Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Nagy Márton: vissza kell térni a korábbi konvergencia pályára
No menu items!

Nagy Márton: vissza kell térni a korábbi konvergencia pályára

Nagy Márton

Vissza kell térni a korábbi konvergencia pályára, és helyre kell állítani a pénzügyi stabilitást, a költségvetés egyensúlyát – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, az Exim Awards díjátadó gálán.

Idén 3 százalék körüli gazdasági növekedés várható, amely jövőre 4 százalékra emelkedhet, míg a költségvetési hiány 2026-ra 3 százalék alá eshet a tavalyi 6,5 százalékról. 2026-ra a magyar gazdaság ismét elérheti az utolsó békeév teljesítményét, 4 százalékos növekedéssel, 3 százalék alatti hiánnyal és inflációval, pozitív fizetési mérleggel és remélhetőleg alacsony jegybanki kamattal – hangsúlyozta.

A 2024-es növekedési kilátásokról azt mondta, hogy a belgazdaság – élelmiszer, építőipar, kereskedelem, logisztika – “teljesítménye rendben lesz”, a nagy kérdés az export, amely a német és az európai gazdasági kilátásoktól, valamint az elektromos autózás jövőjétől függ, ami “korántsem olyan biztos, mint fél évvel ezelőtt”.

Az Eximbankra kitérve elmondta, hogy a pénzintézet is szerepet kap a rendszerváltás óta eltel időszak legnagyobb állami ügyletében, a repülőtér visszavásárlásában.

Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy tavaly több rekordot is megdöntött a pénzintézet. A mérlegfőösszeg 70 százalékkal nőtt és a refinanszírozási aktivitás új csúcsot ért el. Minden idők legnagyobb állami hitelprogramja, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 1000 milliárd forintos keretét 2023 végére kimerítették és ebből 750 milliárd forintot már kihelyeztek, ezzel az Eximbank hozzájárult a recesszió tompításához.

A kedvezményes hitelprogram révén összesen mintegy 3000 cég jutott forráshoz, a célcsoportnak számító közepes és nagyvállalati szegmensben a vállalatok 15 százalékát érték el beruházási és forgóeszközhitellel, valamint lízingfinanszírozással.

A tavalyi év a refinanszírozásról szólt, míg az idei működés fókuszába a kifektetések kerülnek, a nemzeti bajnokok regionális vagy globális piacra történő befektetéseinek támogatása – mondta, hozzátéve, hogy az Eximbank a 2023-ban két nemzetközi kötvénykibocsátása során bevont forrás még fel nem használt részéből is támogatja ezeket a cégeket.

Kisgergely Kornél az Eximbank létrehozásának 30. évfordulója kapcsán kiemelte: az elmúlt három évtizedben több mint tízezer ügyletet finanszíroztak, a partnervállalatok több mint 159 országba jutottak el termékeikkel. Minden 1 milliárd forint beruházási hitel vállalati oldalon 7-8 milliárd forintos befektetéssel párosult.

A pénzintézet tavaly év végén elindította az EXIM Határtalan Kultúra Programot, amely fiatal művészek számára teremt lehetőséget a nemzetközi színtéren való érvényesülésben az Art is Business Egyesület által meghirdetett két ösztöndíjpályázatán keresztül.

A gálán a szervezők kilenc díjat adtak át az EXIM Magyarország hitel- és lízingkonstrukcióinak refinanszírozásában kiemelkedő pénzintézeteknek.

A legeredményesebb refinanszírozási partner és az év kkv-finanszírozója díjat az OTP Bank Nyrt. nevében Wolf László, a bank vezérigazgató-helyettese vette át.

Az MBH Bank Nyrt. az év bankja mellett az Eximbank legeredményesebb zöld refinanszírozási partnere díját is elnyerte.

Az év lízingcége a Merkantil Bank Zrt. lett, a legdinamikusabban növekvő refinanszírozási partner díjat a Gránit Bank Zrt. kapta.
A legaktívabb lízingcég tavaly az Euroleasing Zrt., az év treasury partnere az Erste Bank Hungary Zrt volt.

Az Eximbank korábbi vezetőjéről elnevezett Urbán Zoltán-díjat Csabai Péternek, a Raiffeisen Bank Zrt. szakemberének ítélték oda. (MTI)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Sikeres volt a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható.

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.