Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság MNB: uniós középmezőnyben áll hazánk a zöld gazdaság terén
No menu items!

MNB: uniós középmezőnyben áll hazánk a zöld gazdaság terén

Tavaly jelentős növekedés indult el a zöld pénzügyi piacokon: Magyarország az uniós középmezőnyben áll a versenyképes energiafelhasználás, a zöld gazdaság terén – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank Zöld Pénzügyi Jelentésében.

A klímabarát átálláshoz 2050-ig évente nagyságrendileg a GDP 4,8 százalékát kitevő forrásbevonásra lesz szükség – közölték.

Emlékeztettek arra, hogy tavaly több hitelintézet indult el a zöld hitelezéssel, és négy bank él az MNB lakáscélú zöld tőkekövetelmény-kedvezményével is.

A Növekedési Kötvényprogramnak, illetve a zöld állampapíroknak is köszönhetően fejlődésnek indult a hazai zöld tőkepiac, de itt is van még tér a növekedésre a jegybank szerint. Míg uniós szinten a tőkepiacok eszközértékének 42 százalékát, itthon csak 1,8 százalékát teszik ki az ESG befektetési alapok.

Az MNB szerint a hazai hitelintézetek portfólióinak klímakitettsége nem tér el jelentősen az európai bankokétól, viszont az üvegház-hatású gázkibocsátás intenzitása számottevően magasabb. A leginkább szennyező ágazat Magyarországon az energiaellátás; ezt növeli a hazai ingatlanállomány jelentős energiahatékonysági elmaradása is.

A banki portfóliók szempontjából itthon a klímakockázatoknak leginkább kitett szektorok a turizmus, a kereskedelmi ingatlanok, illetve a fa- és papíripar – mutattak rá.

A jegybanki jelentés szerint egyenetlen a bankszektor szereplőinek felkészültsége az MNB Zöld ajánlásának való megfelelésre, egyes szereplőknek fel kell gyorsítaniuk a folyamatot. Az MNB az idén nyáron határidőket tesz közzé arról, hogy mikorra várja el az egyes ajánlási pontoknak való megfelelést.

A jegybank zöld jogtár kialakításával is segíti a fenntarthatósághoz kapcsolódó jogszabályi, adatszolgáltatási változások áttekinthetőségét.

Az MNB tavaly adta ki első alkalommal a Zöld Pénzügyi Jelentését, amelyben a fenntarthatósághoz kapcsolódó pénzügyi piaci folyamatokról és a jegybank piacszabályozó és -alakító tevékenységéről számol be. Az Országgyűlés 2021 májusában döntött arról, hogy a jegybank mandátuma kiegészül a kormány környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikájának a támogatásával, ezzel az MNB az első zöld mandátumot szerző európai uniós jegybankká vált.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Fellélegezhet a világ? Kína újraindítja a növekedést

A kínai parlament várhatóan a kedden kezdődő éves ülésén ismerteti a növekedés stabilizálását célzó mérsékelt gazdaságélénkítő terveket,.

Jól jöhet a magyar gazdaságnak: Németország sebességet váltana

A német kormánykoalíció mintegy 7 milliárd euró értékű intézkedéscsomagot állít össze, hogy megpróbálja kiemelni Európa legnagyobb gazdaságát a hosszan tartó zuhanásból.

Már a szélvédőmosó rendszer is intelligens?

A fejlesztés hozzájárul a megtermelt műanyagmennyiség és a járművek okozta környezetterhelés csökkentéséhez.

Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

A külkereskedelmi passzívum 271 millió euró volt, az egyenleg 27 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Hírek

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását