Hirdetés
Kezdőlap Hírek Model zero, a zöld színházi modell 
No menu items!

Model zero, a zöld színházi modell 

A kép illusztráció. Fotó: Bigstock

Hogyan alkalmazkodhatnak a színházak az éghajlatváltozás megelőzéséhez? A brit rendező, Katie Mitchell és egy svájci színház új modellt dolgozott ki arra, miként lehet egy színházi produkciót környezetkímélő módon nemzetközi turnéra vinni.

2024-ig Katie Mitchell brit rendezőnő legújabb projektjét, a “Játék az élőknek a kihalás idején” (A Play for the Living in a Time of Extinction) című darabot 10 országban mutatják be. Ennek ellenére sem Mitchell, sem a szereplők vagy a stáb nem fog átlépni egyetlen határt sem.

A kísérlet a svájci Vidy-Lausanne Színház “Fenntartható színház?” elnevezésű kezdeményezésének része, amelyet 10 európai producer hálózatával közösen valósítanak meg. A New York Times írása szerint a megoldás lényege, hogy Mitchell létrehozott egy “vándorkottát” – egy olyan online kézikönyvet, amely részletes utasításokat tartalmaz a produkció minden apró aspektusára vonatkozóan -, amelyet minden egyes állomáson a helyi színházakban, a helyi művészeknek adnak át.

Akik maguk is rendelkeznek kreatív kontrollal. Mert a “Játék az élőknek a kihalás idején” című darab, amely Miranda Rose Hall amerikai drámaírónő monológja – ami egy fiatal színházi dolgozóról szól, aki számot vet az ember által okozott környezeti károkkal – mindenhol más rendezővel és megjelenéssel kerül színre. A zéró utazás iránti elkötelezettség pedig része a színháznak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra tett erőfeszítéseinek, mondván az elmúlt években egyre több művész és színház kezdte újragondolni a hasznos, ám környezetvédelmi szempontból költséges nemzetközi utazásoktól való függőségét.

A milánói Piccolo Teatróban, márciusban tartották meg a projekt első külső előadását. Mitchell vízióját a római lacasadargilla kollektíva értelmezte újra és Lisa Ferlazzo Natoli, aki a milánói változatot rendezte, stílszerűen “Model Zero”-nak nevezte Mitchell produkcióját, hozzátéve: a fenntartható megoldás keretében úgy érzi, ő és Mitchell a távolból társrendezőként viszik színpadra a zöld elkötelezettségű darabot.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hát ez bejött: megnyitotta magyarországi áruházát a fast fashion ikon

A magyarországi üzletnyitás több mint 8 millió eurós beruházásból valósult meg és több mint 180 munkahelyet teremtett a régióban. Magyarország a vállalat 17. piaca világszerte és a 6. Közép- és Kelet-Európában.

Így nem bukunk a kötelező üvegvisszaváltáson

Az üzletekben június 30-ig még mind a régi, nem visszaváltható, és már az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...