Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Most akkor gyorsan váltsunk valutát?
No menu items!

Most akkor gyorsan váltsunk valutát?

A nyárhoz közeledve mindig aktuális a kérdés: külföldi utazásainkhoz mikor váltsunk valutát? Már csak azért is, mert egy országgyűlési választás és egy új kormány megalakulása általában minden ország valutájára befolyással van.

Amióta honfitársaink számára megszokottá vált a bankkártyás fizetés, nyár előtt már kevésbé kínzó, de azért – különösen, ha egzotikus helyekre utazunk – mégiscsak aktuális kérdés, hogy mikor érdemes kiváltani az utazásra szánt valutát. Az Utazó erről kérdezte a hivatalos pénzváltókat és a pénzintézetek közül a K&H Bank szakemberét.

Abban minden válaszadó egyetértett, hogy Európában, Amerikában, általában a fejlettebb országokban már a bankkártyás fizetés a legegyszerűbb, ugyanakkor több-kevesebb készpénzt mégis érdemes magunkkal vinni, mert nagyon sok olyan hely van, ahol még mindig csak készpénzt fogadnak el – például a reptérről a taxit sem tudjuk mindenütt kártyával kifizetni. (Más kérdés, hogy helyi valutát a reptéri pénz automatából is vételezhetünk, ha nem vittünk magunkkal.) Mindenesetre, főszabályként a K&H-nál úgy tartják: az, hogy mennyiben érdemes valutát magunkkal vinni egy utazás során, mindig attól függ, hogy a célországban mennyire elterjedt a bankkártya használata.

A pénzintézet tapasztalata szerint az eurón és az amerikai dolláron kívül a japán jenre és az angol fontra van nagyobb kereslet Magyarországon, míg a hivatalos pénzváltóknál érthető módon a horvát kunát is nagyon keresik.

A szakemberek abban is egyetértenek, hogy ha egy távoli országba utazunk, és nem tudjuk idehaza beszerezni a helyi valutát, érdemes dollárt vagy eurót váltani, hiszen azok a legelfogadottabb fizetőeszközök világszerte. Árfolyamuk azonban érdekes mozgást mutat, amit a K&H-nál úgy jellemeztek, hogy amíg 2017 elejéig a dollár erősödése volt jellemző, ami alapvetően a két nagy gazdasági övezet eltérő kamatpolitikájának volt köszönhető, addig 2017 óta az euró erősödik a dollárral szemben, mivel a befektetők az európai kamatszintek emelkedésére számítanak a következő években.

Ugyanakkor ami a lényeg: a forint jelenleg stabil, a magyarországi választás sem okozott érdemi árfolyamhatást, hiszen a tőkepiacok a kiszámíthatóságot kedvelik. Éppen ezért egy meglepetés eredmény okozott volna inkább lényegi forintgyengülést. Vélhetően nem lesz hatással a forint árfolyamára a nyár közeledte sem, a nyári hónapok ugyanis annak ellenére, hogy turistaszezonról van szó, a tapasztalatok szerint nem hoznak kiugró változást. A K&H-nál ugyanakkor a forint árfolyam középtávú leértékelődésére számítanak az euróval szemben – alapvetően a jegybank alacsony kamatpolitikája miatt. Ezért ha valaki már az utazás előtt szeretne valutát váltani, akkor a 310-es EUR/HUF árfolyamszint közelében már jó döntés lehet a vásárlás. Turistaként nagy tételt azért így sem érdemes megvásárolni, mert túlságosan nagy elmozdulás semmilyen irányba nem várható.

Végezetül abban is minden szakember egyetértett, hogy az úgynevezett egzotikus valutákat –  amilyen az egyiptomi font, a thai bát és ide sorolhatjuk a horvát kunát is – nem érdemes hazahozni. A reptéren mindig akad lehetőség visszaváltani – ez még akkor is megéri, ha a vásárláskori árfolyamhoz képest bukunk is valamennyit -, vagy ha kis tételről van szó, ajándékra elvásárolni.

Összességében tehát a legfontosabb jó tanács: a forint árfolyama alapvetően stabil, nem érdemes kapkodni, nagy tételben sem kell bevásárolni, ugyanakkor mindenképpen hasznos, ha készpénz is rögtön van nálunk akkor, amikor megérkezünk valahová.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.