi intézmény bankként már nem működik a magyar piacon, ám a végelszámoláshoz kötődően az ügyfelek különböző banki igazolásokat, dokumentumokat még tudnak egyeztetni vagy átvenni ezeken a kirendeltségeken. Ki tudják venni a bankfiókok széfjeiben lévő értékeiket, valamint a Sberbanknál fialtatott értékpapírok elhelyezéséről is intézkedhetnek.

Kandrács Csaba tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Bankholding Zrt. két tagintézménye, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülésével április 1. és 4. közt megkezdődik Magyarország második legnagyobb, hazai tulajdonban lévő kereskedelmi bankjának létrehozása. Felhívta a figyelmet: az MKB Bank és a Budapest Bank fúziójának technikai megvalósításához kötődően egynapos bankszünnap lesz (április 4.), és hozzávetőleg másfél napig (április 2-től április 3-ig) előre eltervezetten leállnak a pénzforgalmi és elektronikus szolgáltatások. Ezt követően az ügyfelek bővülő fiókhálózattal, korszerűbb digitális szolgáltatásokkal és termékekkel találkozhatnak majd – közölte.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Rárepül az EB-re a Wizz Air

A légitársaság június 15-én és június 19-én Budapestről és Debrecenből is indít járatokat a mérkőzésekre.

Nem taposni, hanem visszavinni!

A kisebb üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával tudják megoldani.

Útimorzsák Ronaldo hazájából – Portugália: felszálló pályán

Az előrejelzések szerint az ibériai ország gazdasága idén a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban.

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.