Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Most akkor gyorsan váltsunk valutát?
No menu items!

Most akkor gyorsan váltsunk valutát?

A nyárhoz közeledve mindig aktuális a kérdés: külföldi utazásainkhoz mikor váltsunk valutát? Már csak azért is, mert egy országgyűlési választás és egy új kormány megalakulása általában minden ország valutájára befolyással van.

Amióta honfitársaink számára megszokottá vált a bankkártyás fizetés, nyár előtt már kevésbé kínzó, de azért – különösen, ha egzotikus helyekre utazunk – mégiscsak aktuális kérdés, hogy mikor érdemes kiváltani az utazásra szánt valutát. Az Utazó erről kérdezte a hivatalos pénzváltókat és a pénzintézetek közül a K&H Bank szakemberét.

Abban minden válaszadó egyetértett, hogy Európában, Amerikában, általában a fejlettebb országokban már a bankkártyás fizetés a legegyszerűbb, ugyanakkor több-kevesebb készpénzt mégis érdemes magunkkal vinni, mert nagyon sok olyan hely van, ahol még mindig csak készpénzt fogadnak el – például a reptérről a taxit sem tudjuk mindenütt kártyával kifizetni. (Más kérdés, hogy helyi valutát a reptéri pénz automatából is vételezhetünk, ha nem vittünk magunkkal.) Mindenesetre, főszabályként a K&H-nál úgy tartják: az, hogy mennyiben érdemes valutát magunkkal vinni egy utazás során, mindig attól függ, hogy a célországban mennyire elterjedt a bankkártya használata.

A pénzintézet tapasztalata szerint az eurón és az amerikai dolláron kívül a japán jenre és az angol fontra van nagyobb kereslet Magyarországon, míg a hivatalos pénzváltóknál érthető módon a horvát kunát is nagyon keresik.

A szakemberek abban is egyetértenek, hogy ha egy távoli országba utazunk, és nem tudjuk idehaza beszerezni a helyi valutát, érdemes dollárt vagy eurót váltani, hiszen azok a legelfogadottabb fizetőeszközök világszerte. Árfolyamuk azonban érdekes mozgást mutat, amit a K&H-nál úgy jellemeztek, hogy amíg 2017 elejéig a dollár erősödése volt jellemző, ami alapvetően a két nagy gazdasági övezet eltérő kamatpolitikájának volt köszönhető, addig 2017 óta az euró erősödik a dollárral szemben, mivel a befektetők az európai kamatszintek emelkedésére számítanak a következő években.

Ugyanakkor ami a lényeg: a forint jelenleg stabil, a magyarországi választás sem okozott érdemi árfolyamhatást, hiszen a tőkepiacok a kiszámíthatóságot kedvelik. Éppen ezért egy meglepetés eredmény okozott volna inkább lényegi forintgyengülést. Vélhetően nem lesz hatással a forint árfolyamára a nyár közeledte sem, a nyári hónapok ugyanis annak ellenére, hogy turistaszezonról van szó, a tapasztalatok szerint nem hoznak kiugró változást. A K&H-nál ugyanakkor a forint árfolyam középtávú leértékelődésére számítanak az euróval szemben – alapvetően a jegybank alacsony kamatpolitikája miatt. Ezért ha valaki már az utazás előtt szeretne valutát váltani, akkor a 310-es EUR/HUF árfolyamszint közelében már jó döntés lehet a vásárlás. Turistaként nagy tételt azért így sem érdemes megvásárolni, mert túlságosan nagy elmozdulás semmilyen irányba nem várható.

Végezetül abban is minden szakember egyetértett, hogy az úgynevezett egzotikus valutákat –  amilyen az egyiptomi font, a thai bát és ide sorolhatjuk a horvát kunát is – nem érdemes hazahozni. A reptéren mindig akad lehetőség visszaváltani – ez még akkor is megéri, ha a vásárláskori árfolyamhoz képest bukunk is valamennyit -, vagy ha kis tételről van szó, ajándékra elvásárolni.

Összességében tehát a legfontosabb jó tanács: a forint árfolyama alapvetően stabil, nem érdemes kapkodni, nagy tételben sem kell bevásárolni, ugyanakkor mindenképpen hasznos, ha készpénz is rögtön van nálunk akkor, amikor megérkezünk valahová.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

2,2 millió eurót hozott a fizetős belépés Velencének

A fizetésmentességet élvezők magas száma bizonyítja, hogy a városban sokkal többen laknak állandó jelleggel, mint a hivatalosan bejelentett 49 ezer.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a tőzsde

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 0,88 százalékkal 9765 forintra nőtt, a részvények forgalma 679,9 millió forintot ért el.

Az új első fél éves rekordot állított be a belföldi használtautó-piac

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit.

Globális informatikai hiba – Budapest Airport: a Liszt Ferenc-repülőtér is érintett

Azt is közölték, hogy nem elérhető a Wizz Air weboldala és mobilalkalmazása, a foglalási rendszer, az online utasfelvétel és a beszállókártya kiadása, az új foglalások és meglévő foglalások módosítása, de még a kapcsolattartó és ügyfélszolgálati központok sem.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Változatlanul hagyta az EKB a három irányadó kamatlábat

A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.