Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág MNB: stabilan várja a válság kihívásait a magyar bankrendszer
No menu items!

MNB: stabilan várja a válság kihívásait a magyar bankrendszer

A bankrendszer a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk után is stabil és ellenálló, így néz szembe az újabb válság miatti komplex kihívásokkal – mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az éves Makroprudenciális jelentést ismertetve.

Nagy Tamás

Nagy Tamás hozzátette: az MNB makroprudenciális keretrendszere nagyban hozzájárult, hogy a bankrendszer a járvány okozta gazdasági sokk után az orosz-ukrán háború és az európai energiaválság ellenére is stabilan töltse be gazdaságfinanszírozó szerepét. A növekedési kilátások romlása és a pénzügyi stabilitási kockázatok várható növekedése azonban szoros monitorozást igényel – jelezte.

Nagy Tamás közölte: a jövő pénzügyi szabályozási kihívásait a prudenciális keretek fejlesztése, a klímaváltozás okozta pénzügyi stabilitási kockázatok kezelése, az online hitelezés támogatása, és a lakossági hitelkiváltási piac erősítése jelenti majd.

Szakács János, az MNB főosztályvezetője az elmúlt egy év makroprudenciális intézkedéseiről kiemelte: a jegybank aktív szerepvállalása támogatta az ellenállóképességet és a növekedés megőrzését. Kitért arra, hogy a jelenlegi emelkedő kamat- és a romló makrogazdasági környezetben a hitelezés lassulása várható. A kamatok és a hitelösszegek emelkedése fokozza az adósok jövedelmi “kifeszítettségét” – mondta.

Szakács János

Kitért arra, hogy a bankok prudens finanszírozással működnek, és  némileg csökkenő, de érdemi pufferekkel rendelkeznek. A bankrendszer likviditási és finanszírozási pozíciója továbbra is megfelelő. A bankrendszer stabil forrásellátottsággal rendelkezik a jelenlegi globális kihívások idején is, amit az MNB vonatkozó finanszírozási előírásai is támogatnak. A jegybanki kamatemelések lassú megjelenése a betéti kamatokban hosszabb távon a betétkiáramlások erősödésén keresztül növekvő finanszírozási kockázatokhoz vezethet – mondta.

Rámutatott: a jegybank kiemelten figyeli és szabályozza a legjelentősebb bankokat, ezek közé sorolta az OTP, a Magyar Bankholding, az UniCredit, a K&H, az Erste, a Raiffeisen, és a CIB Bankot.

A banki portfólióminőségben azonosítható kockázatok közé sorolta, hogy a magasabb energiafogyasztású ingatlanfedezetek leértékelődhetnek, a kistelepüléseken élők érintettsége magasabb lehet. Adataik szerint a lakossági hitelállomány legfeljebb 5-10 százalékánál a hitelkockázat érdemben nőhet, ezekre az adósokra kell nagyobb figyelmet fordítaniuk a bankoknak.

Szólt arról is, hogy az MNB továbbra is kiemelt figyelmet fordít az éghajlatváltozásból eredő pénzügyi stabilitási kockázatok értékelésére. A bankok hitelkitettsége számottevő az éghajlatváltozás kockázataival szemben. Az adósságfék előírások differenciálása is támogathatja a zöld ingatlanok térnyerését.

Beszámolt arról, hogy a banki online hitelezési folyamatok fejlesztése mára nem csak hatékonysági, hanem versenyképességi és pénzügyi stabilitási kérdéssé is vált. A személyi hitelek piacán 2022. júniusra már a hitelnyújtás 20 százaléka online történt, idén a második negyedévre már csaknem  200 ezer ügyfélnek, a banki hitellel rendelkezők 8 százalékának volt online hitelfelvételi tapasztalata. Az online nyújtott személyi hitelek az offline nyújtottakhoz képest nem kockázatosabbak. Szakács János az online hitelezési folyamatok erősebb térnyeréséhez a rugalmas szabályozást, valamint a nemzeti adatvagyonhoz történő széleskörű hozzáférés biztosítását kulcsfontosságúnak nevezte.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hatalmas lehetőség előtt az állattenyésztők ágazata

Április elejéig 470 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár 156 ezer gazdálkodónak, múlt héten újabb 55 milliárd forintot.

Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, már csak kettő marad belőlük

A nyugdíjcélú megtakarítások utáni adójóváírások együttes összege legfeljebb évi 280 ezer forint lehet.

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.